25. aug 2016 Presseklip

Forsyningssektor: McKinsey-rapport fyldt med fejl

Efter en grundig gennemlæsning af den omdiskuterede McKinsey rapport er der hård kritik fra el-, fjernvarme-, vand- og spildevands-brancheforeningerne. Det oplyser Ingeniøren.

Rapporten indeholder fejl, uforståelige tal, diskutabelt datagrundlag og bombastiske konklusioner uden forbehold for fodnoter mener brancheforeningerne ifølge Ingeniøren. 7,1 mia. kroner.

Det er det ofte citerede tal for sparepotentialet i vand-, spildevand-, fjernvarme-, el- og affaldssektoren frem mod 2025. Men det er et tal man skal tage med et gran salt, hvis det står til de brancheforeninger, der repræsentere de selskaber, der er sat til at spare.

Ifølge politisk chef hos Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, har McKinsey simpelthen haft for travlt, og han er bekymret for, at tallet på 7,1 milliarder kroner bliver sandhed, selvom det er baseret på fejlagtige beregninger. Hos elsektorens brancheforening Dansk Energi har man fundet en metodefejl, der reducerer besparelsen i elsektoren med 24 procent.

- Målet med at effektivisere forsyningerne – som vi støtter fuldt ud – skal ikke være et beløb på de syv milliarder i sig selv, for det holder ikke. I stedet skal der skabes nogle rammer for forsyningssektorerne, som gør det muligt at drive dem fornuftigt og effektivt, siger vicedirektør Anders Stouge til Ingeniøren.

Udover at indeholde en række fejl, foreslår konsulenterne i McKinsey også en lang række tiltag, der allerede er igangsat i forsyningssektoren.

Blandt andet peger McKinsey-rapporten på fordelene ved, at selskaberne slutter sig sammen, hvilket allerede sker mange steder. For eksempel er 55 selskaber på fjernvarmeområdet blevet til 22 indenfor de seneste 3-4 år.