Gå til hovedindhold

Usædvanlig alliance harcelerer over energikrisestab og Lars Aagaard

LÆS I DAG: Hirtshals Fjernvarme får ny rekonstruktør. Ny bevilling åbner for endnu flere fjernvarmekunder. Morten Helveg Petersen bliver formand for Evida. Tekniske problemer på Tyra-feltet forsinker fuld drift.

07. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Klimamonitor:
    Usædvanlig alliance harcelerer over energikrisestab og Lars Aagaard

    I et direkte opråb til klimaministeren erklærer en sammenslutning af landets største grønne ngo´er og interesseorganisationer – herunder Dansk Fjernvarme - at NEKST er ude på en problematisk glidebane ved at sende signal om, at antallet af gasfyr er uændret om 11 år. Det skriver Klimamonitor.

    Det står, skriver de, i skærende kontrast til ’Klimaaftale om grøn strøm og varme’ fra juni 2022, hvor der blev sat en politisk ambition om, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr. Siden har EU’s nyeste Bygningsdirektiv stillet krav om udfasning af fossil opvarmning i 2040.

    »NEKST har således ikke opnået at sende det klare signal om, at gasfyr er en opvarmningsform, der skal udfases inden 2035. Det er meget problematisk, at der endnu ikke er klare signaler til fuld udfasning af gas til opvarmning. Særligt når alternativer til gasopvarmning er velkendte teknologier i form af fjernvarme og varmepumper,« lyder det i brevet.

    Den seneste Klimastatus- og Klimastatus og –fremskrivning 2024 spåede i lighed med NEKST, at der i 2035 vil være 110.000 husholdninger opvarmet med gasfyr.

    Alliancen frygter at det er lavt sat:

    »Det er vores vurdering, at den nuværende situation med mangel på klare politiske signaler og initiativer kan skabe en alvorlig opbremsning i udfasningen af gasfyr, og at vi dermed risikerer, at der i 2035 vil være endnu flere gasfyr tilbage, end fremskrivningerne viser. Det vil i vores perspektiv være en falliterklæring i forhold til den politiske målsætning, som er mindre end to år gammel.

    *****

    EnergiWatch:
    Hirtshals Fjernvarme får ny rekonstruktør

    Den afsatte rekonstruktørs arbejdsgiver har tidligere repræsenteret det konkurstruede varmeværk i DKVK-sagen og overholder derfor ikke habilitetskravene, lyder begrundelsen fra skifteretten. Det skriver EnergiWatch.

    Gert Nissen er partner i advokatbureauet DLA Piper, der tidligere har haft en rolle i DKVK-sagen. Advokatbureauets advokat Jacob Christiansen repræsenterede nemlig Hirtshals Fjernvarme samt de resterende værker i forligsforhandlingerne med DKVK, der var varmeværkernes største kreditor i konkurssagen.

    I stedet bliver det nu Henrik Selchau Poulsen, partner i Bruun & Hjejle, der er blevet indsat som ny rekonstruktør. Inden Gert Nissen blev afsat, var Henrik Selchau Poulsen i øvrigt allerede på vej ind som rekonstruktør.

    Gert Nissen havde nemlig anmodet om at tilføje en ekstra rekonstruktør til sagen på grund af dens kompleksitet, og pegede her på partneren fra Bruun & Hjejle.

    Henrik Selchau Poulsen har ved sit første møde anmodet om, at dialogen om forslaget til rekonstruktionsplanen bliver udsat til et senere møde, som vil være i midten af maj.

    *****

    SN.dk:
    Ny bevilling åbner for endnu flere fjernvarmekunder

    VEKS – der bl.a. driver Køge Fjernvarme – har bevilget yderligere 40 mio. kroner til fjernvarme i de eksisterende fjernvarmeområder i Køge og Tranegilde. Bevillingen betyder, at knap 100 nye kunder vil kunne blive en del af fjernvarmefællesskabet i de to fjernvarmeselskaber, fremgår det af SN.dk.

    Omkring 60 af de omtalte kunder er i Køge, og VEKS forklarer, at bevillingen er til fortætning af fjernvarmenettet og blandt andet vil give mulighed for tilslutning af store kunder i områder, hvor der allerede er et fjernvarmenet.

    - De eksisterende fjernvarmeområde ved midtbyen er et af de steder, hvor vi vil kunne gøre brug af bevillingen, men også resten af borgerne og erhvervsdrivende i de eksisterende fjernvarmeområder i Køge vil kunne få glæde af bevillingen, lyder meldingen fra fjernvarmeselskabet.

    Tilbage i 2011 blev de første projektforslag i Køge godkendt. Områderne er blevet udbygget med fjernvarmehovedledninger, og borgere med en beliggenhed tæt på disse hovedledninger kan fortsat blive tilsluttet. Disse tilslutninger kaldes fortætninger, da det ikke kræver en ny hovedledning. Det er netop udbygningen med disse fortætninger, som VEKS' bestyrelse har bevilliget penge til.

    - VEKS ønsker at fremskynde den grønne omstilling, og det kan vi netop gøre med sådan en bevilling. Bevillingerne er med til, at Køge og Tranegilde Fjernvarme kan imødekomme den store efterspørgsel, der er på fjernvarme, siger Steen Christiansen, der er formand i VEKS.

    *****

    EnergiWatch:
    Morten Helveg Petersen bliver formand for Evida

    Det afgående medlem af Europa-Parlamentet, Morten Helvig Petersen, er blevet valgt som ny formand for Evida. Det er Morten Helveg Petersen, der ifølge EnergiWatch selv fortæller det i et opslag på LinkedIn.

    ”Det er mig en stor ære og glæde at være blevet udpeget som formand for Evida, der har ansvaret for det danske gasdistributionssystem, ” skriver han således.

    Her fortæller det afgående medlem af Europa-Parlamentet videre, at han i mange år har arbejdet for den grønne omstilling og regulering af de europæiske energimarkeder, og han glæder sig til at fortsætte det arbejde som formand for Evidas bestyrelse.

    ”Hele det danske energisystem er i gang med en rivende udvikling med omstilling til vedvarende energi, så Danmark i 2050 kan være uafhængig af fossile energiformer. Evida er en vigtig del af den udvikling og spiller en væsentlig rolle i, at Danmark når sine klimamål,” skriver Morten Helveg Petersen.

    Han tager over for Charlotte Strand, der indtrådte som formand ved indgangen til 2021.

    *****

    EnergiWatch:
    Tekniske problemer på Tyra-feltet forsinker fuld drift

    Den første gas er allerede begyndt at strømme fra det nyåbnede Tyra-gasfelt i Nordsøen. Men der går lidt længere tid end forventet, før produktionen er oppe på fuld kraft, skriver EnergiWatch, der fortæller, at der er opstået tekniske udfordringer på en kompressor, der regulerer trykket i gasledningerne.

    Total Energies, der driver Tyra, forventer nu først at nå op på fuld kapacitet i fjerde kvartal i år.

    - Vores hovedprioritet er fortsat en sikker opstart og indkøring af Tyra, så Danmark igen kan blive nettoeksportør og selvforsynende med gas senere i år, siger Michael Lindholm Pihl Larsen, der er teknisk projektleder på projektet for Total Energies.

    Foruden selv at producere gas står installationen på Tyra-feltet også for at sende gassen fra de omkringliggende felter ind til fastlandet.

    Total Energies står for mere end 80 procent af den olie og 90 procent af den gas, der produceres i Danmark.

    Andre klikkede på...