18. sep 2020 Presseklip

Dansk olieproduktion udleder mere CO2 end internationalt gennemsnit

LÆS I DAG: Punkteret oliemyte øger støttepartiers pres for dansk oliestop. Landbruget sender skarp advarsel mod CO2-afgift. Billigere elvarmeafgift på vej. EWII politianmelder konkurrent nok engang. 

EnergiWatch:
Danmarks olieproduktion udleder langt mere CO2 end det internationale gennemsnit

Nye tal fra det norske analysehus Rystad Energy viser, at de danske CO2-udledninger fra olieproduktionen er langt højere end gennemsnittet for olieproducenter på verdens plan. Det skriver EnergiWatch.

Ifølge analysethusets tal udleder den danske olieindustri 27 kg per produceret tønde olie –mens udledningerne fra andres lande produktioner i Nordsøen ligger på 21 kg for Storbritannien og bare 8 kg for Norge. Dermed udleder Danmark 338 procent mere CO2 på olieproduktionen end vores naboland.

Dermed krakelerer også billedet af dansk olieproduktion som en af de mest rene i verden, skriver EnergiWatch.

- I Danmarks tilfælde handler det især om, at det er et meget modent bassin. Det er nogle ældre aktiver, og på offshore-platforme vil de absolutte udledninger typisk forblive konstante over årene, så hvis du begynder at producere mindre olie og gas og samtidig bruger meget mere energi på at pumpe vand ind i felterne og lukke reservoirer, så stiger intensiteten. Det er det, vi ser i Danmark, siger Rystad Energy’s chef for emissionsløsninger, Jon Erik Remme.

*****

EnergiWatch:
Punkteret oliemyte øger støttepartiers pres for dansk oliestop

Historien og Danmarks ry som et klimavenligt olieland er ødelagt, lyder det fra samtlige af regeringens støttepartier, efter at nye tal viser, at den danske olieproduktion er langt mere svinende end først antaget, skriver EnergiWatch.

- Tæppet er jo nu blevet trukket væk under argumentet om, at udvinding af olie og gas i Danmark skulle være mere klimavenlig end i resten af verden. Derfor vil jeg forvente, at det også påvirker de vurderinger, man laver af, hvorvidt det vil have en mindre eller større klimapositiv effekt, hvis man aflyser 8. udbudsrunde, siger SF’s klimaordfører, Signe Munk.

Hun kræver, at myndighederne forholder sig til de nye tal.

Også Radikales klimaordfører, Ruben Kidde, vil på den baggrund have gang i en udfasningsplan for olieindvindingen.

- Det er meget voldsomt det her, og det er en negativ overraskelse i forhold til de tal, vi har hørt om før. Det er jo alt for høje tal for CO2-intensitet, og det bestyrker os i vores holdning om, at vi skal reducere udledningen og se at få en udfasning af olieindvindingen fra Nordsøen, siger han.

EnergiWatch har adspurgt Dan Jørgensen om undersøgelsen, men han vil ikke kommentere på tallene.

*****

Børsen:
Landbruget sender skarp advarsel mod CO2-afgift

Efterårets klimaforhandlinger kommer til at byde på nogle meget store diskussioner om, hvordan der skal findes reduktioner inden for landbrugs- og transportsektoren, ligesom der skal landes en aftale om en ny CO2-afgift.

Forud for de snakke advarer landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer nu om at indføre en højere CO2-afgift, skriver Børsen.

En indførelse af en ensartet afgift på drivhusgasudledninger vil kunne få dramatiske konsekvenser for landbrugssektoren, siger adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung.

- Det er jo sådan en teoretisk model, som i værste fald vil slå vores erhverv ihjel, siger hun.

- Jeg synes ikke, at sådan en afgift passer ned over landbrugs- og fødevareerhvervet. Meningen med en afgift må jo være, at man kan dreje på nogle håndtag ift. at gøre sig selv bedre. Når vi taler om metan og lattergas fra et landbrug og de biologiske processer, så er det bare rigtigt svært at skrue nogle modeller sammen, som man kan se, giver mening, siger hun endvidere og fortæller, at organisationen vil modkæmpe tiltaget, selv om der på forhånd er et flertal for at finde en ny afgiftsmodel.

*****

Jyllands-Posten/Finans:
Billigere elvarmeafgift på vej

Klimaaftalen fra juni betyder, at elafgiften på strøm brugt til elopvarmning i private boliger sænkes til 1 øre fra nytår. Det betyder, at husstandene fremover slipper med at betale 1 øre i elafgift for hver kilowatt-time (kWh), der årligt forbruges i husstanden ud over 4.000 kWh – det skriver Finans.dk.

- I et hus med elvarme, hvor det samlede årlige strømforbrug udgør f.eks. 18.000 kWh, vil det give en besparelse på over 3.500 kr. årligt, siger Mette Lund Hansen, direktør i BDO Danmark og ekspert i elafgifter, i nyhedsbrevet Depechen.

Som udgangspunkt betaler private elkunder ellers 1,12 kr. inklusive moms i afgift pr. kWh, når der tændes på stikkontakten. Det er også den pris, som boligejere, der har anført elopvarmning som varmekilde i BBR-registeret, betaler for elforbruget op til 4.000 kWh.

Til gengæld slipper boligejere med elopvarmning i dag med at betale 26,25 øre i afgift pr. kWh ud over 4.000 kWh.

Det er langtfra første gang, at elopvarmede boliger får en politisk håndsrækning.

Siden 2017 er elafgiften på strøm brugt på opvarmning dykket 48 pct. Nu går politikerne så planken ud ved stort set at fjerne elafgiften.

*****

EnergiWatch:
EWII politianmelder konkurrent nok engang

Elhandleren Velkommen er igen havnet i uføre. For tredje gang på blot et år er de nemlig nu blevet politianmeldt. Det er energiselskabet Ewii, der har anmeldt dem for systematisk brud på markedsføringsloven. Det fortæller EnergiWatch.

- Nu er nok blevet nok. Vi har samlet det her op strukturelt gennem lang tid. Den er jo uhæderlig. Den er ikke den danske forretningsverden værdig, siger adm. direktør i Ewii, Lars Bonderup Bjørn, til Børsen.

Ifølge Ewii-direktøren kan selskabet dokumentere, at Velkommen 30 gange fra marts til slut august har kontaktet Ewiis kunder og bl.a. har påstået, at Ewii er gået konkurs. Tidligere på sommeren erklærede Ewii, at man netop ville politianmelde elhandlere, hvis de fortsatte med at vildlede kunder.

Så sent som i juni blev Velkommen erklæret skyldig i 91 tilfælde af vildledende markedsføring i en sag ført af Forbrugerombudsmanden.