Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Konverteringer
Rammevilkår & Regulering

Nu skal vi have en slutdato for brug af gas i boligerne

Det er nødvendigt med en slutdato for gas til opvarmning af private boliger, hvis den politiske målsætning om gasfri opvarmning skal indfris. Det skriver politiske chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, i dette indlæg, der har været bragt i Avisen Danmark.

13. mar. 2024
  • Læs op

Indhold

    På et stort opslået pressemøde i Statsministeriet varslede statsminister Mette Frederiksen (S), at det nu skulle være slut med at opvarme vores boliger med gas.

    Et stort arbejde blev sat i gang, hvor landets kommuner i samarbejde med de lokale forsyningsselskaber skulle screene kommunerne for områder, hvor gassen skal erstattes med andre mere grønne løsninger.

    Det var en omfattende, men meget vigtig opgave, som KL og landets kommuner tog på sig. Og i et imponerende tempo lykkedes det i løbet af få måneder at levere på statsministerens løfte og få sendt breve ud til i alt 670.000 boligejere, der dengang blev opvarmet med naturgas.

    I brevene fik 74.000 boligejere at vide, at de ligger i et område, hvor der allerede er udlagt fjernvarme. Dem kunne vores medlemmer hurtigt invitere med ind i varmen.

    144.000 boliger lå i et område, hvor der er godkendte projektforslag for fjernvarme, og de ville snart kunne få besked om, hvornår de kunne kobles på den grønne fjernvarme. 266.000 boliger fik af vide, at deres området var udlagt til fjernvarme, men at det først skulle undersøges, om det fortsat giver mening at udrulle fjernvarme. De øvrige boliger kunne med ro i sindet finde en anden løsning, for der er ikke fjernvarme på vej.

    Ikke færre end 40.000 boliger blev i 2023 koblet på den grønne fjernvarme.

    Rune Moesgaard, politisk chef, Dansk Fjernvarme

    Her et par år senere kan vi så småt begynde at se resultatet. I fjernvarmesektoren har vi oplevet en helt utrolig efterspørgsel fra boligejerne på at blive koblet på. Ikke bare på grund af de stigende priser, vi har oplevet på både gas og el, men også fordi mange boligejere har set værdien i at få en løsning med meget høj komfort, der ikke støjer og generer dem selv og naboerne, og hvor de bidrager til en omkostningseffektiv grøn omstilling.

    Ikke færre end 40.000 boliger blev i 2023 koblet på den grønne fjernvarme. De danske fjernvarmeselskaber har lavet eller fået godkendt projektforslag, der giver yderligere 60.000 boliger adgang til fjernvarme. Og de forventer i år at indsende forslag, der vil koble endnu 62.000 boliger på landets eksisterende fjernvarmenet.

    Siden statsministerens udmelding har vi imidlertid oplevet, at prisen på naturgas er faldet drastisk igen. Så stort et fald, at mange boligejere nu - helt forståeligt - tøver med at melde sig på fjernvarmen, og vi har set, at salget af små varmepumper er gået helt i stå. Det er selvsagt uholdbart. Ikke bare fordi vi har nogle ambitiøse klimamål, men fordi vi skal have den russiske gas helt ud af vores boliger.

    Det er derfor nødvendigt med fortsat politisk opbakning, der kan fastholde udviklingen.

    Vi har peget på tre afgørende forhold, der kan fastholde momentum og sikre, at vi kan levere på statsministerens og Folketingets ambitioner:

    1. Fjernvarmepuljen, der har været det mest effektive værktøj i udfasningen af naturgas, skal fyldes op.
    2. Der skal sættes en snarlig slutdato for, hvornår det sidste gasfyr skal være pillet ned.
    3. Afskrivninger på anlæg og fjernvarmerør skal i højere grad matche den reelle levetid.

    Sådan får vi sikret, at fjernvarmeselskaberne har de nødvendige værktøjer, og boligejerne får det nødvendige signal om, at gassen skal ud, så vi kan fortsætte indsatsen.

    Andre klikkede på...