10. apr 2019

Forsyningstilsynet undersøger fortsat Verdo

LÆS I DAG: Kommissionen vil fjerne vetoret ved beskatning af energi. Ny varmeløsning på vej i Dronninglund. SK Forsyning udvider også med solvarme. Aars Fjernvarme fremtidssikres og kan få flisanlæg.

Jyllands-Posten:
Forsyningstilsynet undersøger fortsat Verdo

Det er ikke kun i Verdo Varme, at der er sendt renteregninger ud til forbrugerne. Også i Verdo Produktion, der driver Randers Kraftvarmeværk, har et internt lån udløst en rentebetaling på 24 millioner kroner i perioden 2013-2017.

Verdo har tidligere meldt ud, at selskabet vil tilbagebetale 235 millioner kroner til forbrugerne. Men de nye oplysninger viser, at Verdo har opkrævet 500 millioner kroner i renter.

Forsyningstilsynet bekræfter overfor Jyllands-Posten, at de kigger på brugen af de interne lån.

- Vi undersøger med andre ord begge selskaber, fastslår direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt.

Verdos formand Torben Bonde forklarer i en intern mail til repræsentantskabet, at den interne bogføringsmanøvre er udtryk for en “likviditetsoptimering”.

Verdos repræsentantskab skal behandle sagen den 24. april. Den 29. april vil byrådet i Randers behandle sagen.

*****

Altinget:
Kommissionen vil fjerne vetoret ved beskatning af energi

EU-Kommissionen har foreslået, at det ikke længere skal kræve enstemmighed, hvis EU vil beskatte brændstof til fly, sænke afgiften på solceller eller oprette en ny CO2-skat. Det skriver Altinget.

De nuværende stemmeregler på energiområdet betyder, at et enkelt land kan blokere for at indføre en skat eller fjerne en afgift. Men kommissionen vil lade det være op til et såkaldt kvalificeret flertal blandt landene, når man vil lave fælles beskatning på energiområdet på tværs af EU-landene.

Hvis reglerne skal ændres, kræver det et absolut flertal blandt EU-landenes regeringer. Og her bliver det vanskeligt, for langt de fleste medlemslande mener, at EU skal blande sig udenom, når det gælder skattepolitik − også selvom formålet er prisværdigt.

Det er Morten Helveg Petersen, der sidder i Europa-Parlamentet for Radikale, helt uenig i.

- Hvis vi lader det være op til landene selv, når vi ikke vores klimamål. Så hvis man vil gøre noget godt for klimaet, og hvis man mener den grønne omstilling, så skal man støtte det her, siger Morten Helveg Petersen til Altinget.

*****

Nordjyske:
Ny varmeløsning på vej i Dronninglund

Dronninglund Fjernvarme har nu et bud på en løsning, der skal hindre prisstigninger på længere sigt. Ifølge Nordjyske er der tale om et projekt med en varmepumpe, der skal udvide varme fra luften. Dermed undgår man at skulle udnytte grundvandet – et projekt der skabte stor debat og bl.a. førte til, at bestyrelsen trak sig.

-Det gør det markant mere ukompliceret i mine øjne, at vi undgår grundvandet, siger Morten Jensen, der er ny formand for Dronninglund Fjernvarme.

Argumenterne imod projektet med udnyttelse af grundvandet var først og fremmest, at konsekvenserne var for store, hvis kommunens analyser slog fejl, og pumpesystemet forurenede grundvandet. Det betød, at flere medlemmer af byrådet sprang fra med deres støtte, og projektet måtte opgives.

Det gamle varmepumpeprojekt skulle være med til at sikre, at 85 procent af Dronninglund Fjernvarmes produktion skulle leveres af grøn energi, og ifølge Morten Jensen kommer den nye model tæt på de samme tal, hvis den bliver en realitet.

-Vi har lavet projektet efter, at det skulle have samme kapacitet som grundvandspumpen, så vi forventer at komme meget tæt på, siger han og projektet, der tidligst kan være klar fra 2020.

*****

Energy Supply:
SK Forsyning udvider også med solvarme

Aalborg CSP leverer 11.733 kvadratmeter solfangere til SK Forsyning, der opfører anlægget ved sit nyligt indviede halmværk, skriver Energy Supply.

Første spadestik til solvarmeanlægget skulle være taget samtidig med indvielsen af halmværket i februar, men en gravhøj og en forsvunden byggeafstandsdispensation satte en midlertidig stopper for anlægget.

Løsningen blev at opdele anlægget, så en del af solfangerne står syd for gravhøjen og resten nord og vest for højen. På den vis holdes byggeafstanden på 100 meter mellem solanlægget og gravhøjen hele vejen rundt.

Det 8.000 kW store anlæg på 11.733 kvadratmeter får 63 rækker plane termiske solfangere med op til 38 solfangere pr. række.

Solvarmeanlægget integreres den nye halmvarmekedel og supplerer til fjernvarmekunderne i Korsør og de fremtidige fjernvarmekunder i Halskov, som magasinet Fjernvarmen netop har besøgt.

*****

Aars Avis:
Aars Fjernvarme fremtidssikres og kan få flisanlæg

Aars Fjernvarme i gang med en større udvidelse, så værket kan købe affald og trærødder, når priserne er bedst, og lagre brændslerne til senere forbrænding, skriver Aars Avis.

Værket får bedre til- og frakørselsforhold samt ny brovægt til vejning af affaldet. Lagerhallen er dimensioneret, så værket eventuelt kan udvide med et flisanlæg, hvis affaldsleveringen ændres.

Aars Fjernvarme køber flere byers affald, der ankommer til værket med 80 lastvogne dagligt.