14. jan 2021 Presseklip

Prisen for at udlede CO2 er på himmelflugt

LÆS I DAG: Vindbranchen er rasende over ny model for specialregulering. 600 husstande kan få fjernvarme. Grindsted er stadig billigst med varme. 

Klimamonitor:
Prisen for at udlede CO2 er på himmelflugt

Prisen for at udlede CO2 i EU har aldrig været højere, og det vil sætte skub i den grønne omstilling, skriver Klimamonitor via Ritzau.

Siden man i 2005 indførte det såkaldte ETS-system for handel med CO2-kvoter, har priserne været konstant lave, og EU-systemet er blevet kritiseret for ikke at fungere.

Fredag sidste uge var en kvote dog oppe at koste 259 kroner, hvilket altså er den højeste pris for at udlede CO2 i EU nogensinde.

- Det er meget positivt, at kvoteprisen stiger. Det er lige præcis den udvikling, som jeg arbejder for. En høj kvotepris er med til effektivt at drive omstillingen og vigtig, hvis vi skal nå vores mål i 2030 både i EU og nationalt, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Prisen er efter alt at dømme steget, efter at EU-landene for nyligt blev enige om et nyt CO2-reduktionsmål på mindst 55 procent for unionen i 2030. En række lande får travlt med at investere i grønne løsninger, og det presser prisen på udledninger op.

Det vækker også glæde hos Dansk Industri.

- Det er et stærkt signal til virksomheder, husholdninger, offentlige sektorer i alle lande, som gør, at der bliver større efterspørgsel efter en række af de grønne løsninger, som vi allerede har implementeret herhjemme. Det er hele spektret fra vind til energieffektivisering og en masse derimellem. På den måde er det godt for Danmark, siger underdirektør og klimapolitisk chef, Anne Højer Simonsen.

****

Gridtech:
Vindbranchen er rasende over ny model for specialregulering

Energinet vil flytte handlen fra det afskærmede balancemarked til det kommercielle intraday-marked, og det har bragt sindene i kog i elbranchen. Det skriver GridTECH.

Vindmølleejerne har i 2020 tjent godt på, at gennemsnitspriserne pr. nedregulerede MWh blev rekordhøje – fra 92 kr./MWh i 2019 til hele 177 kr./ MWh i 2020. Men nu har Energinet meldt ud, at man vil indføre en ny model for handlen af specialregulering.

Planen er at flytte handlen fra balancemarkedet til det mere konkurrenceudsatte intraday-marked, hvor blandt andre norske vandkraftanlæg kan byde ind på den lukrative modhandelsordning med tyskerne. Forventningen er, at vandkraftanlæggene med al sandsynlighed vil kunne underbyde de danske vindmøller.

Ifølge Energinet skal man som systemansvarlig sikre velfungerende elmarkeder, og specialregulering har ikke været karakteriseret af effektiv konkurrence i 2020. Derfor den nye model.

Hos vindbranchens interesseorganisation, Wind Denmark, forstår man Energinets ønske om at skabe øget konkurrence på specialreguleringsmarkedet. Men man forstår hverken den valgte model, eller den proces hvormed den er blevet til.

- Der har været et inddragelsesforløb, hvor man tilbage i august afholdt en workshop med flere forskellige modeller i spil. Så har vi ikke hørt noget før her op til jul, hvor man så tilsyneladende har lagt sig fast på denne her model. Det er en lille smule underligt at køre det på den måde, siger Søren Klinge, elmarkedschef hos Wind Denmark.

Energinet har på en workshop tirsdag oplyst, at modellen skal forbi Forsyningstilsynet til godkendelse, inden den kan træde i kraft, hvilket skal ske senest i andet kvartal 2022.

*****

Vallensbæk Kommune:
600 husstande kan få fjernvarme

Nu er Vallensbæk Fjernvarme Nord ved at planlægge udbygning af fjernvarmeforsyningen, så i alt 623 nye husstande får mulighed for at få fjernvarme. Borgerne skal vælge fjernvarme, fordi det er både nemt og billigt.

- Hvor stor besparelsen bliver, afhænger for eksempel af antallet af beboere i husholdningen. Men for langt de fleste bliver fjernvarme en gevinst, og dertil kommer den store miljømæssige gevinst: Et hus med fjernvarme udleder ca. 85 procent mindre CO2 end et hus, der opvarmes med naturgas, påpeger formand i Vallensbæk Fjernvarme Nord, Mogens Wilbert på Vallensbæk Kommunes hjemmeside.

Han forventer at have godkendelsen af projektforslag og udbud på plads i løbet af foråret. 

*****

Ugeavisen Grindsted:
Grindsted er stadig billigst med varme

Grindsted El- og Varmeværk, GEV, er stadig det varmeværk, der leverer den billigste fjernvarme i Danmark, mens Blåhøj Energiselskab, som for mindre end to år siden producerede landets billigste fjernvarme, er røget ned som nummer 28 på ranglisten.

Det skriver Ugeavisen Grindsted på baggrund af Energitilsynets seneste statistik.

I Grindsted kan forbrugerne således fortsat både lune sig ved Danmarks billigste fjernvarme og glæde sig over, at prisen siden den seneste opgørelse er sat ned med yderligere 17 procent, så det nu blot koster 6150 kroner årligt at opvarme et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter i byen.

I Filskov er man havnet på femtepladsen, hvor det biogasfyrede fjernvarmeværk producerer varmen til en uændret årlig pris på 8650 kroner for et standardhus.Prisen er der i øvrigt ikke blevet ændret på siden 2017.

Blåhøj Energiselskab har oplevet med en prisstigning på 12,8 procent, så det nu koster 9981 kroner årligt at opvarme et standardhus i byen. På den seneste opgørelse var biogasanlægget i Blåhøj nummer syv.

Billund Varmeværk er trods en uændret pris det seneste år på 11.953 kr. årligt røget fem pladser ned ad ranglisten som nr. 85, mens Sdr. Omme Varmeværk indtager pladsen som nummer 228 på ranglisten. Det betyder en tilbagegang på ni pladser i forhold til den seneste opgørelse.