21. feb 2019 Presseklip

Lilleholt lader Energinet låne 1,8 mia. kr. mere

LÆS I DAG: Indvielse og udvidelse i Halskov. Varmeprisen holdes i ro i Stoholm. OK til fjernvarme trods glemt høringssvar. Varmeregningen bliver mindre i Herningområdet.

EnergiWatch:
Lilleholt lader Energinet låne 1,8 mia. kr. mere

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt har anmodet Folketingets finansudvalg om at hæve Energinets låneramme 1,8 mia. til 5,3 mia. kr. for at kunne købe HMN GasNet, skriver EnergiWatch.

Lånerammen skyldes den politiske beslutning om, at det danske gasdistributionsnet skal samles i et statsligt selskab. Derfor købte Energinet i 2016 gasdistributionsnettet i det sydlige Jylland og i Syd- og Vestsjælland af Dong Energy og sidste år nettet på Fyn ved at overtage NGF Nature Energy Distribution.

I december aftalte Energinet at overtage gasdistributionsnettet i Nord- og Midtjylland, hovedstadsområdet og Nordsjælland ved at købe HMN GasNet for de 1,8 mia. kr., Energinet nu kan låne mere.

*****

Sjællandske:
Indvielse og udvidelse i Halskov

På mandag indvier minister Lars Chr. Lilleholt sammen med borgmester John Dyrby Paulsen (S) Halsskovs nye Halmvarmeværk. Det skriver Sjællandske.

Men SK Forsyning arbejder på højtryk for, at det ikke bliver dagens eneste gode nyhed for det vestsjællandske varmeselskab. Det er således også planen, at borgmesteren samme dag skal tage første spadestik til et solanlæg udbudt af SK Forsyning med 12.500 paneler og en samlet pris på 18 millioner kroner.

- Vi arbejder på højtryk for at få det sidste til at falde på plads, så vi både kan underskrive ordren og lade borgmester John Dyrby Paulsen (S) tage første spadestik til et stort solanlæg med 12.500 solpaneler på marken ud mod motorvejen, fortæller formand for SK Forsyning, Flemming Erichsen (S). 

Halmanlægget kommer til at levere 85 procent af årets fjernvarmeproduktion mens det kommende, nærliggende solvarmeanlæg kan stå for de sidste 15 procent.

Med det nye anlæg har SK Forsyning nu en 98 procent CO2-netural energiproduktion. Eneste fossile brændstof i værket er diesel til nødgeneratoren.

*****

Fjends Folkeblad:
Varmeprisen holdes i ro i Stoholm

Der er ikke udsigt til prisstigninger på varmen hos Stoholm Fjernvarme de næste par år.

- Det ser positivt ud. Vi får ingen prisstigninger i 2019-2020. Så skal det da skyldes, at gas- og elpriser løber helt løbsk, men det er vi ikke selv herre over. Men som budgettet ser ud nu, kan vi holde den pris, vi har haft i de seneste tre år, siger Henry Jensen, bestyrelsesformand i Stoholm Fjernvarme til Fjends Folkeblad.

Dermed er der også i de kommende år lagt op til en pris på 12.230 kroner for et hus på 130 kvadratmeter eller 350 kroner/mw plus moms. Og det bringer Stoholm Fjernvarme helt i bund i området.

Hos Stoholm Fjernvarme regner man med, at den gode udvikling fortsætter, fordi man er i gang med at lave varmepumper.  Det projekt har dog taget længere tid end forventet, fordi der lige nu er rift om varmepumper. Det gør, at leveringstiden har trukket ud.

*****

Folkebladet Lemvig:
OK til fjernvarme trods glemt høringssvar

Varmen fra Lemvig Varmeværk til forbrugerne i Ramme og Lomborg er vedtaget af teknisk udvalg i Lemvig Kommune, selv om et høringssvar var blevet glemt, skriver Folkebladet Lemvig.

Fodfejlen fik heller ingen betydning, da sagen var for økonomi- og erhvervsudvalget, der også nikkede ja til Lemvig Varmeværks projekt og til kommunegarantien til at lægge ledninger til Ramme og Lomborg for.

Byrådet skal formelt sige ja til projektet onsdag i næste uge.

Et standardhus i Ramme bliver 1200 kroner billigere at varme op om året. Besparelsen bliver markant større i Lomborg, hvor mange har oliefyr, og ingen har haft fjernvarme før. Her er tale om besparelser helt op til 9000 kroner om året.

*****

LokalAvisen Trehøje-Aulum-Haderup:
Varmeregningen bliver mindre i Herningområdet

De 19.000 fjernvarmekunder i Herningområdet får nu de penge tilbage, som Skat fejlagtigt opkrævede efter at Eniig Varme i 2012 opkrævede 282 millioner i forrentning af selskabets indskudskapital. Kunderne får samlet set 70 millioner kroner tilbage, og det betyder, at en gennemsnitlig husstand på 130 kvadratmeter kan spare cirka 2.000 kroner på varmeregningen i 2019. Det skriver LokalAvisen Trehøje-Aulum-Haderup.

Herningværket er desuden i gang med at bygge et røggaskølinganlæg, der efter planen sættes i drift midt på året. Med det nye anlæg kan Herningværket levere den samme mængde varme i Herning, Ikast og Sunds som i dag med 20 procent mindre brændsel.

Eniig Varme pointerer, at den nye lov, der fjerner tilskuddet til el produceret på biomasse, ikke får betydning for fjernvarmekunderne i Herning på grund af varmeaftalen med Ørsted.

- Den nye 15-årige varmeaftale med Ørsted giver ro langt ud i fremtiden. Det er positivt for varmekunderne både i forhold til pris og bæredygtighed, forklarer bestyrelsesformand i Eniig Varme, Hans Okholm til avisen.