22. feb 2021 Presseklip

Varmepumpeindustrien beskylder fjernvarmen for feje tricks i varmekrig

LÆS I DAG: Fjernvarmeværk vil udnytte overskudsvarme fra Baltic Pipe. Opvarmningen af Danfoss’ hovedkvarter bliver CO2-neutral. Silkeborg ligger lunt i svinget med fjernvarmeprisen. Coronakrisen rammer også varmeregningen. Vorgod-Barde spørges: 20 vil have varme fra Videbæk. 

EnergiWatch:
Varmepumpeindustrien beskylder fjernvarmen for feje tricks i varmekrig

Ifølge brancheorganisationen Varmepumpeindustrien benytter lobbykollegerne i Dansk Fjernvarme sig af feje tricks i varmekrigen om gaskundernes gunst. De har derfor sendt et brev til Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), hvor de klager deres nød.

EnergiWatch skriver, at ministeren ikke har besvaret forespørgslen, og varmepumpeindustriens klager vinder kun sparsomt gehør hos Dansk Fjernvarme.

- Vi er da enige med Varmepumpeindustrien om, at den nuværende situation ikke er ideel. Overordnet set havde vi foretrukket en tilgang, hvor der var fokus på energiplanlægning i kommunerne, så man kunne få afklaret, hvor det giver mening med fjernvarme, og hvor det giver mening med varmepumper, så man kunne målrette støtten, siger politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.

Han fortsætter:

- Det har så bare ikke været det politiske valg. Der ville man have konkurrence, og at det så falder Varmepumpeindustrien for brystet, at vi informere vores medlemmer til, hvordan de kan komme ud over rampen, det synes jeg faktisk er besynderligt.

Ifølge Dansk Fjernvarme er der også kun en taber ved den nuværende model, og det er forbrugerne og den grønne omstilling.

- Vores medlemmer taber ikke, og de vinder heller ikke, da de er nonprofit. Problemet med den nuværende model er blot, at konverteringen væk fra gasfyr bliver dyrere og går langsommere. Vi har en fordel i, at vi kan drive stordrift, som tager længere tid at starte op, men som er mere effektiv, når man går i gang. Varmepumperne kan så nå en masse områder, hvor fjernvarmen ikke kan betale sig. Med en anden model end den nuværende kunne der være større sameksistens, siger Rune Moesgaard.

*****
SN.dk:
Fjernvarmeværk vil udnytte overskudsvarme fra Baltic Pipe

Skal man tro de politiske signaler fra Christiansborg, så lever affaldsvarme på lånt tid, mener Næstved Fjernvarme, der derfor kigger på alternative varmekilder til affaldsvarmen fra Affald Plus.

Og her har man udset sig, at overskudsvarme fra gasledningen Baltic Pipe kan være svaret, skriver SN.dk.

Baltic Pipe kommer til at råde over en kompressorstation, der sender norsk naturgas til Polen. Overskudsvarmen herfra kan potentielt levere varme til halvdelen af Næstved 5500 forbrugere, hvorfor den er mere end interessant for fjernvarmeselskabet.

- Transformerstationen er et gigantisk projekt og leverer rigtigt meget overskudvarme, når gassen skal trykkes til Polen. Det vil derfor være oplagt at udnytte den varmekilde til produktion af fjernvarme, men det kræver selvfølgelig en 15 kilometer lang rørledning at sende varmen til Næstved, fortæller direktør Jens Andersen.

Man er derfor nu i dialog med regeringen og myndighederne om muligheden.

Samtidig kritiserer formand i Næstved Fjernvarme, Lindy Nymark Christensen, byrådet i Næstved for ikke have været snarrådige nok. De burde have lagt pres på Baltic Pipe for at udnytte overskudsvarmen, mener han.

- Hvis vi får en rørledning til Næstved, kan overskudsvarmen fra Everdrup forsyne halvdelen af husstandene i byen med grøn energi. Men vi mangler handling fra vores politikere, siger formand for Næstved Fjernvarme, Lindy Nymark Christensen.

Fjernvarmeselskabet kigger samtidig også på muligheden for at udnytte spildevand fra NK Forsynings anlæg på Ydernæs til fremtidens fjernvarme i Næstved.

*****

JydskeVestkysten:
Opvarmningen af Danfoss’ hovedkvarter bliver CO2-neutral

Industrigiganten Danfoss tager nu bestik af sit voksende energiforbrug fra data ved at bygge nye datacentre, der vil være et eksempel for fremtidens klimavenlige design, skriver JydskeVestkysten.

Danfoss vil udnytte egne teknologier til at afkøle datacentre på en måde, så energiforbruget reduceres og genbruges som overskydende varme i boliger, fabrikker og andre steder.

Et eksempel på dette er hovedkvarteret i Nordborg på Als, som i 2015 blev opvarmet udelukkende af fossile brændsler, men som i 2022 vil have et CO2-neutralt varmeforbrug.

- Ved hjælp af de nyeste teknologier til køling og varmegenvinding omdanner vi datacentre fra energiforbrugere til energikilder med bæredygtig energi. Det er spændende at se det i aktion i vores egne datacentre, siger Jürgen Fischer, præsident i Danfoss Climate Solutions.

I 2024 vil overskudsvarmen fra Danfoss datacentre levere 25 procent af den samlede varmeforsyning til 250.000 kvadratmeters fabriksgulv og kontorer i hovedkvarteret.

*****

Midtjyllands Avis:
Silkeborg ligger lunt i svinget med fjernvarmeprisen

Opdaterede tal for fjernvarmepriserne i 2020 viser, at prisen for at opvarme et 130 kvadratmeter stort hus ligger stabilt i Silkeborg, skriver Midtjyllands Avis, der har taget et kig på de opdaterede fjernvarmepriser for en række byer i det midtjyske.

Prisen hos Silkeborg Forsyning har ligget stabilt i flere år, og prisen på 12.118 kroner er 735 kroner billigere end landsgennemsnittet, der faldt marginalt med seks kroner fra 2019 til 2020.

Hos Dansk Fjernvarme glæder økonomisk konsulent Tine Skovlund sig over, at priserne generelt har holdt sig i ro.

- Prisudviklingen for fjernvarme har været ganske gunstig gennem en længere årrække. Priserne udvikler sig langsommere end den generelle prisudvikling for samfundet, og det er rigtigt gode nyheder for forbrugerne, men også for samfundet som helhed, for fjernvarme også viser sig meget konkurrencedygtigt, når det gælder om at levere CO2-reduktioner, siger Tine Skovlund.

Avisen har spurgt hende ind til, hvad det skyldes, når flere af omegnsbyerne ved Silkeborg har lavere priser end hos forsyningen i Silkeborg. Det drejer sig om bl.a. Kjellerup, Skanderborg-Hørning, Hammel, Ry og Galten.

Det kan der være flere årsager til, forklarer Tine Skovlund.

- Eksempelvis hvis et selskab har investeret i et nyt anlæg, risikerer man højere priser i en periode på grund af høje afskrivninger. Det er også forskelligt, hvordan selskaberne afskriver, ligesom blandt andet produktionsteknologien spiller ind. Det kan også være nye områder, hvor prisen falder i takt med, at der kommer flere forbrugere til. Men selvfølgelig kan der også være effektivitetsforskelle, siger Tine Skovlund.

*****

SN.dk:
Coronakrisen rammer også varmeregningen

2020 var på mange måder et meget anderledes år på grund af corona og de medfølgende restriktioner. Især de ændrede arbejdsmønstre er så markante, at man hos Kalundborg Forsyning kan aflæse dem på de ændrede forbrugsmønstre, skriver SN.dk.

- Det er tydeligt, at kalundborgenserne var mere hjemme sidste år end de foregående år. Privatforbruget er noget højere, end vi ville have forventet, siger Carina Hansen fra Kalundborg Forsynings kundecenter, der netop har afsluttet årsafregningen for 2020 og sendt regningerne ud til forbrugerne.

Det ændrede forbrugsmønster har givet de fleste kunder en større årsafregning end de er vant til. Det er dog ikke alle der får en større regning. Fx har forbruget på offentlige institutioner, skoler og i flere virksomheder været lavere end normalt.

Hos forsyningen forventer man dog, at de ændrede forbrugsmønstre er en éngangsforestilling, og at årsafregningen for 2021 kommer til at afspejle et mere normalt forbrug.

Kalundborg Forsyning leverer drikkevand til godt 6.000 husstande i og omkring Kalundborg by, og fjernvarme til cirka 5.000 husstande. Derudover leverer forsyningen også overfladevand til flere af Kalundborg Kommunes store virksomheder.

*****

Herning Folkeblad:
Vorgod-Barde spørges: 20 vil have varme fra Videbæk

Videbæk Energiforsyning holdt i forrige uge to digitale borgermøder om muligheden for at føre fjernvarmen til Vorgod-Barde, hvor de lokale beboere kan vælge at udskifte oliefyret.

Det har indtil videre 20 husstande afgivet deres bindende tilmelding til, skriver Herning Folkeblad.

96 deltagere deltog på det digitale borgermøde, mens Videbæk Energiforsyning dog har brug for en tilslutning på 220 husstande, hvis projektet skal gennemføres, og de eksisterende 2000 kunder ikke skal få en højere varmeregning ved en udvidelse af forsyningsområdet.