15. okt 2020 Presseklip

Facebook bliver afgørende for Odenses varme

LÆS I DAG: Her topper forsyningsdirektørernes løn. Roskilde vil undersøge sig selv for ulovligt opbevaret biomasse. Brørup Varmeværk: Vent med at investere i nyt varmeanlæg. Gudenådalens Energiselskab fortsætter den grønne kurs. Refas nye akkumuleringstank bliver højere endnu.

 

Fyens Stiftstidende:
Facebook bliver afgørende for Odenses varme

Nyheden om Facebook’s udvidelse af sit datacenter i Odense tages varmt imod af Fjernvarme Fyn, skriver Fyens Stiftstidende.

Allerede nu er selskabet i gang med at udvide sin varmecentral i Tietgenbyen, så der er kapacitet til at modtage den stigende mængde varme. Når udvidelsen af datacenteret er gennemført, vil varmen fra Facebook kunne opvarme 11.000 fynske hjem. Det svarer til ti procent af Fjernvarme Fyns samlede varmeforbrug, som dermed også har en stor indvirkning på forbrugerne og forsyningen.

Uden udvidelsen af Facebook ville det således ikke være muligt at gennemføre selskabets plan om at gå væk fra kul, fortæller Jan Strømvig, direktør i Fjernvarme Fyn.

- Det ville betyde, at vi skulle brænde langt mere biomasse (træ og halm, red.) af for at kunne undvære kul, siger han og siger videre, at Facebook-samarbejdet og den nye overskudsvarme, vil være med til at fastholde de lave forbrugerpriser i forsyningsområdet.

*****

Finans:
Her topper forsyningsdirektørernes løn

Direktørlønningerne i landets kommunale forsyningsselskaber topper i hovedstaden, på Bornholm, Helsingør, Holstebro og i Hillerød, viser en kortlægning, som Finans har lavet af direktørernes lønpakker i 66 kommunalt ejede forsyningsselskaber over hele landet.

Mediet har forelagt oplysningerne to professorer, som begge siger, at der ikke er grund til bekymring for, om de kommunalt ejede selskaber ødsler med borgernes penge. Begge bemærker de, at langt størstedelen af direktørerne har en lønpakke på under 1,5 mio. kr., inklusive pension og eventuel firmabil.

Professor i økonomistyring fra Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, siger dog, at ligger en direktør blandt de fem til otte bedst betalte, så bør bestyrelsen forholde sig til, om vedkommende er kommet for højt op.

Hos Hofor i København er direktørlønningen klart højest på 3,5 mio. kr. uden pension, men her er professorerne dog enige om, at lønrammen, selskabets størrelse taget i betragtning, giver god mening.

Til gengæld undrer de to professorer sig over de følgende placeringer. Blandt andet over at den nyligt fratrådte direktør hos Bornholms Energi og Forsyning havde en lønpakke på 2,8 mio. Kr.

Til de forklarer bestyrelsesformand i Bornholms Energi og Forsyning, Lars Goldschmidt, at man i 2016 var tvunget til at rekruttere uden for øen.

- Han har en høj løn, men det skal han også have, for det var svært at rekruttere nogen, der kunne løse opgaven, siger Lars Goldschmidt og peger på direktørens opgave med at fusionere Bornholms to energiselskaber med dårlig økonomi.

*****

TV2 Lorry:
Roskilde vil undersøge sig selv for ulovligt opbevaret biomasse

Roskilde Kommune vil nu granske sig selv, efter at det er kommet frem, at den enorme bunke biomasse, der står i brand på virksomheden Solums genbrugsplads i Roskilde, var seks meter højere end tilladt inden for lovens rammer. Det skriver TV2 Lorry.

Kommunen havde bedt virksomheden om at nedbringe mængden, men det skete ikke, inden de 20.000-30.000 ton haveaffald selvantændte.

- Det må vi jo kigge på. Vi skal have en snak med erhvervsafdelingen. Jeg har set nogle af de korrespondencer, der har været med virksomheden, men min konklusion indtil videre er, at de måske har været lidt for venlige i deres sagsbehandling og ikke været strikse nok i de krav, de har til virksomheden, siger Karim Friis Arfaoui (S), formand for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune.

*****

JV.dk:
Brørup Varmeværk: Vent med at investere i nyt varmeanlæg

Senest i 2030 skal det være slut med at bruge olie og gas til opvarmning i private hjem, og det har allerede fået en del husejere Brørup til at tænke i nye baner - bl.a. overvejer nogle at udskifte det gamle gasfyr med en varmepumpe eller jordvarme. Det fortæller Jydske-Vestkysten.

Men det, synes bestyrelsen for Brørup Fjernvarme af flere grunde, kan være en dårlig ide. De mener, at forbrugerne i den nordlige del af byen, som i øjeblikket er på gas-nettet, lige skal vente og se, hvilke fordele der kan være i at komme med på fjernvarmen.

- Lige nu sidder politikere og fagfolk og aftaler en ny forsyningslov, som sandsynligvis gør det muligt og attraktivt, at vi kan udbygge fjernvarmen i Brørup, og vi mener derfor, at forbrugerne lige skal vente og se, hvad vi kan tilbyde om få måneder i stedet for straks at gå ud og købe en varmepumpe, siger formand for Brørup Fjernvarme, Ole Arendttorp.

Han peger på, at det for det første er noget billigere at få installeret fjernvarme i stedet for en varmepumpe, og at der så ikke senere kommer udgifter til at udskifte varmepumpen, når den er udtjent.

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Gudenådalens Energiselskab fortsætter den grønne kurs

Gudenådalens Energiselskab fortsætter den grønne kurs. Det er hovedbudskabet efter årets generalforsamling på Nørgaards Højskole, hvor 31 stemmeberettigede forbrugere deltog. Det beretter Viborg Stifts Folkeblad.

- Både i bestyrelsen og ledelsen anser vi det for uambitiøst at være CO2- neutral. Vi går all-in på at blive CO2-fri i løbet af de kommende år. Vi vil ikke at sætte ild til noget. Vi fokuserer kun på de naturlige energier, der blot skal samles op og anvendes i den rette sammensætning i et fleksibelt setup med flere muligheder for varmeproduktion, lød det fra formand Preben Sørensen på generalforsamlingen.

Konkret kunne han fortælle, at man nu har afsluttet opbygningen af varmepumpe-centralen på Jørgens Alle, som producerer varme som luft til vand-varmepumper. Centralen har en samlet kapacitet på 3,6 MW, det svarer til ca. 25 procent af vores samlede nuværende varmebehov.

Næste skud på stammen er spildevandscentralen, som opføres ved Bjerringbro Renseanlæg. Her skal et varmepumpeanlæg udnytte spildevandet fra rensningsanlægget.

*****

Lolland-Falsters Folketidende:
Refas nye akkumuleringstank bliver højere endnu

Bedre drift, bedre økonomi og bedre miljø. Der er gode grunde til, at Refa i øjeblikket er ved at få opført en ny, stor akkumuleringstank på Energivej. Her har Refa allerede et kraftvarmeanlæg og et flisværk, der begge producerer varmt vand ved at brænde henholdsvis affald og flis.

Det varme vand aftages af Guldborgsund Forsyning og bruges til fjernvarme, og den nye akkumuleringstank skal forbedre driften ved at gøre det muligt at have et lager af varmt vand. Det skriver Folketidende.

Når tanken er færdig, får den en kapacitet på 5.000 kubikmeter, hvilket svarer til fem millioner liter vand. Og det kan bruges i forbindelse med de spidsbelastninger, der er i løbet af et døgn -for eksempel om morgenen, når mange skal have et varmt bad -eller over et år -hvor nogle dage er koldere end andre.

-Det er noget, vi får glæde af allesammen -at vi ikke løber tør for varmt vand. Og ved at have en tank kan vi have en mere jævn drift af vores ovne, så de bliver belastet mindre, forklarer kommunikationskonsulent Kenneth Prehn, Refa, og tilføjer, at det vil give besparelser på vedligeholdelsen.