09. okt 2020 Presseklip

Gigantiske damvarmelagre skal gemme grøn strøm

LÆS I DAG: Nu er der kun én ansøger til 8. udbudsrunde i Nordsøen. Radikale fastholder trussel om nyt klimavalg. Foreningen Danske Kraftvarmeværker skifter navn. S: Grøn omstilling må ikke blive for dyr.

GridTech:
Gigantiske damvarmelagre skal gemme grøn strøm som fjernvarme

Der er store damvarmelagre på vej til de store fjernvarmeområder. I Høje Taastrup er man ved at anlægge et 70.000 kubikmeter stort lager, mens Fjernvarme Fyn planlægger et bassin på 500.000 kubikmeter, der dermed vil blive verdens største.

I Aalborg er der også et nyt gigantisk lager på vej. Det kan være klar allerede ved udgangen af 2022, oplyser GridTech.

Projektet er dimensioneret som to lagre a 500.000 kubikmeter og skal lagre 45.000 MWh og op- og aflade med 300 MW termisk effekt.

- Hvert af de to kommende lagre i Aalborg vil være 2,5 gange større end det hidtil største damvarmelager i Danmark i dag, og eftersom der ikke findes damvarmelagre i udlandet, bliver Aalborg-projektet altså verdens største af sin slags, siger projektleder Christian Teil Fyhn fra Rambøll Energi til GridTech.

Han vurderer, at årsagen til, at der kommer så mange nye store lagre, skyldes, at en stigende mængde varierende VE-produktion på elsiden skal indpasses. Hvor store havvandsvarmepumper er oplagte til at føde varme over i et stort damvarmelager, så man kan gemme den til senere på året.

Aalborg Forsyning skulle gerne få færdige tilbud inden årets udgang. Og beslutter forsyningsselskabet sig for at gå videre med projektet, kan man gå i gang allerede i løbet af næste år, hvilket betyder, at anlægget kan stå klart i december 2022.

*****

Børsen:
Nu er der kun én ansøger til 8. udbudsrunde i Nordsøen

Den 8. udbudsrunde for fremtidig olieindvinding i Nordsøen har længe været en torn i øjet på regeringen. På den ene side er der store økonomiske hensyn, på den anden har klimaforkæmpere længe kæmpet for at al fremtidig olieindvinding skal stoppes.

Nu bliver beslutningen imidlertid måske noget nemmere. Da dagen startede i går, torsdag, var der fire ansøgere til 8. udbudsrunde. Da dagen var omme var der kun én, kunne adskillige medier i går rapportere, herunder Børsen og EnergiWatch.

Først trak det store franske selskab Total sin ansøgning tilbage, senere trak selskaberne Lundin Norway og Mol Dania sig også. Dermed er den eneste tilbageværende ansøger det britiske selskab Ardent Oil.

Total forklarer deres tilbagetrukne ansøgning med de usikre politiske rammevilkår for olieindvinding i Danmark. Regeringen hidtil udskudt beslutningen om tildelingen af licenser af hensyn til bl.a. klimahandlingsplanen. Men nu kan olieselskaberne altså ikke vente længere.

- Beslutningen om at trække ansøgningen fra udbudsrunden afspejler et behov for klarhed omkring store investeringer, som har indflydelse på vores langsigtede planlægning, siger Ole Hansen, ansvarlig for udvikling af Totals danske Nordsø-aktiviteter, til EnergiWatch.

Regeringen har nu besluttet at indkalde Folketingets partier til forhandlinger over efterårsferien, der skal danne rammerne for beslutningen om Danmarks fremtidige olieproduktion.

*****

EnergiWatch:
Radikale fastholder trussel om nyt klimavalg

Der var i går, torsdag, åbningsdebat i Folketinget. Blandt de politiske ledere var et nyt ansigt. Sofie Carsten Nielsen har overtaget fra Morten Østergaard, der trak sig som leder onsdag. Men på trods af at være et nyt ansigt i klassen, advarede den nye Radikale leder regeringen om at udløse valg, hvis der ikke bliver sat gang i klimahandlingen, skriver EnergiWatch.

- Vi har helt den samme politiske linje, lød det fra talerstolen, hvor hun henviste til Morten Østergaard, der også af flere omgang har truet med et nyt valg. Blandt andet kaldte han regeringens klimaprogram for en krigserklæring mod den grønne omstilling. En position som den nye Radikale leder altså ikke viger fra heller.

*****

Udbudsmedia:
Foreningen Danske Kraftvarmeværker skifter navn

Foreningen Danske Kraftvarmeværker afholdt har i denne uge afholdt ekstraordinær generalforsamling.

Og her blev det besluttet, at foreningen skifter navn til nu at hedde Foreningen Decentral Energi, skriver mediet udbudsmedia.dk.

– Bestyrelsen er glade for at vores vedtægter nu er ændret, således at der er åbnet op for udvidelse af medlemskredsen. Dette gør os til en bredere forening hvor vi nu kan varetage såvel de energiforbrugende som de energiproducerende virksomheders interesser, siger formand Tage Meltofte.

*****

EnergiWatch / Ritzau:
S: Grøn omstilling må ikke blive for dyr

Skal Danmark komme i mål med at reducere udslippet af CO2 med 70 procent i 2030, skal ny teknologi hjælpe. Sådan lyder det fra Socialdemokratiet, der er bange for, at prisen på den grønne omstilling ellers kan blive for høj.

Sådan lyder det fra partiets politiske ordfører Jesper Petersen i Folketingets åbningsdebat.

- For at komme i mål med de 70 procent skal den grønne omstilling være et favnende, bredt projekt. Men hvis vi i 2030 har efterladt en masse mennesker med for store omkostninger, uligheden er øget og arbejdspladser blevet tabt, så er det jo ikke en sejr, siger han ifølge EnergiWatch.

Støttepartierne ønsker derimod, at der skal ske flere store beslutninger allerede i efteråret.

Indtil videre er der fundet 5 millioner ton ud af de i alt 20 millioner ton, man skal nå i 2030.