11. sep 2020 Presseklip

Jetfuel fra overskudshalm kan forsyne halvdelen af den danske luftfart

LÆS I DAG: AffaldVarme Aarhus får sin første faste bestyrelse. Rye Kraftvarmeværk sænker prisen. Danske Regioner vil sænke CO2 med 75 procent.

Ingeniøren:
Jetfuel fra overskudshalm kan forsyne halvdelen af den danske luftfart

Der findes store mængder af halm, der hvert år rådner op på de danske markeder. Det er der ingen grund til, og man burde i stedet omdanne den til biogas, bioethanol eller grønt jetbrændstof, skriver Ingeniøren.

Ifølge en beregning fra DTU Kemiteknik kan de to millioner ton halm, som hvert år rådner op på markerne, blive til 433.000 ton jetbrændstof. Det svarer til godt halvdelen af det samlede brændstofforbrug i den danske flytrafik.

Alternativt kunne det blive til 25 PJ biogas, der kan opvarme 385.000 boliger, ifølge Biogas Danmark.

Det får en række forskere og eksperter til at råbe op. Vi skal nyttiggøre de store mængder halm, lyder det, heriblandt fra professor i miljø- og energisystemer Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet, der mener, at halmen skal omdannes til biogas, som er første trin i en proces mod brændstof til køretøjer.

- Teknologien er klar. Det er økonomien, der skal på plads. For mange anlæg vil det kræve andre økonomiske rammer, hvor der enten investeres i forbehandling af halmen eller i anlæg med en større kapacitet, siger han til Ingeniøren.

*****
Energy Supply:
AffaldVarme Aarhus får sin første faste bestyrelse

Onsdag udpegede byrådet i Aarhus Kommune seks ud af ni af medlemmerne af AffaldVarme Aarhus’ nye faste bestyrelse, skriver Energy Supply.

Formanden for den nye bestyrelse bliver seniorrådgiver i Rambøll Group og tidligere adm. direktør i Rambøll Energi Thomas Rand, der er rig på erfaring inden for både affalds- og energisektoren.

- Jeg er glad for, at en række meget kompetente mennesker har sagt ja til at sidde i bestyrelsen for AffaldVarme Aarhus. Vores forsyningsselskab har de seneste år spillet en enorm stor rolle i en bæredygtig omlægning af vores varmeforsyning og affaldshåndtering. Ved at blive et selskab har AffaldVarme Aarhus fået nye muligheder for at udvikle sine produkter og sine løsninger endnu mere, så forsyningen kan blive ved med at bidrage til at gøre Aarhus CO2-neutral i 2030, siger rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek.

En af bestyrelsens første opgaver bliver at træffe beslutning om, hvordan AffaldVarme Aarhus skal levere på den grønne omstilling og bidrage til Aarhus mål om CO2-neutralitet i 2030.

*****
Midtjyllands Avis:
Rye Kraftvarmeværk sænker prisen

For andet år i træk sænker Rye Kraftvarmeværk prisen på fjernvarme. I år er den gennemsnitlige pris sænket med knap 3.000 kroner.

- Forholdene var gunstige sidste år, og når der er overskud, skal pengene føres tilbage til forbrugerne det følgende regnskabsår. Så simpelt er det, siger bestyrelsesformand Søren Frandsen til Midtjyllands Avis.

I 2020 vil prisen for et standardhus ende på knap 15.000 kroner. Det bringer for første gang Rye Kraftvarmeværk under landsgennemsnittet.

*****
Altinget:
Danske Regioner vil sænke CO2 med 75 procent

Nu vil Danske Regioner også måles på klimaaftryk. Senest i 2030 skal den samlede regionale CO2-udledning falde med 75-procent. Sådan lyder et nyt udspil i forbindelse med regionernes generalforsamling.

- Sundhed og klima hænger tæt sammen, og vi kan godt se, at hvis man skal omstille den offentlige sektor, så skal vi være med til at drive det, slår Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner, fast overfor Altinget.

Kernehensynet er stadig at levere sundhedsvæsen. Og det går regionerne ikke på kompromis med. Den grønne omstilling må derfor ikke gå ud over det, oplyser næstformanden.

Ifølge udspillet skal regionernes hospitaler og institutioner gå fra at udlede cirka 217.000 tons CO2 fra el, varme og transport til cirka 55.000 tons CO2 årligt inden 2030.

*****