14. mar 2019 Presseklip

Prisregulering gør investeringer i overskudsvarme utænkelige

LÆS I DAG: Vicedirektør politianmeldes i Radius-sag. Løkke: Vi kigger vi på mange flere vindmølleparker. AAB-afdeling vinder Den Gyldne Termostat. Klimaråd ønsker lange aftaler for grøn omstilling. DIN forsyning installerer 50 MW gaskedel som reservelast. 88 hektar solstrålehistorie og strøm til 20.000 huse.

Fredericia Avisen:
Prisregulering gør investeringer i overskudsvarme utænkelige

Christiansborg-politikerne arbejder på en aftale, der skal sikre bedre udnyttelse af overskudsvarme, men aftalens skitserede afgifter kan få stik modsat effekt, mener blandt andre Shell, skriver Fredericia Avisen.

Shell leverer i dag overskudsvarme svarende til omkring 23.000 husstandes forbrug og kunne levere varme til 12.000 husstande flere, men forventer ikke at ville investere i at udnytte overskudsvarme ved at sælge den til TVIS, hvis aftalen om overskudsvarme påfører virksomheden omkostninger ved den manøvre.

- Enhver form for prisregulering vil stoppe vores investeringer i overskudsvarme. Når man laver en prisregulering lægger man også både hindringer og risici ind i en investering. Så for os at se er det en dårlig løsning at lave prisregulering. Man opnår ikke målet om at bruge mere overskudsvarme, tværtimod, siger pressechef ved Shell, Torben Øllegaard Sørensen.

*****

Energi Watch:
Vicedirektør politianmeldes i Radius-sag

Iværksætter og investor Rasmus Visby, der har afdækket sagen om et opsigtsvækkende valg til Radius' bestyrelse, vil anmelde vicedirektør Flemming Strøm i boligselskabet KAB til politiet. Det fortæller Energi Watch.

Flemming Strøm var blandt de største stemmeslugere ved det nylige valg til bestyrelsen i Radius med over 3.000 stemmer. Stemmerne kom imidlertid ikke fra almindelige forbrugere. I stedet havde Flemming Strøm benyttet de tusindvis af målernumre fra fællesmålere i opgange, vaskekældre og udendørsarealer i almene boliger til at sikre stemmer til sig selv.

Politianmeldelsen vil ske med udgangspunkt i straffelovens paragraf 116 og 117 med det argument at KAB og Flemming Strøm ikke havde fået lov til at benytte stemmerne.

Ifølge jura-lektor Henning Fuglsang Sørensen fra Syddansk Universitet kan de to paragraffer i straffeloven dog næppe anvendes, fordi de er rettet mod valg til offentlige organer som eksempelvis Folketinget og kommunalbestyrelser. Selv om elnet-selskabet Radius A/S er ejet af det statskontrollerede Ørsted, kan det næppe defineres som et offentligt selskab, mener han.

*****

Energi Watch:
Løkke: Vi kigger vi på mange flere vindmølleparker

Statsminister Lars Løkke Rasmussen noterer sig, at Socialdemokratiet foreslår at opføre yderligere to havvindmølleparker foruden de tre, som allerede er en del af energiaftalen fra juni sidste år.

Det er dog allerede en mulighed med den eksisterende energiaftale – ja, faktisk er der åbnet for, at der kan opføres, hvad der svarer til hele 12 ekstra havvindmølleparker

- Men med energiaftalen har vi besluttet at screene for ti gigawatt, og det er vel cirka, hvad der svarer til 12 nye havvindmølleparker. Og jeg ser ikke, at der er grund til at screene for 12, hvis vi kun vil bygge tre, siger Lars Løkke ifølge Energi Watch.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har onsdag sagt, at hun vil prioritere og finde finansiering til, at der skal opføres to ekstra havvindmøller parker foruden de tre, som allerede er en del af energiaftalen.

*****

Pressemeddelelse:
AAB-afdeling vinder Den Gyldne Termostat

Ejendomsfunktionær Martin Engelbrecht og AAB’s afdeling 37 i København vinder Den Gyldne Termostat. Prisen gives af HOFOR til en person, som har sparet megen energi og gjort en stor indsats for at udvikle og udbrede intelligent energistyring.

Afkølingen var så dårlig, at Afdeling 37 skulle betale over 300.000 kroner i straf. Forbedringerne har kostet en smule, men besparelsen er større, så der er kontant bonus ved manøvren.

De øvrige nominerede var Allan Schønberg, bestyrelsesmedlem i E/F Øresund Strandpark Etape, og Steffen Lynge, pedel på Ryparken Lille Skole. Det fremgår af en pressemeddelelse fra HOFOR.

C.W. Obel Ejendommes driftsleder Bo Andreasen modtog en særpris for konsekvent at optimere ejendomsselskabets ejendomme.

*****

EnergiWatch:
Klimaråd ønsker lange aftaler for grøn omstilling

Skal Danmark nå målsætningen om at være klimaneutral i 2050, skal der skrues op for indsatsen i landbruget og transportbranchen. Det mener den nyudpegede formand for klimarådet, Peter Møllgaard.

Men også energisektoren skal tage sit læs. Og det er ifølge den nye formand afgørende for Danmarks grønne omstilling, at kommende politiske klimaaftaler bliver brede.

- Hvis vi skal have virksomheder til at investere og borgere til at ændre adfærd, så er det vigtigt, at de får nogle lange pejlemærker, som de kan stole på, siger Peter Møllgaard til Ritzau ifølge EnergiWatch.

*****

Energy Supply:
DIN forsyning installerer 50 MW gaskedel som reservelast

Din Forsyning styrker forsyningssikkerheden med en nye gaskedel med en kapacitet på 50 MW, der skal være backup for udfald på Esbjergværket. Den nye kedel integreres i det eksisterende byggeri, der er forberedt til endnu en kedel. Reservelastcentralens to eksisterende kedler kører begge på bioolie, mens den nye kedel anvender naturgas. Det skriver Energy Supply.

Den 50 MW store gaskedel er konstrueret sådan, at der kun er monteret én gasbrænder, som er selve den enhed, der afbrænder naturgassen til energi. Det er første gang, løsningen bliver anvendt på et 50 MW anlæg herhjemme, skriver Verdo i en pressemeddelelse.

- Teknologien er kendt, men hidtil ikke udført i denne størrelse. Derfor har vi lagt vægt på, hvordan vi kan skalere teknologien og dermed gøre anlægget så effektivt som muligt. Det giver både en økonomisk og miljømæssig gevinst, siger Henrik Bøgh Nielsen, divisionsdirektør med ansvar for energianlæg i Verdo, til Energy Supply.

*****

Lolland-Falsters Folketidende:
88 hektar solstrålehistorie og strøm til 20.000 huse

Tirsdag var der møde om et solcelleanlæg mellem Sakskøbings industrikvarter, Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk, motorvej, Våbensted by samt Maribovej og togbane. Værten var Better Energy, der står bag anlæg ved Horslunde og Købelev samt har planer om anlæg flere steder på Lolland. 

Invitationerne til de lokale naboer omkring det planlagte solcelleanlæg mellem Sakskøbing og Våbensted var alle sendt ud på vegne af dels Better Energy samt lodsejerne Lars Stryger, Karsten Pedersen, Lars Pedersen og Ole Lauridsen. 

- Jeg vil gerne understrege, at det stadig er meget tidligt i processen, og at det her møde skal hjælpe os til at kunne vurdere, hvordan stemningen er lokalt i forhold til planerne om et solcelleanlæg ved Sakskøbing, og om der er basis for at gå videre, lød det fra investeringsdirektør i Better Energy, Anders Nielsen, straks fra starten af mødet. 

Projektet, der skal kunne skabe 80 MW og dermed give strøm til 20.000 husstande, er endnu ikke præsenteret for Lolland-Falster Kommune. Det fortæller Lolland-Falsters Folketidende.

*****