07. apr 2021 Presseklip

Vismænd: Regeringens nye sats kan gøre det dyrere at nå EU’s klimamål

 

LÆS I DAG: Mona Juul ny klimaordfører for Konservative. Ekspert advarer mod stor afhængighed af biogas. Særligt tilskud sikrer gratis fjernvarme til Stjernevejskvarteret.

Altinget:
Vismænd: Regeringens nye sats kan gøre det dyrere at nå EU’s klimamål

De Økonomiske Vismænd mener, det er en forkert vej at gå, når regeringen vil presse på for, at EU's mål for vedvarende energi og energieffektivisering får et nøk opad.

For det kan gøre det dyrere at nå EU's klimamål, lyder det fra Lars Gårn Hansen, professor i økonomi og medlem af De Økonomiske Råds formandskab til Altinget.

- Det er ikke noget, vi vil anbefale at gøre. I bedste fald vil sådanne supplerende mål være ligegyldige, fordi indsatsen alligevel vil ske på grund af kvotesystemet, men i værste fald vil det gøre klimapolitikken i EU dyrere. EU har et godt omkostningseffektivt instrument til at lave klimaomstilling og det hedder EU’s kvotemarked. Vil man gerne have mere grøn omstilling end den hastighed, der kommer med kvotemarkedet nu, så er det rigtige instrument at stramme op på kvotemarkedet, siger Lars Gårn Hansen til Altinget.

Svaret fra regeringen lyder, at Danmark ikke kan løse klimaudfordringen alene. Og derfor skal der investeres i mere vedvarende energi på tværs af EU.

Som sidegevinst er håbet fra klima-, energi- og miljøminister Dan Jørgensen, at højere mål i EU vil øge efterspørgslen på danske løsninger.

*****

Altinget:
Mona Juul ny klimaordfører for Konservative

Konservative rykker rundt på ordførerskaberne efter Mette Abildgaard er vent tilbage fra barsel og Britt Bager er trådt ind i gruppen. Ny klima- og miljøordfører bliver derfor Mona Juul, der også har vikarieret på området i Mette Abildgaards fravær. Det oplyser Altinget.

Mette Abildgaard selv bliver igen politisk ordfører - og samtidig ældreordfører.  Mens Britt Bager bliver uddannelses- og forskningsordfører.

*****

Altinget:
Ekspert advarer mod stor afhængighed af biogas

På et enkelt år er mængden af biogas i gasnettet tæt ved fordoblet, viser ny rapport fra Evida, der giver Danmark ”førertrøjen i biogas” i Europa. Men ifølge Altinget ser energiprofessor dog med skepsis på at udvide gasnettet.

I Evidas rapport fremgår det, at fra udgangen af 2019 til udgangen af 2020 steg andelen af biogas i gasnettet fra 11 procent til 21,2 procent. Altså groft sagt en fordobling på et enkelt år.

Tallene dækker over, at der i 2019 blev koblet rekordmange nye biogasanlæg på gasnettet, men at de først i 2020 for alvor fik gang i produktionen.

Og Evida-rapporten forventer med henvisning til Energistyrelsens seneste tal, at udviklingen kun vil forsætte, så 40 procent af gasforbruget i 2025 vil være dækket af biogas. Stigningen skal ses i sammenhæng med forventningen om et samlet faldende gasforbrug.

Den megen ekstra biogas er dog ikke overraskende, mener professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Matthiesen. Men den er heller ikke uden problemer, tilføjer han hurtigt.

- Biogas er et vigtigt produkt, og der skal gøres meget for at fremme biogas, fordi det løser nogle miljøproblemer. Men med Evidas rapport får man lidt indtrykket af, at det er lige meget hvor meget biogas, vi bruger, for der er rigeligt. Men det er i hvert fald ikke tilfældet, siger Brian Vad Matthiesen. og peger på, at gasnettet stadig er langt mere sort end grøn, og at biogas er en slags affaldsbehandlingsprodukt, som derfor er ganske dyrt.

Vurderingen fra Brian Vad er, at det nuværende gasforbrug næppe kan erstattes af biogas. Derfor er man nødt til at se på, hvor der kan bruges strøm, energibesparelser og fjernvarme i stedet, og hvor gas er nødvendigt.

- Vi skal have afviklet forbruget af gas i boliger, og vi skal sørge for, at en væsentlig del af industriens forbrug kommer over på el. Så kan det lade sig gøre. Jeg er stor fortaler for biogas, men jeg ser også en voldsom risiko i, at vi binder os til et for højt forbrug af gas, siger han.

*****

Hedensted / Juelsminde Avis:
Særligt tilskud sikrer gratis fjernvarme til Stjernevejskvarteret

Inden for et par år rulles fjernvarmen ud til minimum 200 boliger i Stjernvejskvarteret i Løsning. Projektet, der koster ca. 20 mio. kr., kan på sigt give billigere varme for alle medlemmerne, skriver Hedensted / Juelsminde Avis.

- Oprindeligt skulle vi have 240 husstande med, før der var økonomi til, at vi kunne tilbyde gratis tilslutning. Det ændrede sig, efter vi kom helt i mål med vores ansøgning, så det er lidt svært at få armene ned over hovedet, siger formand for Løsning Fjernvarme, Anders Møller.

Præcis hvornår fjernvarmen kan begynde at varme de mange nye boliger op, bliver der for nuværende beregnet grundigt på. Fortsat er der dog så mange ubekendte, at en egentlig tidsplan endnu ligger i det uvisse. Men det optimistiske gæt hedder ultimo 2022.