Gå til hovedindhold

Danmark kan ende med at eksportere affald til forbrænding efter 2030

LÆS I DAG: Konkurs i skandaleramt selskab lurer - alligevel giver byråd milliongaranti. Kommunegaranti til kriseramt forsyningsselskab var ulovlig. Over halvdelen viser interesse for fjernvarme i Stevns. Beboere i otte landsbyer vakler: Ikke nok bakker op om at skifte til alternativ varme. Morten Messerschmidt går ind i varmepriserne. Rift om pladsen: 12 projektudviklere vil bygge VE i vestjysk kommune. Derfor rammes Danmark hårdt af Ørsted-fyringer.

03. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    CleantechWatch:
    Danmark kan ende med at eksportere affald til forbrænding efter 2030

    Fortællingen om Danmark som et land, der brænder andre landes affald af, kan snart blive vendt på hovedet. I sin årlige ”Klimastatus- og Fremskrivning” spår Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at Danmark i begyndelsen af næste årti vil ende med at sende forbrændingsegnet affald til udlandet som følge af mangel på hjemlig kapacitet.

    Samtidig spår Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at den danske forbrændingskapacitet og de danske mængder af forbrændingsegnet affald vil balancere allerede fra næste år.

    Meldingen får ifølge CleantechWatch, Jens Bomann Christensen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær, til at spærre øjnene op. Han mener, at det er helt nye toner fra myndighederne.

    - I går var vi i en situation, hvor der var en slags kollektiv forståelse af, at vi i Danmark havde en meget stor overkapacitet på affaldsforbrænding. I dag er vi et sted, hvor staten siger, kapacitet og affaldsmængder i Danmark vil komme til at matche i 2025.

    Ifølge Jens Bomann Christensen kaster den nye vurdering et andet lys over den politiske beslutning om at liberalisere markedet for affaldsforbrænding i Danmark.

    - Fortællingen om, at man ville konkurrenceudsætte forbrændingsanlæggene var jo, at man ville have 30 pct. til at lukke. Nu står vi så i en situation, hvor staten siger til os alle sammen, at vi allerede næste år – inden konkurrenceudsættelsen er gået rigtig i gang – har fået et match mellem kapacitet og mængder, siger han.

    *****

    TV2 Øst:
    Konkurs i skandaleramt selskab lurer - alligevel giver byråd milliongaranti

    Frygten for et krak i det skandaleramte Odsherred Forsyning overbeviste byrådet i Odsherred Kommune til at bevillige en garanti på 110,9 millioner, selvom de helst er fri. Det skriver TV2 Øst på bagkant af et ekstraordinært byrådsmøde torsdag eftermiddag og aften.

    Kommunegarantien skal konkret dække køb af en række ting, som forsyningsselskabet tidligere har købt, men uden at få kommunens garanti. Det betød – fik byrådsmedlemmerne at vide – at man enten stillede garantien nu eller risikerede, at forsyningsselskabet – eller dele af det – kan gå konkurs.

    Borgmester Karina Vincentz Andersen kalder det kritisabelt, at man i forsyningsselskabet har blandet underselskabernes finanser sammen - for eksempel ved at låne penge fra Odsherred Vand til Odsherred Varme.

    Borgmesteren er også meget utilfreds med, at kommunen har givet tilsagn om garanti, uden at få fremlagt informationer om problemerne i forsyningsselskabets økonomi.

    - Der er oplysninger, som kommunen ikke har fået. Det er stærkt kritisabelt, siger hun til TV2 Øst.

    Byrådet valgte på det ekstraordinære møde at udskyde et dagsordenspunkt – nemlig om en kommunegaranti til byggeriet af et nyt domicil til Odsherred Forsyning. Garantien har kommunen givet én gang, men nu viser de sig, at den garanti blev stillet på baggrund af urigtige informationer fra forsyningsselskabet, og at den derfor er ulovlig.

    Det er ifølge Karina Vincentz endnu uvist, hvornår byrådet skal tage stilling til den ulovlige garanti.

    *****

    TV2 Øst:
    Kommunegaranti til kriseramt forsyningsselskab var ulovlig

    Odsherred Kommune har tidligere en lånegaranti på 110 mio. kroner til Odsherred Forsyning, så de kunne bygge et nyt domicil i Vig. Nu viser det sig, at kommunegarantien formentlig er ulovlig, skriver TV2 Øst.

    TV2 Øst har fået indsigt i dagsordenen forud for et ekstraordinært byrådsmøde, der bliver afholdt i Odsherred torsdag.

    ”Der er en række forhold knyttet til kommunens garantistillelse, og den oprindelige konstruktion med Odsherred Forsyningsservice A/S som långiver, (der) har været uhensigtsmæssig/ulovlig, ” skriver forvaltningen i dagsordenen ifølge TV2 Øst.

    TV2 ØST har fået Per Nikolai Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, til at gennemgå dagsordenen til dagens byrådsmøde. Han mener, at forsyningsselskabet ikke har spillet med åbne kort overfor kommunen.

    Dertil kommer - ifølge Per Nikolai Bukh - at Odsherred Forsyning var et kriseramt selskab, da kommunen gav garanti til lånet til finansiering af det nye domicil. Dermed bliver kommunens garanti ifølge ham ulovlig.

    Fordi selskabets økonomi ikke hang sammen, var der i virkeligheden en meget stor sandsynlighed for, at den garanti kommunen stillede til domicilbyggeriet, ville ende med at skulle bruges.

    Men det blev kommunen ikke informeret om.

    - De glemmer at fortælle, at de er kriseramt, siger han og tilføjer:

    - Og de har allerede pantsat alt til Nordea.

    *****

    SN.dk:
    Over halvdelen viser interesse for fjernvarme i Stevns

    Det politisk fastsatte mål for tilslutning til fjernvarme ikke helt i hus i Stevns Kommune. Store Heddinge er dog tæt på - og KLAR Forsyning er fortrøstningsfuld, fremgår det af SN.dk.

    Netop Store Heddinge skulle nå 60 procent tilslutning og fik 57 procent. Strøby Egede/Valløby skulle op på 70 procent og nåede 54 procent. Hårlev skulle helt op på 75 procent, men nåede blot 46 procent.

    KLAR Forsynings projektchef for fjernvarme Nina Marie Holmboe er dog stadig fortrøstningsfuld.

    - Det er en vigtigt status, og vi bliver ved med at holde døren åben for tilmelding af tilkendegivelser, som stadig ikke er bindende, men nødvendig for, om der er borgerinteresse for at gå videre med projektet, lyder det fra Nina Marie Holmboe.

    Hun fortsætter:

    - Vi har møde med politikerne i Stevns Kommune i juni, hvor vi fremlægger en status. Vi vil fremlægge det saglige grundlag og derfra opstille muligheder, forklarer hun.

    Projektchefen finder overordnet, at tilkendegivelser fra i alt 2.330 ud af 4.135 husstande er positivt, nemlig 56 procent, og hun fremhæver de lokale fjernvarmeambassadørers store indsats.

    - Uden dem havde vi ikke kunne fremvise dette fantastiske fællesskab, som tilslutningen er udtryk for. Jeg er virkelig imponeret. Sammenligner du med en tilsvarende kampagne i f.eks. Roskilde, så er tilslutningen meget større på Stevns, siger projektchefen.

    *****

    Vejle Amts Folkeblad:
    Beboere i otte landsbyer vakler: Ikke nok bakker op om at skifte til alternativ varme

    Kolding Kommune er sammen med BlueKolding i et dilemma. Det viser sig nemlig, at der er ret stor opbakning til nærvarme-anlæg i otte af kommunens landsbyer – men opbakningen er bare ikke helt stor nok, at man umiddelbart vil gå videre med at realisere anlæggene. Det fortæller Vejle Amts Folkeblad.

    Bæredygtighedsmedarbejder ved Kolding Kommune Steffan Behrensen oplyser, at helt præcist 54,6 procent af de adspurgte 1402 husstande i Jordrup, Skanderup, Hjarup, Ødis, Stepping, Sjølund, Grønninghoved, Hejls og Taps har sagt ja tak til at være med. Kun otte procent har svaret nej.

    Og selvom det er en pænt positiv modtagelse, så når den ikke op på de 70 procent, som kommunen og BlueKolding hidtil har meldt ud som forudsætning for at gå videre.

    - Nu skal vi have et møde for at finde ud af, hvordan vi arbejder videre med de tal. Det er rigtig positivt, at kun otte procent har svaret nej, men vi havde ønsket, at flere ville svare. Nu tygger vi lige på, hvad vi gør, siger Steffan Behrens.

    Steffan Behrens ved endnu ikke, hvordan de 54,6 procent fordeler sig på landsbyerne.

    - Det skal vi til at kigge på nu. Det er mit indtryk, at ja-sigerne er spredt jævnt rundt i de otte projektområder. Nu kigger vi på hver landsby, og det kan komme på tale, at projektområder med meget lav opbakning pilles ud, og at vi går videre med andre, forklarer Steffan Behrens og understreger, at alt er uafklaret lige nu.

    *****

    Fyens.dk:
    Morten Messerschmidt går ind i varmepriserne

    Det har været et langt forløb at få fjernvarmen rullet ud fra Bogense Forsyning til Særslev, Hårslev og Skovby, hvor det især er det økonomiske spørgsmål, der afskrækker mange boligejere fra at melde til. Det har nu fået Morten Messerschmidt til at stille spørgsmål til klimaminister Lars Aagaard, skriver Fyens.dk.

    Messerschmidt spørge ifølge Fyens.dk, om det kan passe, at prisen for tilslutning eksklusiv selve opsætningen under processen er steget til 80.000-150.000 kroner pr. husstand alt efter husets størrelse, hvor den tidligere var 20.000-30.000 pr. husstand.

    Morten Messerschmidt fremhæver, at mens tiden går, så bliver mange lokale boligejere tvunget til at installere nye fossile varmekilder, når for eksempel et gammelt fyr skal skiftes ud.

    - Man har jo ikke råd til to investeringer i denne størrelsesorden, ligesom der nærmest ikke er mulighed for at optage lån, når man bor i et landdistrikt, skriver politikeren i sit spørgsmål, der håber, at ministeren vil undersøge, om problemerne er generelle i landdistrikter, og om ministeren i givet fald vil øge den opbrugte fjernvarmepulje.

    *****

    Energy Supply:
    Rift om pladsen: 12 projektudviklere vil bygge VE i vestjysk kommune

    Da byrådets frist for ansøgninger om at opstille vedvarende energianlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune udløb natten mellem onsdag og torsdag i denne uge, var der indkommet 26 ansøgninger om at opføre vindmøller, solceller og power-to-X-anlæg. Det skriver bl.a. Energy Supply.

    I alt har 12 projektudviklere og private lodsejere budt ind med deres projekter.

    - Antallet af projektansøgninger fortæller mig, at der både blandt projektudviklere og mange lokale lodsejere er en stor interesse for den grønne omstilling. Det taler ind i kommunens klimaambitioner, men når det er sagt, vil jeg gerne minde om, at ikke ét af projekterne er vedtaget endnu. Den politiske proces er først ved at gå i gang, udtaler borgmester Hans Østergaard i en pressemeddelelse.

    Ansøgningerne fordeler sig på tre ansøgninger om opstilling af vindmøller, otte ansøgninger om opstilling af både vindmøller og solceller i samme område samt 15 ansøgninger om opstilling af solceller i et område.

    Herudover er der søgt om etablering af et power-to-X anlæg, ligesom kommunen har modtaget en interessetilkendegivelse på vindmøller uden et projekt.

    *****

    EnergiWatch:
    Derfor rammes Danmark hårdt af Ørsted-fyringer

    Omkring 60 procent af det samlede antal fyringer, som Ørsted skal foretage, kommer til at ske i Danmark. Foreløbig har netto 200 forladt Ørsted, og der er flere på vej, fremgår det af EnergiWatch.

    - Vi har annonceret, at vi vil fjerne fra 600 til 800 stillinger, siger topchef Mads Nipper og understreger, at det ikke skal oversættes entydigt til så mange fyringer.

    - Det er ikke det samme som mennesker, der skal forlade os, for der kan være naturlig afgang. Men der vil være folk, der skal forlade os, siger han ifølge EnergiWatch.

    Men i tallene fra Ørsted fremgår det, at Ørsteds afdelinger i Polen og Malaysia er ret uberørte, mens Danmark rammes mere.

    - Ja, Danmark står for 60 pct. af det samlede tal, og ser man på den udvikling, er der hubs i Polen og Malaysia, der er under opbygning. Her bygger vi op, det er der til gengæld ikke tale om i Danmark, uddyber Mads Nipper.

    Andre klikkede på...