04. apr 2019 Presseklip

A.P. Møller tæt på licenser til geotermi

LÆS I DAG: Verdo-topchef: Det er let at være klog 20 år baglæns. Papirfabrik belaster klimaet mindre. Fjernvarme Horsens har en plan for fremtidens fjernvarme. Fremtid for Svendborgs kraftvarmeværk skal kulegraves.

EnergiWatch:
A.P. Møller tæt på licenser til geotermi

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er på vej til at tildele A.P. Møller Holding licens til at udvinde geotermi i både Aalborg og Aarhus. Det skriver EnergiWatch.

Ministeren skriver i en orientering til Folketingets energi- og klimaudvalg, at han vil tildele de nye licenser, når en redegørelse fra Energistyrelsen er klar.

I Aalborg er A.P. Møller Holding i konkurrence med Geoop om at vinde en varmekontrakt om geotermisk energi til Aalborg Forsyning. Energistyrelsen vurderer umiddelbart, at begge selskaber opfylder alle kriterier for tilladelserne, men peger alligevel på A.P. Møller.

Og selvom det virker underligt, at konkurrenten umiddelbart får licensen, er direktør i Geoop, Lars Andersen ikke bekymret.

- I Aalborg har begge parter underskrevet en garantierklæring, der betyder, at licensen skal overleveres til det selskab, der vinder kontrakten med Aalborg Forsyning, så jeg er ikke særlig bekymret, siger Lars Andersen i en kommentar til Energistyrelsens indstilling til ministeren.

*****

EnergiWatch:
Verdo-topchef: Det er let at være klog 20 år baglæns
Kim Frimer, topchef i Verdo, tager med sindsro, at multiforsyningen af Forsyningstilsynet er pålagt at refundere refunderer 234,8 mio. kr. til sine kunder, skriver EnergiWatch.

Verdo i perioden har i 2000-2005 opkrævet 142 mio. kr. i forrentning hos sine kunder uden at have tilladelse til det. Med renters rente bliver det knap 235 mio.

- Vi tager det stille og roligt. Vi mener fortsat, at vi har gjort det rigtige. Det er nogle gange let at være klog 20 år baglæns, siger Verdos adm. dir. Kim Frimer.

Tilsynet tjekker også Verdos opkrævning af 298,3 mio. kr. i forretning i perioden 2006-2014, som Verdo havde søgt om tilladelse til.

Verdo har allieret sig med advokatfirmaet Kromann Reumert i sagen.

*****

Fyns Amtsavis:
Papirfabrik belaster klimaet mindre
Det koster meget energi at fremstille papir, og derfor betyder det noget, hvor den kommer fra. I Skjern ligger Danmarks eneste papirfabrik, og når den laver genbrugspapir, skal det renses med damp,. Men papirfabrikken har fundet ud af at spare på energien.

- Tidligere brugte vi en naturgasfyret kedel til at producere damp til papirfremstillingen, men nu har vi et stort flisanlæg. Omlægningen til biobrændsel har reduceret vores CO2-udledning med 89,2 procent sammenlignet med for fem år siden, fortæller direktør i Skjern Papirfabrik Jørgen Thomsen til Fyns Amtsavis. 

Desuden sørger Danmarks største varmepumpe for, at overskudsvarmen kan bruges direkte hos fjernvarmekunder i Skjern by, og det dækkes sidste år 62 procent af byens varmebehov.

Fabrikken er ISO 14001-certificeret [miljø] og ISO 9001-certificeret [kvalitet]. Derudover har man et større antal certificeringer, blandt andet FSC, som giver mulighed for at sælge papir med løfte om, at der plantes nye træer.

*****

Østbirk Avis: 
Fjernvarme Horsens har en plan for fremtidens fjernvarme

Fjernvarme Horsens har vedtaget en ny strategi, der betyder, at selskabet i løbet af de næste 20 år skal investere i omegnen af 2,2 milliarder kroner i den grønne omstilling og Horsens’ kollektive varmeforsyning. Det skriver Østbirk Avis.

Strategien fastlægger de aktiviteter, der skal gennemføres fra 2017 til 2037 for fortsat at sikre stabile, lave priser og en høj forsyningssikkerhed. Udover investeringerne i overskudsvarme og varmelagre indeholder strategien også en opgradering af forbrændingsanlægget på Endelavevej, nye veksler- og pumpestationer samt konvertering af naturgasforbrugere og investeringer i ledningsanlæg.

-Strategiplanen er en naturlig konsekvens af, at Horsens i disse år oplever en kraftig vækst og udvikling, som Fjernvarme Horsens skal være gearet til at følge. Og planen ændrer ikke på, at den grønne omstilling i varmeforsyningen, den høje forsyningssikkerhed og en stabil og robust prisstruktur fortsat er vores tre vigtigste mål, siger formand for Fjernvarme Horsens A/S Lars Goldschmidt til Østbirk Avis.

*****

Fyns Amtsavis:
Fremtid for Svendborgs kraftvarmeværk skal kulegraves

Politikerne i Svendborg Kommunes Miljø- og Naturudvalg sætter nu gang i en tilbundsgående undersøgelse før de vil træffe en beslutning om fremtiden for kraftvarmeværket i Svendborg. 

Byrådet besluttede sidste år at sætte en proces i gang, der skulle få kommunen til at trække sig ud af det 20 år gamle værk, men siden er der sat spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er muligt. Det er på den baggrund, politikerne nu har bedt om yderligere undersøgelser. 

Formand for Miljø- og Naturudvalget, Bruno Hansen (SF), peger på tre hovedområder, der skal belyses nærmere: De samfundsøkonomiske beregninger ved en lukning, affaldsgrundlaget og værkets tilstand set i et langt perspektiv.