13. mar 2019 Presseklip

Ny aftale kan slå varmeprojekter ihjel

LÆS I DAG: Ny aftale kan slå varmeprojekter ihjel. Lars Midtiby: Den grønne dagsorden bliver ikke et valgtema. Nyvalgt bestyrelsesmedlem trækker sig. Vordingborg Forsyning sælger sit el-net. S vil have to nye vindmølleparker. Bælum Varmeværk holder rejsegilde på solfangere og teknikhus. 

Børsen:
Ny aftale kan slå varmeprojekter ihjel

En energirådgiver mener, at politikerne er ved at lave en selvmål i forhandlingerne om overskudsvarme, og at det kan slå næsten alle fremtidige projekter ihjel. Advarslen bliver luftet i Børsen og kommer fra advokat Peter Lunau Larsen.

- Hvis politikerne vælger at indgå den aftale, der er lagt op til, vil det simpelthen eliminere størstedelen af de nye projekter for overskudsvarme, jeg kender til, siger han til Børsen.

Børsen har set aftaleudkastet, og årsagen til advarslen bygger på, at der lægges der op til en prisregulering, som sikrer, at virksomhederne kun kan opnå en forrentning på maksimalt 12 pct. ved at sælge overskudsvarme til det lokale fjernvarmesystem.

Det vil ifølge Peter Lunau Larsen lægge en række forhindringer og risici ind for både virksomhederne og varmeforsyningerne, der samlet set vil underminere parternes muligheder for at investere i nye anlæg for overskudsvarme.

Shell Raffinaderiet i Fredericia siger til Børsen, at netop en prisregulering vil sætte en stopper for deres lyst til at investere videre i overskudsvarme.

Det er simpelthen en form for planøkonomi, som vil lægge nogle hindringer og bindinger ind for os, der gør, at investeringen bliver en dårlig idé for os, siger pressechef Torben Øllegaard Sørensen.

Politikerne var til forhandlinger tirsdag, men forhandlingerne endte uden en aftale.

*****

Altinget:
Lars Midtiby: Den grønne dagsorden bliver ikke et valgtema

Alle partier på Christiansborg omfavner den grønne dagsorden og netop  derfor bliver det ikke en grøn valgkamp. For er der ikke for alvor konflikt og uenighed, så er der heller ikke ret meget at debattere i en valgkamp.

Sådan lyder analysen på Altinget fra Lars Midtiby, der er tidligere partisekretær i Socialdemokratiet og i dag direktør for Danske Handicaporganisationer.

Han påpeger at vælgerne er optaget af den grønne dagsorden som aldrig før og at store danske firmaer står i kø med markante grønne meldinger.

Alligevel er det altså, ifølge Lars Midtiby, langtfra givet, at den grønne dagsorden kommer til at spille en afgørende rolle i valgkampen. Udlændinge og en generel velfærdsdebat kan i stedet blive de centrale valgtemaer, vurderer han.

Lars Midtiby mener at især de grønne organisationer og de grønne partier har en rolle at spille i forhold til at ”skabe tydelige og let forståelige skillelinjer og håndgribelige gevinster ved handling eller tab ved det modsatte”.

- Ellers drukner den grønne debat i en sump af gode hensigter og uforpligtende sniksnak, skriver han.

*****

EnergiWatch:
Nyvalgt bestyrelsesmedlem trækker sig

Vicedirektør i boligadministrationsselskab KAB, Flemming Strøm, trækker sig nu fra bestyrelsen i Radius.

Det sker efter anklager om stemmemisbrug, da Flemming Strøm havde sikret stemmer til sig selv fra målernumre på fællesmålere i opgange, vaskekældre og udendørsarealer i almene boliger.

- Vi må konstatere, at processen med stemmeafgivelser ikke har været i tråd med KAB’s værdier. Jeg har derfor haft en samtale med Flemming Strøm og bedt ham trække sig fra Radius’ bestyrelse. Flemming er fuldt indforstået med dette – og Radius’ bestyrelsesformand er orienteret, udtaler adm. direktør i KAB, Jens Elmelund, i en pressemeddelelse, oplyser EnergiWatch.

KAB vil nu drøfte retningslinjer i forhold til ledelsens eksterne bestyrelsesposter.

*****

Energy Supply:
Vordingborg Forsyning sælger sit el-net

Vordingborg Forsyning sælger Vordingborg Elnet til SEAS NVE, der lægger det sammen med deres  netselskab Cerius. .

Ifølge Vordingborg Forsyning sker salget, fordi man ønsker at holde fokus på drift af forsyningens vand-, varme- og spildevandsselskaber, mens overtagelsen for SEAS NVE er et led i udviklingen af det danske elsystem.

- Jeg er glad for, at det er en enig bestyrelse og generalforsamling, der indstillede til vores ejerkreds, Vordingborg Kommunalbestyrelse, at vi nu afhænder Vordingborg Elnet. Der har tidligere været taget tilløb til at afhænde elnettet, og nu skulle det være. Hen over sommeren og efteråret 2018 har vi haft konstruktive drøftelser med Seas-NVE om muligt køb. Jeg er derfor glad for, at vi er blevet enige, for vi ser ikke længere os selv som de rette ejere, udtaler Kurt Johansen, bestyrelsesformand i Vordingborg Energi Holding til Energy Supply

I handlen indgår cirka 40 km elnet på højspændingsniveau (10 kV), cirka 80 km elnet på lavspændingsniveau (0,4 kV) og cirka 5.200 elmålere.

*****

Information:
S vil have to nye vindmølleparker

Danmark skal have markant mere vindenergi, mener Socialdemokratiet. Inden 2030 skal vi opføre to enorme havvindmølleparker – ud over de tre parker, der allerede er aftalt i energiaftalen. Det fortæller Information.

- Hvis vi skal kunne følge med, er vi nødt til at have mere vedvarende energi, end det vi kunne få regeringen med på ved energiforliget fra sidste sommer. Behovet for mere vind frem mod 2030 er større endnu, siger Mette Frederiksen og peger blandt andet på, at både Apple, Facebook og Google over de kommende år planlægger at anlægge store datacentre på dansk jord. 

Senest i 2045 skal Danmark være klimaneutralt og fri af alle fossile brændstoffer, mener partiet.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet er det positivt med flere vindmøller, men han tilføjer, at det også kræver flere solceller og en udvidelse af fjernvarmesystemet.

Både De Konservative, De Radikale og Enhedslisten synes tiltaget er positivt. Enhedslisten har selv i deres klimaplan for nylig foreslået to ekstra havvindmølleparker.

*****

Energy Supply:
Bælum Varmeværk holder rejsegilde på solfangere og teknikhus

Bælum Varmeværk holdt i fredags rejsegilde på sit nye teknikhus og 4.700 kvadratmeter nye solfangere, skriver Energy Supply.

Anlægget kan levere 25 procent af Bælum Varmeværks varmeproduktion til de omkring 350 tilsluttede forbrugere og supplerer det eksisterende naturgaskraftvarmeværks produktion.

Bælum Varmeværk har investeret omkring 14 mio. kr. i anlægget inklusive teknikhus, transmissionsledning til værket og to pumpestationer.

*****

DR.dk:
Deadline har fokus på klima

I denne uge har debatprogrammet på DR2, Deadline, fokus på klima. Tirsdagens program så nærmere på mulighederne for at lagre energi fra vindmøller og solvarme, så det kan udnyttes og omsætte til fx varme, når det er vindstille eller overskyet. Programmet interviewer bl.a. professor Brian Vad Mathiesen om emnet. Se programmet her: https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-9/deadline-2019-03-12#!/00:20:48