12. jun 2019

Apple opgiver datacenter ved Aabenraa

LÆS I DAG: Klima er nøglen til regeringsforhandlinger. Pensionsselskaber er ude efter Radius. Bæredygtigt flis fra Lolland er kommet til København. Aalborg trækker på Thisteds erfaringer med geotermi. Varmeværk i venteposition for biogas-skifte. 

Diverse medier:
Apple opgiver datacenter ved Aabenraa

Det meget imødesete Apple-datacenter i Kassø ved Aabenraa bliver alligevel ikke til noget, skriver flere medier.

Apple havde lovet at begynde at bygge i 2018, men intet skete.

- Det er min opfattelse, fra min samtale med Apple i dag, at der tale om en overordnet strategisk forretningsbeslutning truffet i USA, og at beslutningen er truffet helt uafhængigt af forhold i Aabenraa Kommune, siger direktør for Kultur, Miljø og Erhverv i Aabenraa Kommune, Stig Werner Isaksen, i EnergiWatch.

Apple købte i de 285 hektar jord til datacentret, som skulle have været 16 datahaller, administrations- og logistikbygning og ny koblingsstation. MT Højgaard var entreprenør på byggeriet til omkring seks mia. kr. på et areal svarende til 400 fodboldbaner, skriver Energy Supply.

- Heldigvis er Apple ikke den eneste spiller på det marked, og som vores datacenterstrategi tydeligt beskriver, har vi en målrettet strategisk indsats, som blandt andet sigter mod to datacentre i drift og to under planlægning i 2022, siger Aabenraas borgmester Thomas Andresen, til Altinget.

Kommunen vil hjælpe Apple med at finde en køber til at aftage grunden. En anden tech-gigant, Google, har købt nabogrunden i Kassø.

Apple vil i stedet koncentrere sig om sit datacenterbyggeri i Viborg.

*****

Altinget:
Klima er nøglen til regeringsforhandlinger

De fire partier, der i disse dage forhandlinger regeringsgrundlaget på plads, skal ifølge en analyse fra Altinget være enige om én ting: At man ikke skal gentage forhandlingsmønstret fra 2011, da tre af de nuværende fire partier lagde grundstenene til Thorning-regeringen.

Ifølge Altingets analytiker, Erik Holstein, tog man dengang fat på udlændingespørgsmålet som det første, fordi det var det mest markante. Denne gang har Mette Frederiksen valgt at begynde forhandlingerne, hvor partierne er tættest på hinanden – og det handler ikke mindst om klima.

”Forhandlingerne kørte lørdag og søndag, mens der mandag var pause. Indtil videre er der en vis optimisme blandt parterne. De skarpe fronter fra valgkampen er blødt op, og stemningen i forhandlingslokalet beskrives som ganske god,” skriver Erik Holstein.

*****

EnergiWatch:
Pensionsselskaber er ude efter Radius

Flere pensionsselskaber og rådgivere har i al hemmelighed henvendt sig til den jyske energikoncern SE for at trække energikoncernen med ind i en ny budkrig om elnetselskabet Radius, som Ørsted ventes at sætte til salg på ny efter sommerferien. Det skriver EnergiWatch.

Pensionskassernes interesse for at danne parløb med SE skyldes, at pensionskasserne vil være i stand til at betale en højere pris for Radius med SE om bord, da energiselskabet vil kunne høste store synergier, hvis SE’s fusion med energiselskabet Eniig falder på plads.

Den planlagte fusion med Eniig var netop årsagen til, at SE stod på sidelinjen, da fire konsortier tidligere på året forsøgte at købe Radius, inden salgsprocessen blev kortsluttet politisk i 11. time. Men fusionen ventes nu at blive godkendt i denne måned, og det kan bringe SE ind i slutspillet om Radius.

SE-formand Jens Erik Platz fortæller, at SE kun har fulgt salget af Radius på afstand pga. fusionen med Eniig. Han afviser dog ikke, at SE vil overveje de konstellationer, der måtte opstå.

- Vi har aldrig talt for andet, end at denne branche skal konsolideres, siger Jens Erik Platz.

*****

Lolland-Falsters Folketidende:
Bæredygtigt flis fra Lolland er kommet til København

I løbet af weekenden er første skib lagt til kaj i København med flis fra Lolland til varmeproduktion i København. Den første leverance lyder på 1.600 tons bæredygtigt lollandsk flis, og markerer dermed den første leverance som led i HOFOR-aftalen mellem Lolland og København.

- Det er dejligt at se, at vores biomasse kan bruges i København. Lolland har meget at tilbyde inden for energi og miljø, og derfor er det første skib med biomasse fra Lolland med kurs mod København et stærkt symbol på, hvad vi kan bidrage med, siger borgmester Holger Schou Rasmussen til Lolland-Falsters Folketidende.

Flisen skal bruges i det nye, biomasse-fyrede kraftvarmeværk på Amager, BIO4. HOFOR-aftalen, som har banet vejen for leverancen, blev indgået mellem Hovedstadsområdets Forsyningsselskab og Lolland Kommune i 2017 og er forlænget frem til 2022.

*****

Energy Supply:
Aalborg trækker på Thisteds erfaringer med geotermi

Når Nordjyllandsværket senest i 2028 er gået på pension, har Aalborg Kommune valgt, at varmen skal komme fra et energimiks, der består af en stor del geotermi. Faktisk skal hele 100 MW baseres på geotermisk varme. Det skriver Energy Supply.

Nogle vil mene, at det er dristigt at satse på en teknologi, der kan volde så store problemer, som vi har set. Og det er vicedirektør for Aalborg Forsyning Jesper Høstgaard-Jensen meget bevidst om. Han er med til at udvikle projektet og skrue kontrakterne sammen og forklarer, at Aalborg Forsyning har brugt rigtig lang tid på at analysere og tale med dem, der har forstand på geotermi.

Det har de hos Thisted Varmeforsyning, der uden problemer har udnyttet jordens varme siden 1984. Herfra lyder rådene: turnkey, kompetencerne og start småt.

- Vi skal lave Thisted gange ti, så vi er meget opmærksomme på, hvad der er lykkedes i Thisted. Vi skal sikre os, at vi indgår en turnkey-kontrakt, som de har gjort i Thisted med deres seneste injektionsboring. Derudover skal vi holde fokus på efterforskningen, etableringsfasen og overdragelsen, siger Jesper Høstgaard-Jensen til Energy Supply.

Thisted Varmeforsyning anbefaler også, at man husker selv at opdyrke kompetencerne og ikke blot købe sig til dem.

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Varmeværk i venteposition for biogas-skifte

Frederiks Varmeværk vover ikke at færdiggøre omstillingen til biogas, før fremtiden for Grønhøj Bioenergi ApS er afklaret.

Selskabet Grønhøj Bioenergi ApS, der står bag biogasanlægget, er under tvangsopløsning på begæring af Erhvervsstyrelsen. Baggrunden er så vidt Viborg Stifts Folkeblad erfarer, at anpartsselskabet ikke i tide har sendt årsregnskabet for perioden 1. oktober 2017 til 30. september 2018 ind i rette tid.

Hovedmændene bag Grønhøj Bioenergi ApS, har ikke villet kommentere årsagen til den igangsatte tvangsopløsning men har i to omgange meddelt folkebladet, at årsagen til begæringen om tvangsopløsning ville blive løst. Selve biogasanlægget kører angiveligt upåklageligt.

Inden sagen er afklaret i retten, kan Frederiks Varmeværk ikke gøre så andet end at vente. Forberedelserne til at skifte fra naturgas til biogas er begyndt, og senest har varmeværket modtaget en ny motor som dog endnu ikke er monteret.