Gå til hovedindhold
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

Fjernvarmechef i Kredsløb fokuser på mennesket - ikke på køn

Det var en ren tilfældighed, at Elsebeth Arendt, fjernvarmechef i Kredsløb, valgte fjernvarmebranchen til for 20 år siden. Hun blev hængende i en branche, der er kendt for sin overvægt af mænd, fordi hun vil være rollemodel og gøre en forskel for sine medarbejdere uanset køn.

01. maj 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

- Da jeg blev ansat blev det anset som en satsning. Ansættelsesudvalget bestod af fem mænd og en kvinde fra HR. Alle en del ældre end mig selv. De har senere udtalt, at de så mig som et ”frisk pust”, og de var villige til at se bort fra, at jeg ingen ledelseserfaring havde. Det måtte de få lært mig hen ad vejen, fortæller Elsbeth Arendt. Foto: Kredsløb.

  • Læs op

Indhold

    Selvom Elsebeth Arendt har haft to årtier i fjernvarmebranchen, opstod det første møde med branchen meget tilfældigt.

    - Hvis jeg skal være ærlig, vidste jeg knap nok, hvad fjernvarme var, da jeg blev ansat som nyuddannet bygningsingeniør tilbage i 1993. På det tidspunkt var der høj arbejdsløshed blandt ingeniører, det at få sit første job var en kamp.

    Som dimittend startede Elsebeth Arendt sin karriere som rådgivende ingeniør hos forskellige energirådgivningsfirmaer. Men efter et par år som rådgivende ingeniør skiftede hun spor.  I 1995 var hun ansat i forskellige fjernvarmeselskaber. Siden 2003 har hun været hos Kredsløb. Der dengang hed Aarhus Kommunale Værker.

    Da hun begyndte, kunne hun sætte flueben ved to ting.

    - Jeg var den første kvindelige ingeniør og den første kvindelige afdelingsleder i Kredsløbs fjernvarmeafdeling.

    Og tilføjer:

    - Da jeg blev ansat blev det anset som en satsning. Ansættelsesudvalget bestod af fem mænd og en kvinde fra HR. Alle en del ældre end mig selv. De har senere udtalt, at de så mig som et ”frisk pust”, og at de var villige til at se bort fra, at jeg ingen ledelseserfaring havde. Det måtte de få lært mig hen ad vejen.

    Inspirerende medarbejdere

    Siden Elsebeth Arendt begyndte i 2003, er hun gået fra at være afdelingsleder for 20 medarbejdere til i dag at være fjernvarmechef i Kredsløb, hvor hun har ansvaret for 130 medarbejdere.

    Ikke længe efter at hun startede, fornemmede fjernvarmechefen, at hun havde sans for fjernvarme.

    - Jeg har evnen til at oversætte det teknisk tunge sprog til et letforståeligt sprog. Fjernvarme er meget mere end den varme, der kommer ud af radiatoren. I dag er fjernvarme en vigtig brik i hele energisystemets grønne omstilling.

    - Fjernvarme er usynlig i vores hverdag. Det er i Kredsløb medarbejdernes fornemmeste opgave at sikre, at kunderne har det godt og varmt.

    Den opgave tager medarbejderne meget seriøst.  

    - Vi har en masse teknikere, som har fuldstændig styr på tryk, temperatur og flow i hele fjernvarmesystemet. Som sikrer at kunderne har en stabil varmeforsyning, det er vores fornemmeste opgave. Det er virkelig inspirerende og motiverende at arbejde i et miljø, hvor medarbejderne lever og ånder for den opgave, udtaler fjernvarmechefen.

    Uhøjtidelig chef

    Selvom Elsebeth Arendt i dag har ansvaret for væsentlig flere medarbejdere, end da hun begyndte i Kredsløb, har hun ikke ændret på sin væremåde som leder.

    - Jeg har altid talt til mine medarbejdere på samme måde. Jeg er en uhøjtidelig chef. Jeg lægger ikke meget i titler. Jeg forsøger at tale i øjenhøjde og allerhelst med et glimt i øjet.

    Når Elsebeth Arendt rekrutterer, går hun efter at ansætte den mest kompetente ansøger.

    - Jeg vælger altid den mest kvalificerede kandidat til opgaven uafhængig af køn. Nogle gange er det en mand og andre gange er det en kvinde. På nuværende tidspunkt mener jeg, at vi har flere kvindelige ingeniør ansat end mandlige, men det er en tilfældighed, det kunne lige så godt være omvendt.

    Det er Elsebeth Arendts pointe, at hendes ansatte i Kredsløb er blevet ansat, fordi de var bedst egnet, og ikke fordi de har et bestemt køn.

    - Vi har i Kredsløb aldrig kigget på, om vi skulle opfylde kønskvoter.

    Aldrig 50/50

    Selvom der i Kredsløb i dag, ifølge Elsebeth Arendt, er en god fordeling af kønnene, vurderer hun ikke, at det er realistisk, at der bliver en ligelig fordel af kønnene i fjernvarmebranchen.

    - Det bliver aldrig 50/50. Men jeg tror, at fjernvarmeselskaberne fremadrettet bliver bedre til at rekruttere kandidater, der har nogle krøllede og anderledes personligheder. For det er nødvendigt med ansatte med andre synspunkter og forskellige perspektiver. Der tør udfordre os som fjernvarmeselskab til at tage flere modige og krøllede beslutninger.

    Elsebeth Arendt er realist, og hun kan ikke ændre hele branchen. Men ved at gå forrest er det hendes forhåbning, at hun kan være med til at inspirere den øvrige branche.

    - Jeg kan ikke hjælpe hele branchen, men jeg kan hjælpe et menneske. Derfor prøver jeg på at være en god leder og rollemodel for mine medarbejdere. Jeg har hele tiden fokus på mennesket.

    Det er Elsebeth Arendts pointe, at kunder i Kredsløb består af en stor forskelligartet forbruger i forhold til køn, alder, uddannelse, religion, etnicitet, og seksualitet. Derfor skal medarbejderstaben i Kredsløb i højere grad afspejle dette.

    Selvom Elsebeth Arendt ikke tror på en ligelig fordeling af kønnene i fjernvarmbranchen, er der sket en ændring på kønsopdelingen, siden hun blev ansat som den første kvindelige ingeniør og driftsleder i Kredsløb.

    - Jeg har været til landsmødet i 25 år. I starten var der ingen kø til toiletterne til dametoilettet. Det er der i dag.

    Andre klikkede på...