Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Afgifter & Tilskud
Forsyningssikkerhed

Dansk Fjernvarme kritiserer forslag til nye gastariffer

Evidas forslag til nye gastariffer vil gøre det dyrere for store spidslastanlæg, der kører få timer. Dansk Fjernvarme er bekymrede for, at det kan forcere afkobling og nedlukning af gasanlæg.

.

08. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Evida har sendt en ny metode til at beregne gastariffer til Forsyningstilsynet, hvor Evida selv slår på, at tariffen for store erhvervskunder holdes i ro.  Det er et synspunkt, som Dansk Fjernvarme efterlyser en mere nuanceret tilgang til.

    Dansk Fjernvarme påpeger således, at de nye tariffer vil betyde, at det for fjernvarmeselskaber bliver dyrere at have store gasfyrede spids- og reservelastanlæg, der kører få timer.

    - Når Evida siger, at tariffen for store erhvervskunder holdes i ro, så er det et budskab, der dækker over flere nuancer. Vi er stærkt bekymrede over udsigten til, at det bliver endnu dyrere at have gasfyrede anlæg til spids- og reservelast, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Michael Søgaard Schrøder.

    Overordnet har Dansk Fjernvarme den holdning, at kapacitetstariffer særligt rammer spids- og reservelast. Det forværrer økonomien for disse anlæg, som i stigende grad er vigtige for elforsyningssikkerheden.

    Michael Søgaard Schrøder påpeger således, at de nye tariffer kan forcere afkobling og nedlukning af gasanlæg.

    - Og det er meget uhensigtsmæssigt, når Energinet samtidig forudser en betydelig mangel på regulerbar elproduktionskapacitet i den nærmeste fremtid. Der er bred enighed om, at regulerbar elproduktion får en nøglerolle i fremtidens el-system, når der ikke er vind og sol, siger han.

    Hvad består den nye tarifmetode af

    Den nye tarifmetode består af nogle væsentlige elementer:

    • Biogasopgraderingsejere skal betale tariffer for at bruge gasnettet (det er nyt – i dag betaler de 0 kr.)
    • Alle kunder skal betale en kapacitetstarif, som er en fast betaling, der er uafhængig af forbruget (det er nyt – i dag betaler man kun for forbrug)
    • Alle kunder skal betale en fast øre/m3 gas, som man bruger. (I dag er modellen sådan, at tariffen (øre/m3) falder jo mere gas man bruger).
    • Tarifmodellen kommer til at dække på landsplan og ikke som i dag, hvor der er tre distributionsområder og tre distributionsselskaber, Evida Syd A/S, Evida Nord A/S og Evida Fyn A/S, der har hver deres tarifmodel. Med den foreslåede metode, så bliver tariffen den samme, uanset hvor i landet man er tilsluttet. (Det bliver beregnet som et gennemsnit, så nogle får det billigere, mens andre får det dyrere med de nye tariffer)

    En anden væsentlig ændring er, at Evida fusionerer de tre eksisterende gasselskaber til et nationalt selskab. Det betyder, at de nye tariffer har en geografisk slagside, og det er hverken rimeligt eller omkostningsægte, at kunder i det nuværende Evida Nord A/S har udsigt til tarifstigninger som følge af en kommende fusion.

    - Der kan være gode argumenter for at fusionere selskaberne til ét nationalt gasdistributionsselskab. Men stordriftsfordelene bør komme alle kunderne til gode – også dem der i dag kommer fra et selskab, hvor tarifferne er lave, siger Michael Søgaard Schrøder.

    De nye tariffer er ikke godkendt hos Forsyningstilsynet endnu, og det er usikkert, hvornår der kommer en afgørelse fra myndighederne.

    Andre klikkede på...