20. apr 2021 Presseklip

Energikæmpe investerer i batteri af sten

LÆS I DAG: Medie: EU vil lade biomasse klare frisag. Firma bag billig CO2-rens i Thisted: Ingen sag at indfange CO2. Varmt vand i hanerne i Vrå trods brand hos varmeleverandør. 

Finans:
Energikæmpe investerer i batteri af sten: »Det kan sagtens blive den næste grønne bølge for Danmark«

Danmarks største energikoncern Andel investerer nu 75 millioner kroner i Stiesdal Storage Technologies, der er stiftet af vindmøllepioneren Henrik Stiesdal.

Det skriver Finans.

Stiesdals koncept er at industrialisere et billigt energilager ved at lagre energi fra vind og sol i form af eksemplevis varme i små sten, der opbevares i isolerede ståltanke.

Selskabet vil nu bruge pengene fra Andel på at opføre et anlæg på Sjælland med en kapacitet på 10.000 kWh. Lagret, der også kaldes Gridscale, skal opvarme stenene med en varmepumpe, når strømmen er billig og siden hen omdanne varme til strøm med en gasturbine, når efterspørgslen på strøm er høj.

- Det kan sagtens blive den næste grønne bølge for Danmark. Vi har været langt fremme med vindmøller, men det er andre lige så gode til nu. Næste skridt er lagring. Det er det, folk efterspørger, siger Ole Alm, udviklingschef i Andel.

Henrik Stiesdal selv er også meget fortrøstningsfuld ved projektet, som nu skal laves i storskala.

- Konceptet fungerer. Så skal vi have sikret, at vi har robuste op- og afladningsprocesser. Det kræver godt maskineri, som ikke gør knuder, og det kan man ikke øve sig på på modelbasis. Vi ser først, om der er slanger i paradis, når vi kommer op i fuld skala, men vi har allieret os med store leverandører, som siger, at de har det nødvendige udstyr, siger Henrik Stiesdal.

*****

EnergiWatch:
Medie: EU vil lade biomasse klare frisag

EU ser nu ud til at vurdere biomasses miljø- og klimamæssige holdbarhed som grøn.

Det skriver EnergiWatch, der citerer EU-mediet Euractiv, der har læst et udkast af EU-Kommissionens kommende udspil for den såkaldte taksonomiordning, der kategoriserer teknologiers miljømæssige holdbarhed.

- Bioenergi er ikke længere karakteriseret som transitionelt, og kriterierne for bioenergi er tættere tilpasset gældende EU-lovgivning, står der i et læk af udkastet.

EnergiWatch citerer endvidere Euractiv for at skrive, at det særligt er de nordiske lande, der har presset på for at få kategoriseret bioenergi som grønt. Kommissionen ventes at præsentere første del af sit udspil onsdag.

*****

Ingeniøren:
Firma bag billig CO2-rens i Thisted: Ingen sag at indfange CO2

Det trak overskrifter, da TV Midtvest forleden kunne fortælle, at virksomheden Ammongas for Thisted kraftvarmeværk har etableret et lille CO2-renseanlæg på røggas fra deres affaldsforbrænding til den beskedne pris af 200.000 kroner – kun en brøkdel af prisen for andre projekter.

Nu skriver Ingeniøren, at de 200.000 kroner alene dækker værkets udgifter til strøm, kølevand og rørføring fra skorstenen og hen til renseanlægget. Samtidig er der tale om en test af, hvorvidt anlægget, der er bygget til at rense CO2 ud af biogas, også egner sig til at rense CO2 ud af røggas, hvor CO2-koncentrationen er langt mindre end i biogas.

Ifølge direktøren i Ammongas har processen været kendt i mindst 50 år og anvendes blandt andet på raffinaderier:

- Jeg kan ikke få øje på de helt store problemer i at trække CO2 ud af røgen; det gør vi som nævnt allerede. Det svære og dyre er jo at komme videre med enten lagring eller anvendelse af CO2, siger Anker Jacobsen, adm. direktør i Ammongas, til Ingeniøren.

Anker Jacobsen anslår, at hans anlæg kan rense et ton CO2 ud af røggassen på et kraftvarmeværk til en pris på cirka 2-300 kroner i rene driftsomkostninger. Prisen afhænger af, hvad der fyres med, og hvor meget der gøres ud af at genbruge overskudsvarmen, samt hvilke renhedskrav der eventuelt stilles til CO2’en.

Hvad angår anlægsinvesteringen, oplyser Anker Jacobsen, at separeringsanlæggene til biogas koster omkring 6 mio. kr. pr. ton fjernet CO2 pr. time, hvilket er langt under de priser, der rapporteres for udenlandske anlæg.

Han forklarer den lave pris med, at energien, som bruges i processen, nyttiggøres til fjernvarme eller til forvarmning af gyllen i biogasanlæggene.

*****

TV2 Nord:
Varmt vand i hanerne i Vrå trods brand hos varmeleverandør

Det varme vand er sikret hos fjernvarmekunderne i Vrå, selv om en brand mandag morgen på GrønGas Vrå opstod i forbindelse med en halmfyret kedel. Vrå Varmeværk aftager normalt overskudsvarme fra GrønGas Vrå, men varmeforsyningen bliver sikret med varmeværket solvarmeanlæg og en gaskedel, fortæller TV2 Nord.

Branden hos GrønGas Vraa opstod i forbindelse med den halmfyrede kedel, der bliver brugt i forbindelse med produktionen af biogas. Ilden blev dog begrænset til et transportbånd og en snegl, der fører halm ind i kedlen.

Branden betød en afbrydelse af produktionen hos GrønGas Vrå i nogle timer, men den blev genoptaget allerede i løbet af eftermiddagen.