19. feb 2019 Presseklip

Geotermi i Aalborg skal være pakkeløsning

LÆS I DAG: Geotermi i Aalborg skal være pakkeløsning. Stop af biogasstøtte møder hård kritik. Per Stig Møller drømmer om en grønnere linje i Konservative. Forbruget i Bov-Padborg aflæses nu automatisk. Brammings fjernvarme har nu pris på gennemsnittet. Gørding har den billigste varme i Esbjerg Kommune.

Nordjyske Stiftstidende:
Geotermi i Aalborg skal være pakkeløsning

Bestyrelsen i Aalborg Forsyning har nu besluttet sig for, hvilken løsning man ønsker i forbindelse med et geotermisk varmeanlæg.

- Drøftelserne med potentielle leverandører har vist os, at den mest optimale løsning for varmeforbrugerne vil være en såkaldt turnkeyløsning med udvidede forpligtelser, hvor leverandøren leverer et færdigt og kørende anlæg, som Aalborg Forsyning så køber og overtager driften af, siger vicedirektør i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen til Nordjyske Stiftstidende.

Den form for løsning skyldes, at der er eksempler på fejlslagne geotermi-projekter, der ikke leverer den forventede varme og i stedet ender med at påføre varmekunderne store ekstraregninger.

Nu arbejder selskabet på at sende projektet i EU-udbud.

*****

Altinget:
Stop af biogasstøtte møder hård kritik

Der er kras kritik fra industrien, landbruget og biogasbranchen, når politikerne stopper for den nuværende støtte til biogas. Folketingets partier står bag beslutningen, der får virkning fra januar 2020.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) fortæller, at antallet af nye biogasanlæg frem mod 2020 havde oversteget ministeriets tidligere prognoser. Dermed vil støtten komme til at koste en halv milliard mere, end man regnede med, da politikerne lavede energiaftalen.

- Jeg er overrasket over beslutningen. Vi havde regnet med, at det ville være i udgangen af 2020 og ikke i starten. Det er ærgerligt, at man på den måde hiver gulvtæppet væk under de potentielt næste biogasanlæg i Danmark, siger Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri, til Altinget.  

Kritikken bliver afvist af ministeren – han siger, at politikerne ikke har trukket tæppet væk under biogassen.

- Mange anlæg – og stadig flere end vi regnede med i sommeren 2018 – vil kunne få støtte under den nuværende ordning. Desuden laver vi en overgangsordning for anlæg, som der allerede er investeret meget i. Ud over det har vi i Energiaftalen også aftalt at afsætte 240 millioner kroner om året til at støtte biogas, skriver han i et skriftligt citat, hvor han understreger, at Christiansborg stadig støtter op om biogas som en af fremtidens energikilder.

*****

Altinget:
Per Stig Møller drømmer om en grønnere linje i Konservative

Konservative har brug for at markere sig tydeligere i miljø- og klimapolitikken, hvis ikke Venstre skal løbe med rollen som blå bloks grønne bannerfører. Det mener den tidligere formand for partiet, Per Stig Møller.

Dermed går han i rette med partiets nuværende formand, Søren Pape Poulsen, der har sagt, at grøn politik ikke formår at flytte vælgere fra venstre til højre. Per Stig Møller taler direkte imod den holdning, fortæller Altinget, der har interviewet den politiske veteran.

- Vi skal være den grønne ø i det blå hav. At give videre – pass it on – er meget, meget vigtigt i konservatismen. Og det betyder, at vi selvfølgelig må have en meget offensiv miljøpolitik. Det ligger i den konservative arv. Det så du også i Connie Hedegaard, der havde en stærk miljøprofil. Og det havde jeg også selv i sin tid. Det er oplagt, at vi er offensive her, siger Per Stig Møller.

Han frygter, at Venstre er ved at overhale hans parti indenom – ikke mindst fordi Venstre har satset og sat Jakob Ellemann-Jensen ind som minister for bl.a. miljøet. Det skal Konservative lære af.

- Venstre har jo set det med Jakob Ellemann-Jensen. Og der må vi jo så også markere meget kraftigt i vores miljøpolitik. Venstre har set det. Og ja, det må Det Konservative Folkeparti jo også se, siger Per Stig Møller.

*****

Jydske Vestkysten:
Forbruget i Bov-Padborg aflæses nu automatisk

Padborg Fjernvarme opdaterer sine målere, så de automatisk sender data ind til centralen. Samtidig giver det forbrugerne mulighed for at følge med i, hvor meget varme de bruger og dermed undgå overraskelser, når varmeregningen bliver sendt ud. Det skriver Jydske Vestkysten.

Målerne opdateres hos samtlige 1.730 forbrugere, og digitaliseringen giver samtidig fjernvarmeselskabet en fordel, både miljømæssigt og økonomisk, mener formand for Padborg Fjernvarme Jan Riber Jacobsen.

- Det giver os som leverandør et overblik over, hvordan forbruget er. Og vi kan fra dag til dag se, om der skulle være noget, der afviger fra normalen - for eksempel ved et ledningsbrud. Det gavner både miljøet og økonomien, siger Jan Riber Jacobsen til avisen.

Han påpeger desuden, at det fremover bliver nemt og hurtigt at sende et sms til forbrugerne, hvis et område eksempelvis lukkes kortvarigt på grund af ledningsarbejde.

Formanden kan i øvrigt berolige bekymrede forbrugere med, at varmeprisen i Bov-Padborg holder sig i ro det kommende år.

*****

Ugeavisen for Bramming og Omegn:
Brammings fjernvarme har nu pris på gennemsnittet

Prisen på fjernvarme er på grund af grundbeløbet steget kraftigt siden nytår for Bramming Fjernvarme, skriver Ugeavisen for Bramming og Omegn. 

Prisen er steget 59,6 procent for et standardparcelhus svarende til prisen i december 2017, viser Forsyningstilsynets seneste prisopgørelse.

Et standardhus i Bramming koster nu 13.956 kroner at opvarme. Den pris placerer Bramming Fjernvarme midt i feltet som nummer 194 af de 393 fjernvarmeværker i opgørelsen.

*****

Ugeavisen for Bramming og Omegn:
Gørding har den billigste varme i Esbjerg Kommune

Stationsbyen Gørding kan bryste sig af at have Esbjerg Kommunes billigste fjernvarme, skriver Ugeavisen for Bramming og Omegn.

De 750 forbrugere tilsluttet Gørding Varmeværk betaler 12.010 kroner om året – 1.000 kroner om måneden – i snit for at opvarme et standardhus.

Varmen produceres på sol og træflis i Gørding.

I Esbjerg koster et års varme 13.655 kroner for et standardhus, men prisen i Ribe er er 12.828 kroner og i Bramming 13.956 kroner om året.