14. okt 2020 Presseklip

Facebook udvider datacenter i Odense

LÆS I DAG: Amager Bakke skal være CO2-neutral i 2025. Førende professor i energiret stiller sig tvivlende over for lovligt salg af Fjernvarme Fyn. Socialdemokratiet er trygge ved fjernvarmesalg. Byggeriet af nyt energianlæg begynder i Esbjerg. Rockwool og Novo Nordisk anklages for greenwashing

Fyens Stiftstidende:
Facebook udvider datacenter i Odense og producerer mere overskudsvarme

Et år efter åbningen af Facebooks første servere i datacentret i Tietgenbyen i Odense vil it-kæmpen udvide med nok en databygning på knap 30.000 kvadratmeter. Og det kan samtidig komme varmeforbrugerne til gode, skriver Fyens Stiftstidende.

Facebook og Fjernvarme Fyns samarbejde er allerede i fuld gang, og fjernvarmen har selv investeret 130 millioner kroner i et anlæg, der modtager opvarmet vand, genereret fra varmen fra serverne. De gode erfaringer skal også bruges i den nye databygning.

- Der har været bump på vejen, det er der med alle projekter, men det kører nu, så det giver god mening at udvide det, så vi også leverer varme fra den nye bygning, siger Carsten Sørensen.

I dag skaber datacentret varme til 6900 husstande. Når den tredje databygning med servere er i drift, vil de samlede varmeoverskud fra serverne kunne levere nok varme til 11.000 fynske husstande.

*****

Pressemeddelelse:
Amager Bakke skal være CO2-neutral i 2025. Kæmpe EU-ansøgning på vej

Ved udgangen af oktober vil ARC sende en ansøgning afsted til EU’s innovationsfond om midler til et fuldskala-anlæg til CO2-fangst på Amager Bakke, oplyser selskabet ifølge Ritzau.

Anlægget skal kunne fra 2025 indfange 500.000 ton CO2 årligt fra Amager Bakkes udledning. Det kan bringe et markant stykke nærmere på at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad, lyder det, og det vil betyde, at kommunen mere eller mindre kommer i mål med sin ambition.

- Vi har i København sat os det ambitiøse mål at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Hvis vi skal det, er vi nødt til at rykke nu for at nå det sidste stykke i mål. ARCs projekt med CO2-fangst har potentialet til at blive den teknologi, der får København i mål og som kan bane vejen for tilsvarende projekter i andre byer verden over og gøre en reel forskel i forhold til byernes CO2-udledning. Jeg er stolt af, at ARC er med til at gå foran med at udvikle banebrydende klimateknologi”, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

- Et projekt, som det vi søger om, ligger fuldstændig i tråd med Københavns og resten af landets klima-ambitioner. Samtidig flugter CO2-fangst med anbefalingerne fra både Paris-aftalen og FN’s klimapanel. Derfor føler jeg mig sikker på, at vi med dette projekt har fat i den lange ende i forhold til den grønne omstilling regionalt, nationalt og internationalt, lyder det fra ARCs direktør Jacob H. Simonsen.

ARC oplyser, at man søger mellem 0,5-1 mia. danske kroner i fondsmidler. Det kan finansiere 60 procent af udgifterne til etablering og drift i de første ti år.

*****

TV2 Fyn:
Førende professor i energiret stiller sig tvivlende over for lovligt salg af Fjernvarme Fyn

En af landets førende eksperter i energiret, professor Bent Ole Gram Mortensen fra Syddansk Universitet, stiller sig nu også tvivlende over for lovligheden i salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, skriver TV2 Fyn.

Han mener, at forbrugerne i henhold til varmeforsyningsloven burde have haft tilbuddet om at købe selskabet først, inden kommunen gik videre med salgsprocessen.

- Når du sælger Fjernvarme Fyn, så ryger der altså en eller anden form for forbruger indflydelse, uanset om det er direkte gennem et anpartsselskab, eller det er som forbrugere, borgere, vælgere i en kommune. Jeg anser det derfor for at være en ikke uvæsentlig risiko, at man bliver nødt til at respektere den her forkøbsret, siger Bent Ole Gram Mortensen.

Dermed henviser han til samme paragraf 23f i varmeforsyningsloven som De Konservative, der netop vil have lovligheden i salget undersøgt på samme baggrund. Ifølge lovteksten skal forbrugerne, hvis de ikke ejer energianlægget i forvejen, have tilbuddet om at købe i tilfælde af et salg.

*****

TV2 Fyn:
Socialdemokratiet er trygge ved fjernvarmesalg

På trods af at der fra forskellige sider nu stilles tvivl om de juridiske omstændigheder ved salget af Fjernvarme Fyn, ser Socialdemokratiet i Odense ingen grund til bekymring, skriver TV2 Fyn.

Blandt andre De Konservative vil undersøge, om varmeforsyningslovens paragraf 23f er blevet overholdt. Ifølge teksten skal forbrugerne først tilbydes at købe energianlægget i tilfælde af et salg. Det er de ikke blevet.

Men det bekymrer ikke, Socialdemokratiets politiske ordfører i Odense, Cæcilie Crawley. Hun mener, man har sikret sig hjemmel til et salg.

- Da jeg først hørte om det, blev jeg overrasket, men i løbet af dagen har vi fået svar fra advokaterne tilknyttet slaget af Fjernvarme Fyn, der for det første fortæller, at det er blevet undersøgt i processen og for det andet gælder paragraffen ikke, fordi vi sælger fjernvarmen som ét stort holdingselskab, siger hun.

*****

Ingeniøren:
Byggeriet af nyt energianlæg begynder i Esbjerg

Ny begynder DIN Forsyning på byggeriet af de anlæg, der skal levere fjernvarme i Esbjerg og Varde, når Esbjergværket lukker den 1. april 2023.

Gravemaskinerne sætter grabben i jorden på mandag, oplyser Ingeniøren.

Den samlede løsning kommer til at bestå af et nyt og moderne pumpehus, Danmarks største havvandsbaserede varmepumpe med en effekt på 50 MW, et nyt 60 MW flis-kedelanlæg og elpatroner på tilsammen 30 MW, der skal bruges til spids- og reservelast.

- Det nye pumpehus er er en teknologisk nyskabelse, fordi det giver os mulighed for at styre fjernvarmetemperaturen individuelt for hver af vores fjernvarme-områder, forklarer projektchef Kenneth Jørgensen på en video om byggeriet.

Det nye energianlæg vil kunne levere halvdelen af varmen til områdets 100.000 fjernvarmekunder. Resten kommer fra det lokale affaldsforbrændingsanlæg.

*****

Politiken:
Rockwool og Novo Nordisk anklages for greenwashing

Flere forskere peger nu på, at store danske virksomheder som Rockwool og Novo Nordisk benytter en tvivlsom metode til at nedbringe deres udslip af CO2. Det skriver Politiken.

De to virksomheder har opkøbt certifikater på grøn energi. Men de garanterer ikke, at der samlet bliver produceret mere grøn strøm.

Sådan lyder kritikken fra lektor Matthew Brander fra University of Edinburgh og professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen.

Hos Rockwool afviser administrerende direktør, Jens Birgersson, kritikken. Han oplyser, at virksomheden har udviklet en teknologi, så de kan gå fra kul til biogas, der skal sikre Rockwool en CO2-besparelse på 70 procent.