22. sep 2020 Presseklip

Dansk Energi taber troen på Danmarks klima

LÆS I DAG: Måling: Massiv modstand mod salg af Fjernvarme Fyn. Venstre: Husk til næste valg, hvem der ville sælge Fjernvarme Fyn. Hofor: Udfasning af biomasse i København inden 2030 vil kræve teknologispring. Politianmeldt elselskab undersøger alvorlige beskyldninger. 

Børsen:
Dansk Energi taber troen på Danmarks klimamål

Hos Dansk Energi har tvivlen meldt sig. Det er slet ikke sikkert, at Danmark når sit 2030-klimamål om at reducere CO2-udledningerne med 70% sammenlignet med 1990. Det siger adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, i et interview med Børsen.

Organisationen har således udfærdiget en 30-sider lang analyse over de områder, hvorpå der skal indgås politiske aftaler henover det bare næste halve år, hvis Danmark realistisk, ifølge Dansk Energi, skal nå 2030-målet.

Det drejer sig bl.a. om elektrificeringsmål for forskellige sektorer, en køreplan for udbud af de to nye energiøer, en strategi for power-to-X, ligesom der skal være forhandlinger om fremtidens fjernvarme og en grøn skattereform, foruden en lang række øvrige områder. Områder, der blev indgået aftaler på før sommerferien med regeringen og Folketingets energiaftale, men her er der i høj grad kun tale om rammeaftaler, siger Lars Aagaard.

- Hvis erhvervslivet ikke kan komme i gang med at investere efter de mål og rammeaftaler, politikerne laver, så sker forandringerne jo ikke. Så har man bare produceret et papir, men ingen forandring i virkeligheden, siger han.

Han efterlyser sågar sikring for, om der nu også stadig er politisk opbakning til 2030-målet.

I en skriftlig kommentar til Børsen skriver klimaminister Dan Jørgensen (S), at det ikke er et spørgsmål, om 2030-målet skal nås. Det er udelukkende et spørgsmål om hvordan.

- Vi skal gøre en masse, der er muligt nu og i de kommende år med virkemidler, der findes allerede i dag. Men samtidigt skal vi udvikle de teknologier og løsninger, der skal hjælpe os med at nå helt i mål. For klimaloven er nemlig meget ambitiøs, og der er områder, hvor der skal udvikles helt nye virkemidler, siger Dan Jørgensen.

*****

TV 2 Fyn:
Måling: Massiv modstand mod salg af Fjernvarme Fyn

To ud af tre odenseanere er imod et salg af Fjernvarme Fyn, viser en ny meningsmåling foretaget for TV2 Fyn.

Således er 65 procent af odenseanerne imod at sælge fjernvarmeselskabet for at finansiere velfærdsinvesteringer. Kun 14 procent erklærer, de synes, det er en god idé.

Til det siger Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S):

- Der er mange følelser i den her diskussion, og de følelser er stadigvæk ude i byen. Og der må jeg jo bare, som en af dem, der har været med til at træffe beslutningen, påtage mig et ansvar for, at der er mange ting i det her, som simpelthen ikke er forklaret godt nok endnu, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S). 

Han tror dog stadig på, at flere af borgerne i Odense med tiden vil forstå prioriteringen, når de kan se, at de 524 millioner kroner, som Odense Kommune får ud af salget, vil betyde et løft af byens velfærd.

Der er dog altså stadig en hel del, der skal overbevises. Således også borgmesterens egne vælgere. Der er også blevet målt specifikt på, hvordan de socialdemokratiske vælgere i byen responderer på salget, og her er det også kun 18 procent, der erklærer sig som tilhængere af et salg.

*****

TV 2 Fyn:
Venstre: Husk til næste valg, hvem der ville sælge Fjernvarme Fyn

Venstres spidskandidat i Odense, Christoffer Lilleholt, reagerer også på målingen af Odense-borgernes holdning til salget af Fjernvarme Fyn. Han mener, at den lave tilslutning til et salg skyldes en bekymring over stigende varmepriser, skriver TV2 Fyn.

- Det er helt vilde tal, som målingen viser. Tallene afdækker, at uanset om det er partier, der gerne vil sælge Fjernvarme Fyn eller ej, så er der massiv modstand af et salg. Det vidner om den usikkerhed, der er blandt befolkningen om, hvad det får af betydning for fjernvarmeprisen, siger Christoffer Lilleholt.

Han opfordrer derfor vælgerne i Odense Kommune til at huske på, hvem det var, der valgte at sætte sig i spidsen for salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, når der skal være kommunalvalg i november 2021.

Venstre var sammen med Konservative og Enhedslisten imod et salg. Det var dog ikke nok, da Socialdemokratiet sammen med Radikale og SF kunne sikre et politisk flertal i byrådet for salget.

*****

Energy Supply:
Hofor: Udfasning af biomasse i København inden 2030 vil kræve teknologispring

Den københavnske borgerrepræsentation har netop vedtaget at sætte gang i udarbejdelsen af et forslag til politisk behandling, der kan anskueliggøre, hvordan Københavns Kommune kan udfase træbaseret biomasse i den københavnske fjernvarme senest i 2030. Det giver dog anledning til seriøse bekymringer hos Hofor, der advarer mod den plan, skriver Energy Supply.

Det bliver nemlig en særdeles omfattende affære, lyder det fra forsyningsselskabet, der netop har indviet sit nye fem milliarder kroner dyre biomassefyrede anlæg.

- Det vil kræve nogle store teknologispring (at foretage en udfasning i 2030, red.). Borgerrepræsentationen peger desuden selv på udfordringerne med varmeprisen og forsyningssikkerheden. Hovedstaden har netop indviet et topmoderne kraftvarmeværk til over 5 mia. kroner, der leverer certificeret bæredygtig fjernvarme til københavnerne. Det er en stor investering, der, som andre tilsvarende investeringer, normalt betales af over 30 år, siger Jane Egebjerg, forsyningschef i Hofor.

Det vil derfor også blive en bekostelig affære for københavnerne at foretage udfasningen allerede frem mod 2030.

Hun fortæller dog endvidere, at hun ser frem til en konstruktiv dialog med Københavns Kommune, og at Hofor er i fuld gang med at styrke udviklingen af brændselsfrie teknologier med forskellige typer varmepumper og overskudsvarme fra københavnske virksomheder.

*****

Energy Supply:
Politianmeldt elselskab undersøger alvorlige beskyldninger

I sidste uge kom det frem at Ewii havde valgt at politianmelde elselskabet Velkommen. Årsagen er, at Ewii stadig oplever, at elsælgere på vegne af Velkommen bruger beskidte tricks og forsøger at snyde Ewiis kunder til at skifte selskab. 

Det er alvorlige beskyldninger, som bestyrelsesformand for Velkommen, Henrik Bech-Hansen, vil have undersøgt nærmere. Det skriver han i en mail til Energy Supply

- Jeg er netop tiltrådt som bestyrelsesformand for Velkommen A/S for tre dage siden, og jeg er således ved at sætte mig ind i virksomheden. Jeg kan på nuværende tidspunkt oplyse dig om, at vi er i gang med at undersøge de alvorlige beskyldninger og har således taget kontakt til vores konkurrent Ewiis adm. direktør for at drøfte selskabets påstande, skriver han i mailen. 

Det er tredje gang på et år, at Velkommen er blevet politianmeldt.