29. apr 2021 Presseklip

3300 husstande i Haderslev kan nu skifte til fjernvarme

LÆS I DAG: Fjernvarmen afløser gas i Over Hornbæk. Ny regning til Verdo. Sønderborg Varme vil til Adsbøl med fjernvarme.

JydskeVestkysten:
3300 husstande i Haderslev kan nu skifte til fjernvarme

Haderslev Fjernvarme har fået tilsagn fra 60 procent af boligejerne i Fuglekvarteret om at skifte gamle naturgasfyr ud med fjernvarme.

- Ikke i vores vildeste fantasi havde vi forestillet os, at der ville være en så stor interesse for at få fjernvarme. Dermed har vi tre måneder før start nået målet om at få bindende tilsagn fra 60 procent af alle boligejere i området, jubler direktør Morten Hartmann fra Haderslev Fjernvarme i JydskeVestkysten.

Direktøren kan samtidig glæde sig over, at alle 31 medlemmer af byrådet tirsdag vedtog forslaget om at udvide fjernvarmens forsyningsområde med omkring 3300 husstande samt gav en kommunegaranti på 305,9 millioner kroner på et lån, der skal sikre etablering af et nyt 11 MW stort varmepumpeanlæg.

Haderslev Fjernvarme kan nu arbejde på at udvide forskellige områder i Haderslev, Starup og Marstrup. Dog kræver det bindende tilsagn fra 85 procent af husstandene i Marstrup for, at de kan få fjernvarme.

Hele konverteringsprojektet har fået tilskud på 38,4 millioner kroner fra Energistyrelsen under forudsætning, at Haderslev Fjernvarme i løbet af fem år gennemfører mindst 1922 konverteringer.

Allerede den 1. august begynder arbejdet med nedlægning af rør i Fuglekvarteret.

*****

Randers Amtsavis:
Fjernvarmen afløser gas i Over Hornbæk

Godkendelse af projektplan giver nu Verdo mulighed for at etablere grøn fjernvarme i op til 1.000 adresser i Over Hornbæk ved Randers. De første boligejere i området kan blive tilsluttet grøn fjernvarme allerede i år, skriver Randers Amtsavis.

Hos Verdo har man brugt de seneste måneder på at undersøge mulighederne for at understøtte den grønne omstilling fra naturgas til fjernvarme i lokalområdet.

- Flertallet vælger fjernvarmen, når den er tilgængelig, og derfor er vi rigtig glade for, at projektplanen er godkendt. Både for os og for boligejere gælder det nu om at samle så stor tilslutning som mulig, siger Karsten Randrup, varmeforsyningschef i Verdo.

Han understreger, at der lige nu er lave varmepriser og lav tilslutningsafgift, så der er en enestående mulighed for at få fjernvarme lige nu. Karsten Randrup peger desuden på, at der intet vedligehold er, når man først fået fjernvarmen.

*****

Randers Amtsavis:
Ny regning til Verdo: Flere penge på vej til varmeforbrugerne

Forsyningstilsynet har i en sag om såkaldte karruselrenter vurderet, at Verdo skal betale yderligere 117 millioner kroner tilbage til varmekunderne. Hermed når selskabet ifølge Randers Amtsavis op på i alt at tilbageføre 680 millioner kroner.

Den seneste regning kommer fra Forsyningstilsynet, som har vurderet, at Verdo har opkrævet for høje renter af for store interne lån mellem Verdo A/S og Verdo Varme A/S. Pengene skal Verdo betale tilbage til sine varmekunder.

Selv om Verdo har mulighed for at komme med indsigelser regner selskabets administrerende direktør Jacob Flyvbjerg Christensen med, at beløbet er korrekt, hvorfor han først og fremmest ser frem til at få sagen og dermed oprydningen i selskabet afsluttet.

Videre oplyser han, at lånene mellem de to Verdo-selskaber er blevet afviklet, så man ikke risikerer igen at havne i en lignende situation.

Hvornår Verdo går i gang med at tilbagebetale de 117 millioner kroner, kan Jacob Flyvbjerg Christensen ikke sige præcist.

- Men så snart vi har fået den endelig afgørelse, som vi altså forventer lander på samme beløb, går vi i dialog med Forsyningstilsynet om at lægge en tilbagebetalingsplan, som formentlig vil ligne den, som er blevet lagt i de forrige sager, siger Jacob Flyvbjerg Christensen.

*****

Sønderborg NYT:
Sønderborg Varme vil til Adsbøl med fjernvarme

Sønderborg Varme er netop nu ved at undersøge, hvor mange i Adsbøl, der ønsker at blive sluttet til fjernvarmen og lige nu er der kommet tilkendegivelser fra 23 boligejere, men flere skal sige ja, før Sønderborg Varme kobler Adsbøl på fjernvarmenettet. Ifølge Sønderborg NYT inviterer varmeselskabet derfor til et informationsmøde den 6. maj.

- Vi er rigtig glade for, at 23 boligejere i Adsbøl allerede har sagt, at de ønsker fjernvarme, men det er desværre ikke nok, fordi vi skal op på minimum 70 boligejere, for at vi kan få de store anlægsinvesteringer til at hænge sammen, siger Heidi Sommerset fra Sønderborg Varme.

- Når boligejere vælger fjernvarme, slipper de for uforudsete udgifter, som der ellers kan være ved de øvrige varmekilder. Ydermere er fjernvarmenprisen konkurrencedygtig med selv de billigste varmekilder og den tilbagemelding, vi får fra vores kunder, er, at varmen ‘bare er bedre’, kommer hurtigere og med en større kraft end de varmekilder de tidligere har haft, siger Jan Due, der er afdelingsleder hos Sønderborg Varme.

*****

Folkebladet Glostrup:
Fjernvarme i hele kommunen

En enig kommunalbestyrelse har bedt Brøndby Fjernvarme komme med forslag til, hvordan fjernvarme kan blive rullet ud til de få områder i Brøndby, der endnu ikke er dækket af fjernvarmenettet. Det skal i følge Folkebladet Glostrup bidrage til at sænke kommunens samlede CO2-udledning.

Enkelte steder i kommunen er endnu ikke dækket af fjernvarmenettet. Det gælder blandt andet det sydlige Brøndby Strand og Vesterled. I alt er der tale om cirka 1.800 potentielle fjernvarmekunder, der i dag benytter sig af naturgas eller olie til opvarmning på matriklen.

- Den grønne dagsorden har rykket meget, siden vi var nødt til at opgive at indføre fjernvarme i Vesterled, hvor rigtig mange af borgerne var imod, lød det et nyligt byrådsmøde fra SF’eren Vagn Kjær-Hansen, hvor han udtrykte håb om, at flere beboere i Vesterled kan have skiftet mening, siden konverteringen var på bordet for fem år siden.

Alternativet til fjernvarme er en individuel løsning som eksempelvis en varmepumpe eller et træpillefyr. Det kan ifølge Brøndby Kommune være en god løsning i områder, hvor en kollektiv forsyning ikke er mulig. Til gengæld kan fjernvarme være en billigere løsning, hvis der er nok husstande, der tilslutter sig.