29. jun 2020 Presseklip

Fynsk fjernvarmesalg trækker ud

LÆS I DAG: Fjernvarmesalg trækker ud: Først efter sommerferien ventes et købstilbud fra Energi Fyn. Nordjysk SF’er: Drop geotermi -- sats på grøn strøm og overskudsvarme. Folketinget vil have dig til at skifte til en varmepumpe – men dit hus kan miste værdi.

Fyens Stiftstidende:
Fjernvarmesalg trækker ud: Først efter sommerferien ventes et købstilbud fra Energi Fyn

Det omdiskuterede salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn lader vente på sig. Først efter sommerferien vil Energi Fyn indlevere sit købstilbud, skriver Fyens Stiftstidende.

Det fortæller stadsdirektør i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg Andersen, som har fået mandat fra kommunens økonomiudvalg til at forhandle om et salg til Energi Fyn.

 - Jeg har i denne uge orienteret Økonomiudvalget om, at arbejdet i datarummet har vist sig mere omfattende, og at vi derfor ikke forventer et bud fra Energi Fyn før i første halvdel af august, siger Stefan Birkebjerg Andersen.

Han ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvorfor buddet endnu ikke er blevet lagt, sådan borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juhl (S), ellers havde ønsket sig.

I forbindelse med sidste års budgetforlig blev et flertal enige om at undersøge et salg af Fjernvarme Fyn. Siden har de Konservative Folkeparti kritiseret processen. De ønsker at undersøge muligheden for at finde øvrige interesserede købere.

*****

Nordjyske:
Nordjysk SF’er: Drop geotermi -- sats på grøn strøm og overskudsvarme

Fjernvarmen har fået nye muligheder i Aalborg, der dog helt bør droppe tanken om geotermi og i stedet satse på elkedler på Nordjyllandsværket og kombinere det med overskudsvarmen fra Aalborg Portland.

Sådan lyder det fra tidligere byrådsmedlem i Aalborg for SF og nuværende medlem af partiets Christiansborg-udvalg for energiområdet, Jens Toft-Nielsen, til Nordjyske.

Til avisen siger Jens Toft-Nielsen, der også er kandidat ved næste års kommunalvalg, at udbygningen med geotermi vil være for risikobetonet. I stedet åbner den nye klimaaftale op for at bruge grøn strøm til opvarmning, da elvarmeafgiften bliver sænket markant.

Derfor mener Jens Toft-Nielsen, at man bør skrinlægge planerne om geotermi og i stedet investere i elkedler, der sammen med overskudsvarme fra cementproducenten Aalborg Portland kan fortrænge kullet på Nordjyllandsværket.

- Investeringsmæssigt vil det være langt billigere, siger Jens Toft-Nielsen, der selv har indhentet tilbud på elkedler på samlet 200 megawatt hos producenter.

*****

Berlingske:
Folketinget vil have dig til at skifte til en varmepumpe – men dit hus kan miste værdi

Som en del af Folketingets klimaaftale skal alle boligejere med olie- eller gasfyr have det udskiftet til en varmepumpe. Det undrer ejendomsmæglere og energiselskaber, for det kan betyde, at dit hus mister værdi. Det skriver Berlingske med henvisning til Jyllands-Posten.

For skifter man til varmepumpe, som for mange husejere er det mest oplagte, risikerer ens bolig at få et dårligere energimærke, på trods af at det koster 100.000 kroner at installere en klimavenlig varmepumpe i stedet for olie- eller gasfyr, der udleder mere CO2.

Det dårligere energimærke giver ofte en lavere huspris – og derfor risikerer boligejere altså, at deres hus mister værdi, hvis de skifter olie- eller gasfyret ud med en varmepumpe

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening kalder man det »problematisk«, at energimærkningen straffer vedvarende energi. Det kan ikke være rigtigt, at man skal straffes for at følge Folketingets klimaaftale.

Ifølge Dansk Byggeri er der i Danmark omkring 500.000 enfamiliehuse, som ikke har adgang til fjernvarme. Af dem har 100.000 et oliefyr, mens 400.000 opvarmer med et naturgasfyr. Deres beregninger viser, at hvis alle skifter til varmepumper, vil det reducere Danmarks samlede udledning af CO2 med cirka 1,5 millioner ton. Det svarer til godt fem procent af, hvad der skal til, hvis Danmark skal leve op til målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.