29. mar 2021 Presseklip

650 millioner kroner skal sætte turbo på udfasning af fossile fyr

LÆS I DAG: Enhedslisten forlader klimaaftalen for affaldssektoren. Mette Frederiksen inviteret til Bidens klimatopmøde. Gode nyheder på vej til fjernvarmekunderne i Fredericia: Varmepriserne falder.

EnergiWatch:
650 millioner kroner skal sætte turbo på udfasning af fossile fyr

Fredag meddelte klimaminister Dan Jørgensen, at han og regeringens støttepartier samt Alternativet har udmøntet yderligere 650 millioner kroner fra finansloven til udbygningen med grøn varme.

Af disse tilfalder 340 millioner kroner fjernvarmepuljen, som landets fjernvarmeselskaber kan søge om tilskud fra til at realisere nye konverteringsprojekter.

Den nye tilførsel af midler giver anledning til glæde hos Dansk Fjernvarme, skriver EnergiWatch.

For nylig blev fjernvarmepuljen på 145 millioner kroner for 2021 således tømt, og den nye tilførsel af midler falder derfor på et tørt sted.

- Fjernvarmeselskaberne har i dén grad handlet på baggrund af politikernes signaler og ønsker med klimaaftalen fra sidste år, hvor der blev sat retning for udbygningen med grøn varme. Det spirer frem med nye fjernvarmeprojekter landet over og med virkelyst til at udfase de fossile brændsler i boligopvarmningen til fordel for den grønne fjernvarme. Fjernvarmeselskabernes efterspørgsel efter tilskudsmidler til nye projekter overstiger allerede mængden af afsatte millioner i klimaaftalen, siger Nicolai Kipp, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

- Derfor er det også glædeligt, at der nu er fundet politisk enighed om at stimulere udbygningen yderligere ved udmøntningen af nye midler fra finansloven. Dermed undgår vi forhåbentligvis en situation, hvor udbygningen begrænses af en udtømt pulje, siger han.

*****

Klimamonitor:
Enhedslisten forlader klimaaftalen for affaldssektoren

Partiet havde truet med det, og fredag blev det så en realitet, at Enhedslisten forlader klimaaftalen for affaldssektoren, skriver Klimamonitor.

Årsagen skal findes i, at partiet frygter for den liberaliseringsmodel, som aftalen indebærer, efter det ikke lykkedes for KL at finde opbakning til sin plan for at nedbringe affaldsforbrændingskapaciteten - den såkaldte dødsliste med forslag til hvilke anlæg, der burde lukkes.

- Enhedslisten har forladt affaldsforliget. De øvrige partier har besluttet at liberalisere affaldsforbrændingen, selvom der var mulighed for politisk styret proces. Det er hovedløst at kaste hele området ud i et affaldskasino der risikerer at sætte klimaeffekt over styr, skriver partiets klimaordfører Peder Hvelplund på Twitter.

*****

TV2 / Ritzau:
Mette Frederiksen inviteret til Bidens klimatopmøde

Mette Frederiksen er blevet inviteret til et virtuelt klimatopmøde af USA's præsident, Joe Biden. Det oplyser TV2 via Ritzau.

Joe Biden har sendt invitationer til lande, der går forrest i klimakampen, og til lande, der ikke gør så meget. I alt er 40 verdensledere blevet inviteret. Blandt andre er EU's Ursula von der Leyen og Ruslands Vladimir Putin også inviteret.

Det virtuelle klimatopmøde finder sted 22. og 23. april og vil blive livestreamet offentligt.

*****

Fredericia Dagblad:
Gode nyheder på vej til fjernvarmekunderne i Fredericia: Varmepriserne falder

I 2021 bliver det lidt billigere at være fjernvarmekunde hos Fredericia Fjernvarme.

Et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh vil spare cirka 4 procent i 2021. Det fremgår af selskabets årsrapport for 2020.

Direktør i Fredericia Fjernvarme, Carl Hellmers, oplyser til Fredericia Dagblad, at selskabet løbende arbejder på at nedbringe sine faste omkostninger og effektivisere driften, hvor digitalisering og automatisering har gjort en forskel.

- Vi er blevet to mand færre, selvom vi har taget 4000 ekstra kunder ind, fordi it og den slags er blevet meget bedre, ligesom vi har fået automatisering af vores varmecentraler, og der kommer hele tiden nye muligheder for at optimere, fortæller Carl Hellmers.