23. feb 2021 Presseklip

Kæmpe fabrik skal forvandle vindenergi til grønt brændstof og gødning

LÆS I DAG: CIP vil investere milliarder i power-to-x-pro­jekt i Esbjerg: Får opbakning fra danske giganter som Mærsk, Arla og Danish Crown. CIP-projekt giver muligheder for fjernvarmen. Esbjergs borgmester jubler over ny Power-to-X-fabrik til 7,5 milliarder kroner til byen. Aalborg Portland gør sig klar til at gå over til naturgas. 14 NGO’er få dage før Klimarådets dom: Regeringen lever ikke op til klimaloven.

Finans:
Kæmpe fabrik skal forvandle vindenergi til grønt brændstof og gødning

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) lancerede i går deres plan for at bygge Europas største fabrik til produktion af grønt brændstof og miljøvenlig kunstgødning, som skal opføres i Esbjerg, beretter en stribe medier, herunder Finans.

CIP forventer, at Power-to-X-anlæggets bidrag til både grøn transport og særligt et mere klimavenligt landbrug samlet kan reducere CO2-udledningen med 1,5 millioner ton.

Til det regnestykker hører også, at DIN Forsyning i Esbjerg bliver en del af projektet og vil overtage overskudsvarmen fra produktionen, som kan opvarme en tredjedel af husstandene i Esbjerg.

- Fabrikken skal producere CO2-neutral ammoniak på basis af strøm fra havvindmøller. Den grønne ammoniak fra fabrikken kan bruges til at producere CO2-neutral kunstgødning, som kan erstatte hele landbrugets nuværende import af konventionel kunstgødning, der er fremstillet på basis af fossile brændsler. Samtidig kan den grønne ammoniak fra fabrikken kunne bruges som brændstof i skibe, lastbiler og anden tung transport, forklarer Michael Hannibal, partner i CIP.

Fabrikken bliver en af de største PtX-anlæg i verden og løber op i en pris på svimlende 7,5 milliarder kroner.

CIP oplyser, at de vil træffe en endelig investeringsbeslutning for projektet i 2022-23. Fabrikken ventes sat i drift i 2026.

*****

Børsen:
CIP vil investere milliarder i power-to-x-pro­jekt i Esbjerg: Får opbakning fra danske giganter som Mærsk, Arla og Danish Crown.

Nyheden om Copenhagen Infrastructure Partners’ store planer i Esbjerg har også ramt dagens forside af Børsen.

Her skriver avisen, at det 1 GW store anlæg møder opbakning fra virksomhedskæmper som A.P. Møller Mærsk, Danish Crown, Arla, DLG og DFDS, der kan nyde godt af enten den klimavenlige ammoniak til landbruget eller de grønne brændstoffer til skibsfarten, som skal blive til fra havvindmøllestrømmen ud fra Esbjerg.

- Den grønne omstilling kræver, at vi også får omdannet elektriciteten fra den vedvarende energi til brint og electrofuels som metanol eller som i det her tilfælde ammoniak. Derfor er det vigtigt, at vi får bygget et power-to-x-anlæg i stor skala, så vi får det hele i gang, siger Michael Hannibal, partner hos CIP.

CIP lancerede sidste år en fond, der skal investere i bl.a. PtX, og projektet i Esbjerg bliver et af dem, som fonden skal tage sig af.

Projektet til 7,5 milliarder kroner skal dermed finansieres gennem de midler, som rejses af fonden. Tidligere har pensionskasser og institutionelle investorer skudt penge i CIP’s øvrige fonde.

- Flere af vores nuværende investorer har udtrykt ønsker om at være med i en “energy transition fund”, herunder Pensiondanmark. Vi er i processen med at få færdiggjort arbejdet med at rejse fonden, fortæller Michael Hannibal.

CIP vil træffe sin endelige investeringsbeslutning i 2023, når bygge- og myndighedsgodkendelser er på plads.

*****

Altinget:
CIP-projekt giver muligheder for fjernvarmen

Også Altinget har her til morgen beskrevet nyheden om Power-to-X-anlægget i Esbjerg.

Og her skeler mediet til fjernvarmen, hvor direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, udtaler, at der er store perspektiver i aftalen for fjernvarmesektoren, nu hvor CIP og DIN Forsyning indgår aftale om, at nyttiggøre de store mængder af overskudsvarme fra PtX-produktionen.

Det vil således opvarme en tredjedel af byen.

- Aftalen mellem DIN Forsyning og industrien i dette ekstremt lovende projekt understreger det store potentiale, der ligger i synergien mellem power-to-x-produktionen og den overskydende varme, som kan blive nyttiggjort af fjernvarmen. Overgangen til en fuldstændig grøn boligopvarmning kan blive hjulpet rigtig godt på vej af overskudsvarme fra Power-to-x, lyder det i en kommentar fra Kim Mortensen.

*****

JydskeVestkysten:
Esbjergs borgmester jubler over ny Power-to-X-fabrik til 7,5 milliarder kroner til byen

Planerne om det enorme Power-to-X-anlæg skaber selvsagt lokal jubel i byen, det hele drejer sig om, Esbjerg.

JydskeVestkysten beskriver PtX som Danmarks næste grønne væksteventyr og Esbjerg som et sted, der kan blive midten for det, og dermed sætte byen på landkortet både nationalt og globalt.

Ydermere forventes projektet også at skabe 100-150 permanente nye arbejdspladser.

Selv efter en række mislykkede projekter med at tiltrække Facebook og deres datacentre eller opførelsen af et IKEA-varehus, så kan Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ikke få armene ned.

Samtidig afslører han, at CIP langt fra bliver de eneste, der vil etablere PtX-anlæg i Esbjerg.

- Dette er ikke det eneste anlæg af denne slags, der arbejdes med. Vi er også i dialog med andre, siger Jesper Frost Rasmussen.

*****

Berlingske:
Aalborg Portland gør sig klar til at gå over til naturgas

Aalborg Portland, der producerer cement, går på gasnettet i 2022, og dermed begynder virksomheden udskiftning af fossile brændstoffer med naturgas. Ifølge Berlingske har den nordjyske virksomhed investeret 40 mio. kroner i nye gasledninger, der forventes at være klar til brug fra april 2022.

Aalborg Portland har indgået aftalen med det statslige gasdistributionsselskab Evida, der skal udbygge gasledning og levere naturgas til cementfabrikken. Aftalen vil kunne reducere CO2-udledningen med 40 procent, hvis alle fossile brændstoffer til produktion udskiftes med naturgas.

Det vil bringe virksomheden i mål med den aftale med regeringen, som blev indgået i 2020. Her forpligtede Aalborg Portland sig til at reducere CO2-udledningen med mindst 30 procent inden 2030.

- Vi håber på, at når vi forlader det her årti, vil vi være overgået til biogas. Lige nu er der nogle strukturelle udfordringer. Der er simpelthen ikke nok biogaskapacitet i nettet, og det er slet ikke prismæssigt konkurrencedygtigt. Vi vil lide et alt for stort konkurrencetab, hvis vi skifter med det samme, siger administrerende direktør Michael Lundgaard Thomsen, Aalborg Portland.

*****

Information:
14 NGO’er få dage før Klimarådets dom: Regeringen lever ikke op til klimaloven

Regeringen lever med den nuværende klimapolitiske kurs hverken op til klimaloven eller Danmarks internationale klimaforpligtelser. Sådan lyder det ifølge Information i et nyt notat fra 14 danske ngo'er, der har gransket Danmarks klimaindsats.

En af organisationerne bag er Greenpeace, der mener, at regeringen i alt for høj grad satser på "højst usikre" teknologiske løsninger frem for konkrete CO2-reduktioner her og nu. Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, tilføjer, at "den nuværende klimapolitik er hverken i overensstemmelse med de mål, vi har sat os i Danmark eller internationalt".

- Det er fuldstændig afgørende, at vi leverer flere reduktioner her og nu og ikke udskyder de svære indsatser til senere og til nogle teknologiske løsninger, som slet ikke eksisterer i dag, siger hun til avisen.