14. apr 2021 Presseklip

Aalborg Forsyning har sænket sugerør til nyt fjernkøleanlæg i kridtsø

LÆS I DAG: Ny direktør til Egedal Fjernvarme. Lille varmeværk i Folketinget: DF vil slippe forbrugerne fri. Naturkæmpere vil bremse Hofors solcelleplaner. Frederiksbergs klimaplan får internationalt kvalitetsstempel. Fjernvarmen er klar til at grave til august. 

EnergiWatch:
Aalborg Forsyning har sænket sugerør til nyt fjernkøleanlæg i kridtsø

Aalborg Forsyning vil etablere et nyt fjernkølelager sammen med Nyt Aalborg Universitetshospital og Aalborg Portland, skriver EnergiWatch.

Fjernkøleanlægget skal suge koldt vand ud af Aalborgs kridtsø, der har vandtemperaturer på mellem fem og 14 grader. Det kølige vand skal derpå transporteret gennem en 3,6 kilometer lang ledning til Nyt Aalborg Universitetshospital, hvor der vil blive opført en kølecentral med vekslere og pumper.

Fjernkøleanlægget vil medføre en 80-90 pct. CO2-besparelse i forhold til traditionelle køleløsninger og vil have en teknisk kapacitet på 7,3 MW med mulighed for udvidelse til 11 MW.

- Sammen med Aalborg Portland og Region Nordjylland får vi nu skabt et unikt og klimavenligt fjernkøleanlæg, hvilket vi ser som et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Projektet er både nytænkende, driftssikkert og ressourcebesparende for vores miljø, siger Per Clausen, bestyrelsesformand i Aalborg Forsynings energidivision.

*****
Egedal Fjernvarme, pressemeddelelse:
Ny direktør til Egedal Fjernvarme

Egedal Fjernvarme har udpeget ny direktør, efter at den hidtidige direktør Jørn Arne Nielsen for nyligt gik på pension.

Fjernvarmeselskabet oplyser i en pressemeddelelse, at den nye direktør bliver Johan Sølvhøj Heinesen, der kommer til fra Gentofte Gladsaxe Fjernvarme, hvor han har været drifts- og projektchef.

Egedal Fjernvarme bemærker i sin meddelelse, at Johan Sølvhøj Heinesen kommer med 30 års erfaring inden for fjernvarme og har et solidt ledelsesmæssigt fundament, en håndværksmæssig og teknisk baggrund og desuden et bredt kendskab til fjernvarme og branchen.

Johan Sølvhøj Heinesen tiltræder i sin nye stilling d. 1. maj. 

*****

SN.dk:
Lille varmeværk i Folketinget: DF vil slippe forbrugerne fri

Klimaordfører Morten Messerschmidt reagerer nu på sagen om forblivelsespligten i Hyllinge-Menstrup på Sjælland. Her er forbrugerne bundet til det lokale gasfyrede kraftvarmeværk, der med en pris på 20.000 kr. årligt er et af landets dyreste.

Ifølge Sjællandske ønsker Morten Messerschmidt at fritstille forbrugerne til selv at kunne vælge opvarmningsform og har derfor stillet et folketingsspørgsmål til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, om forbrugerne har mulighed for at løsrive sig.

Messerschmidt uddyber over for Sjællandske sit spørgsmål:

- Det virker jo helt hen i vejret, når man hører om folk, der holder op med at bruge varmen, men alligevel betaler en formue i arealbidrag. Derfor efterlyser jeg en plan for, hvordan borgerne der er stavnsbundet til små nødlidende kraftvarmeværker, kan komme ud af værket og selv finde alternative varmekilder, siger han.

På spørgsmålet fra Morten Messerschmidt svarer Dan Jørgensen:

- Jeg anerkender, at forblivelsespligten kan opleves som urimelig for borgere, der bor i områder med høje fjernvarmepriser. Dog vil jeg også gerne bemærke, at forblivelsespligten i visse tilfælde kan være med til at sikre, at eventuelle lukninger af værker med høje priser sker i god ro og orden, så det ikke er den borger, der skifter sidst væk fra fjernvarmen, der står tilbage med regningen for gælden i værket

*****

Berlingske:
Naturkæmpere vil bremse Hofors solcelleplaner

Forsyningsselskabet Hofor vil anlægge solceller på en gammel, forurenet industrigrund nær Valbyparken i København. Danmarks Naturfredningsforening opponerer og mener, der er tale om et unikt naturområde, skriver Berlingske.

- Vi synes jo, solceller er gode, men når vi har et område, som ligger op ad nogle store, flotte områder, vil det være fantastisk at få fyldt det ud med vild natur til gavn for hele offentligheden. Det er et rigtig godt supplement til Valbyparken at møde et område, hvor ting kan få lov at vokse og gro til, siger Knud Erik Hansen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening i København, til Berlingske.

Hofor ejer området, men den nuværende lokalplan tillader dog ikke, at man etablerer opstilling af anlægget. Derfor har selskabet ansøgt kommunen om et tillæg til lokalplanen, der giver tilladelse.

*****

Frederiksberg Kommune, pressemeddelelse:
Frederiksbergs klimaplan får internationalt kvalitetsstempel

Frederiksbergs Kommune har i en årrække arbejdet på at sikre den grønne omstilling og forberede byen mod klimaforandringer. Nu har Frederiksberg Kommune dokumenteret indsatsen i en samlet klimaplan, som er blevet godkendt af bynetværket C40.

Ifølge en pressemeddelelse fra Frederiksberg Kommune betyder det, at byens handlingsplan for at opnå CO2-neutralitet i 2030 matcher Parisaftalen.

- Klimaforandringerne er en realitet, der kræver handling nu og her. Derfor vil Frederiksberg den grønne omstilling, og en vigtig faktor i at sikre en grønnere og sundere by bliver at omstille forsyningssektoren, så vi kan levere 100 procent grøn fjernvarme. Samtidig handler det om, at vi fremtidssikrer byen for vores børn og børnebørn. Vi har en meget ambitiøs kommunalbestyrelse på dette område, udtaler borgmester Simon Aggesen.

Siden 2005 er CO2-udledningen reduceret med over 50 procent, og i 2030 skal Frederiksberg være CO2-neutral. Forsyningssektoren skal omstilles til 100 procent grøn fjernvarme. Derudover fremtidssikres byen mod skybrud, og transportsektoren skal omstilles til i høj grad at være baseret på grønne drivmidler.

*****

Horsens Folkeblad:
Fjernvarmen er klar til at grave til august

Horsens Kommune her godkendt et konverteringsprojekt for Katrinelundsvej og Sogneskellet pr. 13. april, og dermed Hovedgård Fjernvarmes fjernvarmeprojektet nu en realitet. Det skriver Horsens Folkeblad, der dog samtidig fortæller, at det ikke får selskabet til at fremrykke sine planer.

- Vi har hele tiden regnet med at kunne gå i gang umiddelbart efter sommerferien, og den plan holder vi fast i. Vi vil ikke begynde at grave for så derefter igen at gå i stå på grund af sommerferien. Derfor venter vi med at gå i gang til omkring 1. august, siger formand Kaj Jessen til avisen.

Han oplyser, at der mandag morgen var 75 procent af husstandene på Kathrinelundsvej og Sogneskellet, der havde tilmeldt sig fjernvarme.