06. apr 2021 Presseklip

Eksperter dumper beregninger bag regeringens klimafyrtårn

LÆS I DAG: Energiministeren blåstempler ny gasledning til Lolland og Falster. Støttepartier fastholder kritik af regeringens gasledning. Afbrændingsanlæg i Thisted tester ny teknologi. Direktør i Ringkøbing Fjernvarme stopper efter 30 år. Fjernvarmeselskab får nej til billigt lån.

Finans: 
Eksperter dumper beregninger bag regeringens klimafyrtårn

Energiøen i Nordsøen kan vise sig at udløse et kæmpe underskud i samfundet på hele 48-77 milliarder kroner, skriver Finans.  

Mediet har talt med flere uafhængige eksperter, der har regnet på projektet til 210 milliarder kroner, og alle udtrykker de bekymring for, at det kan blive en dyr affære for samfundet og danskerne.  

- Jeg ville aldrig i vågen tilstand turde sige ja til det projekt, hvis jeg var politiker. Der mangler simpelthen troværdige beregninger for, hvad det kommer til at koste samfundet, siger Jan Bentzen, lektor på Aarhus Universitet med speciale i samfundsøkonomiske analyser. 

Ifølge hans beregninger står den fuldt udbyggede energiø på 10 gigawatt til et underskud på 48-77 milliarder kroner.  

- Det er et beregnet underskud over projektets levetid. Det opstår, fordi man bruger flere ressourcer på at producere strømmen, end man kan forvente at få for den, siger Jan Bentzen.  

Omvendt fastholder Energistyrelsen, at der vil være sund økonomi i projektet. Styrelsen fastholder, at første etape af energiøen på 3 GW vil give et overskud på 13 milliarder kroner over en levetid på 30 år, mens styrelsen ikke har nogen beregninger for hele energiøen.  

***** 

Finans: 
Energiministeren blåstempler ny gasledning til Lolland og Falster 

Klima- og Energiminister Dan Jørgensen (S) har nu godkendt opførelsen af den kontroversielle gasledning til Lolland og Falster, skriver Finans.  

Det fremgår ifølge mediet af et brev, som ministeren har sendt til Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg.  

- Jeg skal hermed orientere udvalget om, at jeg dags dato har godkendt ansøgning fra Energinet om tilladelse til at etablere gastransmissionsforbindelse til Lolland-Falster, herunder for at sikre forsyning af Nordic Sugars fabrikker, skriver Dan Jørgensen.  

Gasledningen skal først og fremmest forsyne Nordic Sugars to fabrikker, men skal også levere gas til øvrige virksomheder og erhverv på øerne.  

Ledningen har et anlægsbudget på 856 millioner kroner og er blevet kritiseret for ikke at føre til en positiv samfundsøkonomi, ligesom beslutningen om at staten finansierer mere fossil energi bliver skarpt kritiseret. Flere aktører og iagttagere har påpeget muligheden for at elektrificere Nordic Sugars to fabrikker i stedet.  

Tilførslen af gas til fabrikkerne betyder samtidig også, at det bliver dyrere at være normal gaskunde. Landets 380.000 nuværende gaskunder kommer til at betale for opførelsen over deres gasregning.  

*****  

EnergiWatch:  
Støttepartier fastholder kritik af regeringens gasledning  

Regeringen har besluttet, at en ledning til 800 mio. kr. skal forsyne Lolland og Falster med gas. Men ifølge EnergiWatch kræver Enhedslisten og De Radikale at få undersøgt en grønnere løsning, der sikre energiforsyningen til bl.a. Nordic Sugar. 

- Jeg tror ikke, at muligheden for en elektrificering er blevet undersøgt ordentligt, lyder begrundelsen fra energiordfører Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten, mens klima- og energiordfører for De Radikale, Rasmus Helveg Petersen, kalder regeringens ønske for en ”dinosaurløsning". 

Begge partier mener, at myndighederne i forbindelse med en kommende miljøvurderingsrapport skal undersøge, om alternative løsninger kan komme i spil. 

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen vil ikke stille op til interview, men skriver til Jyllands-Posten, at en elektrificering er afsøgt tilstrækkeligt. 

*****  

TV Midtvest:  
Afbrændingsanlæg i Thisted tester ny teknologi 

Forsøget i Thisted koster 200.000 kroner, og det er meget billigere end andre steder i landet, hvor det koster mange millioner. 

Kraftvarmeværk Thisted er ifølge TV Midt Vest gået i gang med et enestående pionerprojekt, hvor værket med spritny teknologi vil hive CO2 ud af skorstensrøgen. Forsøget koster 200.000 kroner, og det er langt billigere end andre steder i landet.  

Projektet skal forsøge at sende mindre CO2 ud gennem skorstenene end i dag og dermed bidrage til, at CO2-udledningen bliver reduceret med 70 procent.  

- Nu vil vi også gerne være førende klimamæssigt og være med, hvor det sker, siger Thomas Sandal, der er driftsleder på Thisted Kraftvarmeværk.  

I første omgang skal teknologien dog kun testet på en procent af røgen. Anlægget, der skal køre under pilotprojektet, står færdig til maj. 

Forsøget skal køre i en til to måneder, hvorefter Kraftvarmeværk Thisted vil vurdere, om de skal lave et endnu større anlæg, der kan trække CO2 ud af al røgen. 

*****  

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:  
Direktør i Ringkøbing Fjernvarme stopper efter 30 år 

Den 1. september skal bestyrelsen i Ringkøbing Fjernvarme sige farvel og tak til direktør Jesper Skovhus, som har været på stedet i snart 30 år. Han går på efterløn, og nu er bestyrelsen i færd med at søge en afløser. Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.  

Mens Jesper Skovhus har haft depechen, har fjernvarmen været igennem en omstilling fra kulenergi til solvarme og man har købt en el-patron, så el kan omformes til varme. 

- Dén omstilling fortsætter. Vi vil gå mere og mere over på vedvarende energi. Senest har vi  været med til at udvikle en varmepumpe i Kloster, som vi købte i november sidste år. Men vi er stadig ikke i mål, siger Hans Markussen, formand for Ringkøbing Fjernvarme.  

På kort og længere sigt skal der bl.a. træffes beslutning om bygning af ny varmecentral med alternativ energi. Det skal besluttes, hvordan selskabet kan overgå til kun at producere varme på vedvarende energi. Og der skal være et valg af fremtidige energikilder.  

*****  

Fyens Stiftstidende:  
Fjernvarmeselskab får nej til billigt lån 

Selvom fjernvarmeselskabet i Vester Skerninge, Ulbølle og Ollerup endnu engang har fået nej til at låne penge til en lav rente fra Kommunekredit, så giver selskabet ikke op. Nu går selskabet i gang med at udvikle et nyt projekt med varmepumper – det fortæller Fyens Stiftstidende.  

Sagen var tirsdag til behandling i Økonomiudvalget i Svendborg Kommune, og her besluttede et flertal at følge administrationens indstilling om at fjernvarmeselskabet skal betale en garantiprovision på tre procent til kommunen, hvis det ønsker at optage lån hos Kommunekredit. 

Fjernvarmeselskabet har tidligere sagt, at det får svært ved at realisere projektet med så en høj en garantiprovision, men selvom kommunen nu har slået to streger under de tre procent, så har fjernvarmeselskabet ikke mistet modet. 

- Vi er gået gang med et nyt projekt, som vi nu har til behandling i administrationen. Vi vil lave et fjernvarmeselskab som udelukkende bruger varmepumper, så vi håber stadig, at vores drøm går i opfyldelse, siger Erik Stoumann, der er bestyrelsesformand for Fjernvarmeselskabet Vester Skerninge, Ollerup og Ulbølle.