07. jun 2019

VLAK-regeringens løsninger hørte fortiden til

LÆS I DAG: Datacenter vil sende overskudsvarme direkte ud i fjernvarmenettet. Nyt superministerium hilses velkomment. To klimaordførere er ude. Den grønne omstilling kan blive dyrere end ventet. Ny regering kan næsten kun skuffe på vindområdet. Strid om varmepris går i voldgift på Bornholm. Farvel til Karina og goddag til Mette.

EnergiWatch:
Dansk Fjernvarme: VLAK-regeringens løsninger hørte fortiden til

Den afgående regering havde planer om en destruktiv, økonomisk regulering – det skal der gøres op med. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, der satser på at en ny regering vil se på sagen med friske øjne.

- Vi synes, at den tidligere regering var kørt fast med sin forsyningsstrategi og var fastlåst i nogle løsninger, der hører fortiden til. Derfor håber vi lidt på, at et nyt flertal med friske øjne kan være med til at sætte en dagsorden og være med til at fremme den dagsorden, som vi alle sammen ønsker os, siger han til EnergiWatch.

Dansk Fjernvarme vil – når det nye folketing er på plads – tage fat i alle partierne med nogle forslag til, hvordan den økonomiske regulering alternativt kunne skrues sammen.

*****

Ingeniøren:
Datacenter vil sende overskudsvarme direkte ud i fjernvarmenettet

Teknologivirksomheden Asetek tilslutter nu deres eget, lille datacenter direkte til Aalborgs fjernvarmenet. Virksomheden bruger liquid cooling, der kendes fra bærbare computere, til deres servere og kan levere 60 grader varmt vand til det lokale fjernvarmenet. Det skriver Ingeniøren.

Det lille datacenter i Aalborg trækker 40 grader varmt returvand ind i datacentret, hvor det kører igennem en varmeveksler, så serverne kan køles. Ud kommer 60 grader varmt vand, som kan bruges direkte i fjernvarmenettet.

- Der er normalt nogle tekniske barrierer når man skal udnytte overskudsvarmen fra datacentre – en af dem er, at det vand de leverer, er for koldt, så temperaturen derefter skal hæves. Det koster energi og dyre varmepumper. Det kommer man uden om med den her løsning, siger professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Henrik Lund til Ingeniøren.

Han har formidlet kontakten mellem Asetek og Aalborg Forsyning, fordi det er en interessant demonstration af løsningen. Aseteks datacenter giver varmen væk gratis. Det vil kunne levere fjernvarme nok til omtrent fem husstande, og det forventes at tilslutningen til Aalborgs fjernvarmenet kan ske i løbet af få måneder.

*****

Altinget:
Nyt superministerium hilses velkomment

Et nyt og grønt ”superministerium” står på ønskesedlen hos både Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet. Og det hilses velkomment af forsyningsbranchen, hvor både DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Energi ser frem til forandring.

- Jeg håber, man laver et Miljøministerium. Det kunne godt være et grønt superministerium, hvis man kan få det til at fungere. Udfordringen er bare, at de første to-tre år vil gå med at få snittet det rigtigt. Inden man gør noget den her gang, skal man tænke sig om. Men det kan ikke blive værre, siger Carl-Emil Larsen, direktør i DANVA.

Han ønsker sig dog også et tættere samarbejde med Finansministeriet, da levetiden på nogle af deres anlæg er 75 år, hvorfor man er nødt til at se mere langsigtet frem. Og det kan Finansministeriet.

*****

Altinget:
To klimaordførere er ude

Ud af de i alt ni klimaordførere, der var i det seneste Folketing, blev de syv genvalgt ved valget onsdag, mens to ikke opnåede genvalg. Dermed skal mindst to partier – og reelt flere, da Nye Borgerlige blev valgt ind som nyt parti – finde nye ordførere på området.

De to, der ikke opnåede genvalg til Folketinget og som samtidig var ordførere på klimaområdet for deres respektive partier, er Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti og Carsten Bach fra Liberal Alliance. De blev to ofre for den massive tilbagegang, der ramte begge partierne i forbindelse med valget.

Ifølge Altinget er der derimod genvalg til de øvrige syv politikere, der har ordførerskaber med klima. Det gælder Pia Olsen Dyhr fra SF, Thomas Danielsen fra Venstre, Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten, Rasmus Nordqvist fra Alternativet, Ida Auken fra Radikale samt Mette Abildgaard fra Konservative.

*****

Finans.dk:
Den grønne omstilling kan blive dyrere end ventet

Der har været godt tryk på klimaløfterne under valgkampen. Nu mangler man at finde pengene, mener flere økonomer ifølge Finans.dk. For selv om politikerne kan finde fælles fodslag om klimamålene, så mangler de stadig at blive finansieret.

- Ingen har været villige til at sætte beløb på den grønne omstilling. Det er meget svært at se, hvor pengene skal komme fra. Det er svært at se, hvordan det hænger sammen med de andre penge, som man også vil bruge på bl.a. velfærd, siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi på Aarhus Universitet.

De Radikale, som kan blive tungen på vægtskålen for den kommende regering, ønsker bl.a. en bindende klimalov, mens Socialdemokratiet vil reducere drivhusgasser med 60 pct. frem mod 2030. Endelig har Radikale sat målet op til 70 pct.

Af de samlede udgifter i de Radikales økonomiske plan på 36,5 mia. kr. i 2025, så har man kun afsat omtrent 4 mia. kr. til løftet af den grønne omstilling. S har reserveret 8.7 mia. kr. ud af et samlet forbrug på 37,4 mia. kr. Men reserven skal deles ud mellem ”øvrige velfærdsprioriteringer, klima, miljø og natur, forsvarsforlig mv”.

Det økonomiske råderum i 2025 udgør ifølge Finansministeriet kun 24,5 mia. kr.

*****

EnergiWatch:
Ny regering kan næsten kun skuffe på vindområdet

Det har ikke skortet på valgløfter på klimaområdet, og da vælgerne stemte blev det belønnet. Det mener i hvert fald den administrerende direktør i Wind Denmark, Jan Hylleberg. Ifølge EnergiWatch mener han, at uanset hvordan regeringen efter gårsdagens valg kommer til at se ud, vil de bære befolkningens store forventninger til en hurtig og effektiv grøn omstilling på deres skuldre.

- Hvis du har lyttet til valgkampen og ser på valgets resultat, så er det tydeligt, at der i Folketinget nu sidder et meget stort flertal på et ambitiøst og grønt mandat. Det er nogle meget store forventninger, der skal indfries, og med så udtalte ambitioner skal der træffes beslutninger hurtigt. På den baggrund vil jeg næsten sige, at det nye Folketing kun kan skuffe, siger Jan Hylleberg.

Det er især spørgsmålet om, at Danmark skal være CO2-neutralt i 2050, der får Jan Hylleberg til at fælde den dom. Blandt andet fordi Socialdemokratiet har en ambition om, at det mål skal nås i 2045 i stedet for.

- Hvis vi skal nå det, så skal ambitionsniveauet løftes gevaldigt i forhold til energiaftalen fra sidste år, hvor der skal bygges tre havvindmølleparker inden 2030. Men hvis vi skal op på fem parker, så er de første 2-3 stykker nødt til at være planlagt inden for det næste års tid, siger Jan Hylleberg.

*****

EnergiWatch:
Strid om varmepris går i voldgift på Bornholm

Bornholms Energi & Forsyning har mere end 26 mio. kr. i ubetalte regninger i strid med sin største kunde, Rønne Varme A/S, der anklager selskabet for voldsom overpris efter ombygning af kraftvarmeværk. Sagen går nu i voldgift, skriver EnergiWatch.

Rønne Varme A/S mener, at forbrugerne skal betale for prisstigninger på varmen, hvis selskabet taber.

- Bliver vi tvunget til at aftage varmen (.. fra Bornholms Energi & Forsyning, red.) kommer en familie til i gennemsnit at betale ca. 4.000 kr. ekstra om året, mens f.eks. hospitalet i Rønne kommer til at betale omkring en mio. kr. ekstra om året. Det er virkningen, når man går fra en pris på 72 kr. til 126 kr. per gigajoule. Varmekunderne vil komme til at betale en overpris for varmen og for noget, de ikke mener er en nødvendig omkostning, siger Erik Steen Andersen, direktør i Rønne Varme (RVV).

Voldgiften forventes at komme med en tilkendegivelse inden for de næste to uger.

*****

JydskeVestkysten:
Farvel til Karina og goddag til Mette

Dansk Fjernvarmes kommunikationskonsulent Karina Lorentzen Dehnhardt er valgt til Folketinget for SF, og derfor overtager SF's formand i Kolding, Mette Voss, hendes plads i byrådet i Kolding, skriver JydskeVestkysten.

SF's gruppeformand Karina Lorentzen Dehnhardt er efter fire års pause fra Christiansborg igen folketingsmedlem efter at have fået 4698 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds. Da SF ikke tillader dobbeltmandater, siger hun farvel til byrådet.

- Det er meget vemodigt at sige farvel til byrådet, for jeg er kommet til at sætte pris på lokalpolitik. Her kommer man tæt på mange mennesker, og ting kan gå meget hurtigt. Arbejdet på Christiansborg kræver tålmodighed, siger Karina Lorentzen.

Mette Voss var kun fem stemmer fra at blive valgt ind i byrådet i 2017.