14. maj 2019 Presseklip

Det danske varmeeventyr i udlandet er slut

LÆS I DAG: Fremtidens fjernvarme kan betyde trecifret milliardeksportNy linieføring: Energinet holder kortene tæt til kroppenBorgmester imod varmeværk til 125 millionerRobotter skal sortere affald hos VestforbrændingEniigs køb af Verdo kan blive dyrt for erhvervskunder.

Finans:
Det danske varmeeventyr i udlandet er slut

I 2013 groede træerne ind i himlen, når man spurgte industrigiganter inden for fjernvarmeindustrien om synet på fremtiden. Brancheorganisationen Fjernvarmeindustrien slog således fast, at ”danske virksomheder har kæmpe succes på de internationale markeder, fordi vi kan levere helhedsløsninger«.

Ifølge Finans.dk blev den melding underbygget af, at giganter som Danfoss, Logstor, ABB og Kamstrup med et væld af rådgivervirksomheder på bagsmækken ville øge eksporten med 10 mia. kr. frem mod 2020 og samtidig skabe 3.200 nye job i branchen.

I dag viser nye branchetal, at væksteventyret er udeblevet.Faktisk er eksporten blot gået en halv mia. kr. frem fra 2013 til 2018 svarende til 8,0 pct.Sidste år rundede eksporten således blot 6,77 mia. kr. mod 6,27 mia. kr. i 2013. 

Allerede sidste år blev der skruet ned for vækstmålet, så ambitionen nu er at runde et salg på 15 mia. kr. i 2025. Skal det nås, skal eksporten dog op i et helt andet gear.

Fjernvarmeindustrien forklarer bl.a. den slukørede udvikling med »den store usikkerhed, der har præget branchens rammevilkår«.

*****

Pressemeddelelse:
Fremtidens fjernvarme kan betyde trecifret milliardeksport

Siden 2012 har forskningscenteret 4DH med base på Aalborg Universitet forsket i fremtidens fjernvarme. Den såkaldte 4. generations fjernvarme, som passer ind i fremtidens 100 procent vedvarende energisystem. 

- 4DH har sat Danmark på verdenskortet som et sted, der udvikler fremtidens fjernvarmeløsninger. Fjernvarmen skal udvikles og integreres med andre sektorer for at kunne udfylde sin rolle i smarte energisystemer med en høj andel af vedvarende energi. Vores forskning har været med til at gøre det muligt, at danske virksomheder fortsat kan være i front med at udvikle teknologierne og få del i det store eksportpotentiale, der er på fjernvarmeområdet, siger AAU-professor dr. Henrik Lund, der er leder af 4DH i en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet. 

Centrets forskning har allerede betydet, at der er igangsat store projekter og store investeringer i fjernvarmesystemer rundt om i verden. Både EU og FN har fokus på resultaterne fra 4DH.

*****

Energy Supply:
Ny linieføring: Energinet holder kortene tæt til kroppen

To nye 400 kV-forbindelser skal føres igennem Sydjylland, men det er endnu ikke præcist lagt fast hvor ledningerne kommer til at blive placeret og Energinet holder bevidst kortene tæt til hånden mens der arbejdes på at gøre projektet klar til den officielle høringsfase i 2020.

Kablerne skal enten hænge på samme masterække eller graves ned i jorden – dog bliver højst 26 kilometer gravet ned, hvilket ellers har været et stort ønske fra både borgere og politikere i de berørte kommuner. Energinet har indtil videre offentliggjort et tre kilometer bredt bælte, hvor man forventer at linjeføringen skal ligge indenfor. Men intet er altså afgjort endnu.

Højspændingsforbindelsen skal gå mellem Idomlund ved Holstebro og grænsen til Tyskland. Planerne bliver præsenteret for offentligheden til september.

*****

Energy Supply:
Borgmester imod varmeværk til 125 millioner

Rønne Vand og Varme vil bygge fjernvarmeværk til 125 millioner kroner, men værket er ikke populært hos Bornholms Regionskommunes borgmester Winni Grosbøll, skriver Energy Supply

- At bygge et nyt anlæg til 125 millioner kroner, det er fuldstændig vanvittigt, lyder det fra borgmester Winni Grosbøll, der skal være med til at godkende projektet. Hun mener, at det strider imod de samfundsøkonomiske interesser, at investering er så stor, og at Bornholms Energi & Forsynings nuværende anlæg ikke er afskrevet endnu. 

Blandt resten af kommunalbestyrelsen er flertal for ikke at give byggetilladelse til Rønne Vand og Varme.

*****

Ud & Se:
Robotter skal sortere affald hos Vestforbrænding

I løbet af i år begynder robotter i en prøveordning at sortere storskraldet på Vestforbrænding, så genbrugsegnede materialer genbruges, skriver Ud & Se (side 6).

Forbrændingsegnet affald bliver fjernvarme og el, mens værdifuldt affald genopstår som nye råvarer og produkter. 

Interesserede i den højteknologiske landfillmining kan booke et besøg hos forbrændingens formidlingscenter. 

*****

EnergiWatch:
Eniigs køb af Verdo kan blive dyrt for erhvervskunder

Hvis Eniig køber Verdos elnet i Randers, Hobro og Hillerød, frygter erhvervskunderne, at elregningen stiger markant. Det skriver EnergiWatch.

DS Gruppen i Hobro, der blandt andet laver stålkonstruktioner til byggeri, har regnet sig frem til, at den kan blive ramt af en ekstraregning på over 100.000 kr. om året, når Eniig køber Verdos elnet.

- Vi sidder med en følelse af, at det er noget, der er blevet listet ind ad bagdøren, og at vi indirekte kommer til at betale for det rod, de har lavet i Verdo i Randers, siger økonomidirektør Ole Kjærsgaard fra DS Gruppen til EnergiWatch.

Salget af elnettene er en del af en byttehandel, hvor Verdo køber Eniigs fjernvarmeselskab for 160 mio. kr., mens Eniig køber Verdos elnet for 720 mio. kr. Handlen giver Verdo over en halv mia. kr. i kassen på et tidspunkt, hvor selskabet skal i gang med at føre 235 mio. kr. tilbage til varmeforbrugerne, som det ifølge Forsyningstilsynet har overfaktureret siden 2000.