26. jun 2020 Presseklip

Grøn Varme Alliance: Fem energistationer skal sætte skub i mere grøn varme

LÆS I DAG: København får stort center for grøn skibsfart med A.P. Møller-millioner i ryggen. Dan Jørgensen får næse for klima-nøl. Her er de store vindere af den grønne jobfest. EWII: Der skal ryddes op i hele energibranchen. Partier: Hvad blev der af den grønne genstart? 

Ingeniøren:
Grøn Varme Alliance: Fem energistationer skal sætte skub i mere grøn varme

Den ny Grøn Varme Alliance, som Dansk Fjernvarme har taget initiativ til, vil arbejde for at realisere fem grønne energistationer på landets store kraftværkspladser, skriver Ingeniøren.

Grøn Varme Alliance vil således fremme systemtænkningen og sektorkobling i dansk klimapolitik. Det kan for eksempel ske ved at sikre, at overskudsvarme fra power-to-x-processer integreres og udnyttes som fjernvarme på store kraftværkspladser i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København, fortæller direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

- Elsektoren og elektrificeringsdagsordenen har fået meget opmærksomhed på det seneste. Vi synes, at der mangler en samarbejdsplatform, hvor man prioriterer integration mellem el og varme og i det hele taget får en systemtænkning ind i energipolitikken, og dét vil vi gerne levere, siger han til Ingeniøren.

Grøn Varme Alliance omfatter selskaberne A.P. Møller Holding, Danfoss, Grundfos, 3F, Dansk Metal, Aalborg Universitet, Kamstrup, Logstor, Dansk Fjernvarme, Synergi, Copenhagen Infrastructure Partners, Siemens og Grøn Energi, som er Dansk Fjernvarmes tænketank for bæredygtige energisystemer.

*****

Politiken Miljø og Klima:
København får stort center for grøn skibsfart med A.P. Møller-millioner i ryggen

A.P. Møller Fonden har valgt at donere hele 400 mio. kr. til et nyt center, der skal forske i grøn skibsfart og grønne skibsbrændsler, skriver flere medier, heriblandt Politiken Miljø og Klima.

Centeret bliver en selvejenede institution, og arbejdet skal altså være almentnyttigt – til gavn og brug for alle, ikke bare Mærsk. Lokationen bliver i København, og centeret skal allerede rekruttere 100 medarbejdere, lyder det.

- Dette fælles initiativ vil øge hastigheden af modningen af løsningerne og styrke fundamentet for at træffe beslutninger blandt industriaktørerne og regulatorer og dermed accellerere investeringerne og implementeringen af nye teknologier, siger Søren Skou, topchef i A.P. Møller.

En række andre store internationale virksomheder og konglomerater er med i den stiftende kreds bag centeret, blandt andre Mitsubishi, MAN Energy Solutions og Siemens Energy.

*****
DR:
Dan Jørgensen får næse for klima-nøl

Klimaminister Dan Jørgensen har modtaget en næse fra et flertal i Folketinget, beretter flere medier, herunder DR.

Tildelingen af næsen sker fordi ministeren har ageret uopmærksomt i en sag om et særligt iblandingskrav af biobrændstoffer i regulær diesel og benzin.

Folketinget strammede før jul kravet for, hvor meget biobrændstof der skal være i benzin og diesel. Det blev hævet fra 5,75 til 7,6 procent. Kravet skulle dog kun gælde et år - for dernæst at blive sat ned igen. På grund af EU-regler skal ti procent af energi i transportsektoren i år komme fra vedvarende energi. Reglerne træder dog ud af kraft fra 2021, og så går Danmark tilbage til de gamle regler.

Forvirret? Det er et flertal i Folketinget i hvert fald, der kalder det for en ren molboløsning. Dan Jørgensen har ikke fået indkaldt partierne til forhandlinger om at finde en løsning. Og derfor får han altså nu påklistret en næse.

- Vi giver Dan Jørgensen en næse for det her forløb. Ministeren har ikke taget Folketinget seriøst. Vi har klart opfordret Dan Jørgensen til at indkalde til forhandlinger – allerede tilbage i februar. Det har ministeren valgt at ignorere, siger Venstres bæredygtighedsordfører, Marie Bjerre, til DR.

*****

Berlingske:
Her er de store vindere af den grønne jobfest

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og IDA har kortlagt, hvordan og til hvem de grønne job fordeler sig over de kommende år ved investeringer i den grønne omstilling.

Beskæftigelsesmæssigt er det ved energirenoveringer af boliger, udskiftning af olie- og gasfyr, etablering af havvind og energieffektiviseringer, der er flest job at hente.

Det skriver Berlingske. 

Analysen peger på, at beskæftigelseseffekten kan opgøres i flere hundredtusinder af nye job, hvis man vælger at investere massivt i den grønne omstilling. Og med 53 % af de nye job vil det særligt være de faglærte, der bliver de store vindere.

Analysen tager udgangspunkt i IDA’s egen politik om at investere 442 mia. kr. i grøn omstilling over de næste ti år.

Det vil kaste 415.000 fuldtidsjob af sig målt i årsværk.

*****

EnergiWatch:
EWII: Der skal ryddes op i hele energibranchen

Administrerende direktør i Ewii, Lars Bonderup Bjørn, mener det er på tide at få ryddet op for svindlere i energibranchen, skriver EnergiWatch.

Det sker i forlængelse af forbrugerombudsmandens politianmeldelse af energiselskabet Velkommen og fire underleverandører for at have foretaget ulovlige telefonopkald om salg af elabonnementer og i flere tilfælde at have vildledt forbrugere.

- Det er et strukturelt problem, som vi løser ved at kigge på lovgivningen. Vi kan politianmelde og uddele bøder i et væk, men så længe, det kan betale sig for selskaber at bruge beskidte tricks, så fortsætter problemet, siger Lars Bonderup Bjørn.

Ewii har i den forbindelse igangsat en større kampagne, der sætter fokus på beskidte trick i energibranchen. Selskabet mener, at dets kunder bliver udsat for sælgere, der benytter sig af ufine metoder.

*****
Information:
Partier: Hvad blev der af den grønne genstart?

Begrebet grøn genstart af økonomien blev vidt og bredt brugt i forlængelse af coronakrisen og dens medførte økonomiske afmatning. En genstart af økonomien skulle gøres grøn.

Flere af Folketingets klima- og energiordførere undrer sig dog nu over, hvor den egentlig blev af. De udtrykker kritik af regeringen for at have siddet på dens hænder, skriver Information.

De savner sammenhæng mellem grønne tiltag og de økonomiske genopretningspakker.

- Der er ingen tvivl om, at regeringen ikke har stillet tilstrækkelige grønne modkrav, når de har hevet pengeposen frem. Et eksempel er kommunerne, hvor man fjernede anlægsloftet, men glemte at stille krav om energibesparelser, siger SF’s klimaordfører, Signe Munk.

Også Enhedslisten er kritiske over for regeringen.

Utilfredsheden kom så sent som i går, torsdag, til udtryk, da de to støttepartier SF og Enhedslisten valgte at stå uden for en ny hjælpepakke til luftfartsbranchen. Her savnede de netop grønne elementer modkrav til brancheaktørerne.