15. sep 2020 Presseklip

Her er Energi Fyns bud på en ny købsmodel af Fjernvarme Fyn

LÆS I DAG: Borgmester melder ud om Fjernvarme Fyn-salg i dag. Ny klimafond sikrer milliarder til grøn omstilling. Konkursramt varmepumpevirksomhed genopstår. Fjernvarmen kommer: Nu skal yderligere to områder tilsluttes.

TV2 Fyn:
Her er Energi Fyns bud på en ny købsmodel af Fjernvarme Fyn

Der sker ting og sager på Fyn, hvor Odense Kommune før weekenden genåbnede forhandlingerne om Fjernvarme Fyn til Energi Fyn. Og nu er Energi Fyn vendt tilbage med en ny købsmodel, skriver TV2 Fyn.

Fire nye tiltag skal overbevise byrådspolitikere og borgere om, at de kan være trygge ved et salg. Det er kommet frem efter stadsdirektøren har forhandlet med Energi Fyn over weekenden.

Odense Kommune får en midlertidig plads i bestyrelsen, der vil være en årlig tilbagemelding til kommunens økonomiudvalg om udviklingen i fjernvarmepriser og den grønne omstilling, en tilbagekøbsmulighed for Odense Kommune, ligesom en omformulering af købsaftalen skal sikre, at Fjernvarme Fyn forbliver på fynske hænder i fremtiden, hvilket har været en bekymring blandt mange borgere og kritikere.

TV2 Fyn skriver dog endvidere, at der i den nye model ikke er nogen yderligere garantier for, at fjernvarmepriserne forbliver lave, selvom det har været en af de største anledninger til den store debat om salget af Fjernvarme Fyn.

*****

Fyens Stiftstidende:
Borgmester melder ud om Fjernvarme Fyn-salg i dag

I dag, tirsdag morgen, vil borgmesteren af Odense, Peter Rahbæk Juel (S), endelig tilkendegive, hvordan han og Socialdemokratiet ser på salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, skriver Fyens Stiftstidende.

- Vi har nu fået sikkerhed for, at fjernvarmeprisen ikke stiger,og at Fjernvarme Fyn bliver på fynske hænder. vi kan ikke bede Energi Fyn om mere nu. Jeg vil i morgen tidlig fremlægge min plan for en samlet finansiering af de 1,8 milliarder kroner til renovering, modernisering og nybyg på velfærdsområdet i Odense Kommune.

Salget af Fjernvarme Fyn på i alt 900 millioner kroner vil indbringe Odense Kommune omkring 524 millioner kroner, når staten og Nordfyns Kommune får sine andele. Indtjeningen kan være med til at finansiere dele af den enorme investeringsplan i Odense på 1,8 milliarder kroner, der bl.a. skal finansiere letbaner, renoveringer af skoler og meget andet.

Socialdemokratiets rolle er meget afgørende, da byrådet må siges at være splittet over et salg. Radikale og SF har på den ene side meldt sig som tilhængere af et salg, mens Venstre, Konservative og Enhedslisten er imod. Dansk Folkeparti vil lade sine medlemmer afgøre sagen, og dermed bliver de socialdemokratiske stemmer afgørende.

*****

Finans:
Ny klimafond sikrer milliarder til grøn omstilling

Regeringen lancerede mandag en grøn fremtidsfond, der skal sætte gang i flere grønne løsninger og dermed være med til at skabe tusindvis af nye grønne job, skriver Finans.

Samlet vil den nye fond bidrage med 25 milliarder kroner. Regeringens støttepartier Radikale, Enhedslisten og SF samt Alternativet står bag.

Med de mange milliarder fra staten forventes det at kunne løfte privat finansiering i omegnen af 85 milliarder kroner til nye grønne projekter og tiltag. Det kan skabe 27.500 nye job, vurderer regeringen.

- Fremtidsfonden vil bidrage til, at vi kan fastholde vores grønne førerposition og skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning. Samtidig kan vi understøtte tusindvis af grønne job i en tid, hvor regeringen har fokus på den økonomiske genopretning af vores samfund, siger finansminister Nicolai Wammen i en pressemeddelse, ifølge Finans.

Konkret betyder det, at EKF Danmarks Eksportkredit tilføres 14 mia. kr., Danmarks Grønne Investeringsfond (DGIF) med 6 mia. kr., Vækstfonden med 4 mia. kr., og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) med 1 mia. kr.

*****

EnergiWatch:
Konkursramt varmepumpevirksomhed genopstår

Nordjyske Victor A/S med over 150 ansatte har været under konkursbehandling i nogle uger, men nu genopstår virksomheden under nyt navn og med en stærk kapitalpartner, siger direktør Ole Nygaard ifølge EnergiWatch.

Virksomheden hedder fremover Victor Energi- & Køleteknik og har den samme direktør i front som den konkursramte virksomhed.

- Virksomheden fortsætter i en lidt slankere udgave, siger Ole Nygaard til Kanal Frederikshavn.

Svendborg Fjernvarme har tidligere givet udtryk for, at de kunne miste et tilskud fra energispareordningen på 30 mio. kr. til et projekt med en stor varmepumpe, da Victor A/S gik i betalingsstandsning.

Ifølge Fyns Amts Avis var alle dele til varmepumpen leveret, men de var ikke installeret. Derfor undersøgte Svendborg Fjernvarme muligheden for at stille en bankgaranti, så Victor A/S kunne sende sine medarbejdere tilbage på arbejde.

*****
Klimamonitor:
Rasmus Sielemann Christensen bliver ny direktør for Frederiksberg Forsyning

Rasmus Sielemann Christensen skifter direktørstolen hos Bornholms Energi & Forsyning ud med en tilsvarende i Frederiksberg Forsyning. Det fortæller Klimamonitor.

45-årige Rasmus Sielemann Christensen kommer fra en stilling som koncerndirektør i Bornholms Energi & Forsyning, og han har igennem de seneste 12 år arbejdet med forsyning og grøn energi.

Den nuværende adm. direktør, Søren Krøigaard, stopper til oktober.

Rasmus Sielemann Christensen er ansat som direktør på Bornholm året ud og tiltræder sin nye stilling senest mandag 4. januar 2021.

*****

Energy Supply:
Rørgigant udfordrer europæisk standard i nyt 30 km-projekt

Logstor har med fortsæt lagt sig ud med en europæisk standard ved at anvende genanvendt plast i den grønne sags tjeneste. Virksomheden, der har base i Løgstør, skal fra nu af og over en periode på to år levere i alt 30 kilometer fjernvarmerør, de såkaldte twinpipes, hvor den yderste kappe består af genanvendt plast.

Ifølge Energy Supply kræver projektet sourcing af en stor volumen genanvendt materiale. Og derfor har Logstor måttet gå på kompromis med standarderne for, hvad der går under betegnelsen ”genanvendt” i regi af de europæiske standarder.

- Standarden siger, at man kun må genanvende sit eget plastaffald fra produktionen og så oparbejde det til nye produkter. Det har man gjort for at sikre, at den genanvendte plast har samme kvalitet som det nye, man bruger i produktet, forklarer Peter Jorsal.

Hos Logstor udfordrer man standarden ved at bruge plast, der kommer andre steder fra, men som selvfølgelig har den kvalitet, som opfylder alle øvrige krav i standarderne

Leverandøren af de mange tons materiale blev holdt i lokalområdet i form af genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager, der kunne levere en kvalitet, der kunne stå distancen.

*****

Horsens Folkeblad:
Fjernvarmen kommer: Nu skal yderligere to områder tilsluttes

Hovedgård Fjernvarme vil tilbyde fjernvarme til resten af Hovedgård. Ifølge Horsens Folkeblad er det i første omgang Sogneskellet og Katrinelundsvej, der får tilbuddet. Dermed vil der kun være to områder af byen, der ikke har fået tilbuddet om tilslutning.

- Vi har cirka 200 huse i Hovedgård, som har gas - eller noget blandet. Nu åbner vi ballet med et projekt, som vi kan overskue. Vi starter med Sogneskellet og Katrinelundsvej - et område på mellem 80 og 100 huse, hvor vi nu vil tilbyde fjernvarme. Dermed vil det kun være Præstevænget og Tornbjerg, der stadig mangler, før hele Hovedgård er med, fortæller Kaj Jessen.

Tilbuddet betyder, at man sparer 39.000 i kampagneperioden, hvilket betyder, at det ved fuld tilslutning koster 27.500 kr. Man skal blot underskrive en aftale nu, eller inden gravearbejdet går i gang.

Man kan også nøjes med at få en stikledning ind til sit hus, så man kan tilkobles på et senere tidspunkt. Det koster 15.000 kr. i kampagneperioden.