19. dec 2012

Hadsund pønser på solvarme

I sidste uge markerede Hadsund Bys Fjernvarmeværk, at man er klar til at dække hovedparten af varmebehovet for omkring 400 forbrugere gennem en ny rørledning til Veddum-Skelund-Visborg-området. På sit næste møde ventes Mariagerfjord Byråd at godkende værkets projekt til fjernvarmeforsyning af 120 husstande syd for Hadsundbroen. Det skriver Nordjyske Stiftstidende.


I samarbejde med Aalborg CSP ( concentrated solar power, red.) har man regnet sig frem til et solvarmeanlæg til omkring 25 millioner kroner samt en akkumuleringstank til lagring af varmt vand til omkring fem millioner kroner vil sikre en prisbillig fremtid.

Det vil medføre, at man i sommerhalvåret vil kunne lukke helt ned for fliskedlen.


-Vi har søgt om 10 millioner kroner i tilskud hos Energistyrelsen til et solvarmeprojekt og har fået tilsagn om støtte. Men der er ikke sat beløb på, fortæller bestyrelsesformand Thorkild Løkke.

De lokale varmekunder synes altså at have løst en enkeltbillet til en placering på den grønne gren, men bestyrelsesformanden øjner et endnu større perspektiv.


-En investering på 30 millioner kroner vil i sig selv betyde arbejdspladser lokalt. Men vi taler om dansk -faktisk nordjysk -udviklet teknologi, og hvis vi som et mellemstort fjernvarmeværk kan binde an med det her, så kan alle, og dermed er der efter min opfattelse spændende perspektiver i det for Nordjylland og Danmark, siger Thorkild Løkke.


Aalborg CSP stod bag et anlæg med tilsvarende teknologi, som Thisted Fjernvarme indviede i oktober.

Efter Aalborg CSP's beregning vil Hadsund Bys Fjernvarme med solvarme kunne producere en MWh til 197 kroner mod de 282 kroner, det nu koster med træflis.