14. feb 2019 Presseklip

Grundbeløb gør varme meget dyrere i Bramming

LÆS I DAG: En ventet ekstraregning. Investerer over 40 mio. kroner i Thisted. Fjernvarme bliver billigere i Ådum. Bestseller vil fylde 300 fodboldbaner med solceller. Kom og se nyt varmeværk. København snart klar til ny skipiste.

JydskeVestkysten:
Grundbeløb gør varme meget dyrere i Bramming

Fjernvarmeprisen er steget 59,4 procent fra 8755 kroner til 13.956 kroner for et standardhus i Bramming, skriver JydskeVestkysten.

Dermed er Bramming Fjernvarme nummer 11 af de foreløbig 98 fjernvarmeværker, som har offentliggjort, hvor meget prisen stiger på grund af grundbeløbets bortfald.

- Kritikken af prisstigningerne skal man rette mod politikerne, som har været langsomme i betrækket til, at få lavet de her ting om. Først den 26. oktober sidste år kom energiminister Lars Christian Lilleholt med et udspil, som han fik opbakning til fra resten af Folketinget om blandt andet at ophæve bindingen til naturgas. Men det var for sent til at forhindre prisstigningerne, siger Steen Thøgersen, driftsleder for Bramming Fjernvarme. 

Han er også bestyrelsesmedlem i Dansk Fjernvarme og fortæller, at både han og Dansk Fjernvarme for syv år siden begyndte at gøre den daværende energiminister og siden de følgende ministre opmærksomme på, at mindre fjernvarmeværker var i klemme af forældet lovgivning, der bandt den til den dyre naturgas.

Bramming Fjernvarmes bestyrelser overvejer desuden at investere i en luft til vand-varmepumpe.

*****

Sjællandske:
En ventet ekstraregning

- Vi har vidst det i 20 år, og sagt det på utallige generalforsamlinger, så det kan ikke komme som en overraskelse at varmeprisen stiger i år, lyder det fra formanden for Nykøbing Sj. Varmeværk, René Pape.

Han henviser til de mange udmeldinger om prisstigninger i fjernvarmen, som også rammer værket i Nykøbing Sjælland. Her stiger prisen for et gennemsnithus med 3000 kroner, men hvis varmeværket ikke havde taget initiativer i perioden op til i år, hvor statstilskuddet falder væk, ville prisstigningen havde været helt op imod 9000 kroner.

Ifølge Sjællandske har et af initiativer været et solvarmeanlæg, og fremtiden byder på flere investeringer – bl.a. i en udvidelse af solvarmeanlægget - lyder det fra formanden.

- Vi venter i disse dage på at få byggetilladelse til en udvidelse af vore solvarmeanlæg her i Nykøbing, fortæller René Pape.

Går alt efter planen vil de nye solceller være i drift til juli i år.

To af de tre varmeværker som Odsherred Forsyning står for, har lagt budgettet efter ikke at sætte prisen op i 2019, nemlig Højby og Vig, mens det sidste i Grevinge får en lille stigning, fremgår det af en mail, som forsyningsdirektør Fanny Villadsen har sendt til redaktionen.

Heraf fremgår det også, at de tre varmeværker under Odsherred Forsyning mister samlet set otte millioner kroner i grundbeløb fra staten.

*****

Thisted Dagblad:
Investerer over 40 mio. kroner i Thisted

Mens andre tilsvarende værker i landet er lukket over de senere år, så Kraftvarmeværk Thisted den modsatte vej og investerer over 40 mio. kroner. Det fortæller Thisted Dagblad.

Investeringen er nødvendig, efter bl.a. to alvorlige nedbrud sidste år, hvor værket begge måtte indstille driften i to til tre uger og for at forhindre en gentagelse skal der installeres vægge i metal med indbygget vandkøling.

Projektet for levetidsforlængelse af kraftvarmeværket omfatter i øvrigt en ny kran samt en udvidelse af vandbehandlingsanlægget i forbindelse med værkets røgrensning.

Det sidstnævnte anlæg kan installeres, uden at kraftvarmeværket sættes ud af drift, mens det vil være nødvendigt med et længere driftstop, når både de vandkølede vægge og den nye kran skal installeres. Det skal derfor helst ske uden for fyringssæsonen, hvor Thisted Varmeforsyning bedst kan undvære varmen fra kraftvarmeværket.

*****

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Fjernvarme bliver billigere i Ådum

Ådum Kraftvarmeværk er ved at blive afviklet og fusioneres med Tarm, så varmeprisen for et standardhus i Ådum bliver i år 15.178 kroner - 1618 kroner lavere end året før, skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Fordi en fjernvarmeledning mellem Ådum og Tarm er gravet ned, bliver varmen i Ådum nu billigere end tidligere.

For 10 år siden kostede varme fra Ådum Kraftvarmeværk for mange forbrugere mellem 20.000 og 30.000 kroner, fordi værket i 1994 blev etableret som barmarksværke bundet til naturgas, der siden er belagt med afgifter.

*****
Berlingske:
Bestseller vil fylde 300 fodboldbaner med solceller

Den danske milliardvirksomhed Bestseller er gået sammen med energiselskabet Better Energy om at bygge en solcellepark, der skal levere grøn energi, der svarer til energiforbruget for omkring 80.000 danske el-forbrugere.

Berlingske fortæller, at anlægget får en kapacitet på mere end 125 megawatt og kommer til at fylde ca. 150 hektar – en størrelse, der svarer til 300 fodboldbaner.

Energiproduktionen fra solcelleanlægget vil blive solgt til Bestseller gennem en såkaldt Power Purchase Agreement (PPA), hvor virksomheder over en længere årrække kan aftage grøn energi, samtidig med at energiproducenter kan have stabile investeringer i konstruktionen af bæredygtige energiprojekter.

Bestseller regner med, at energien fra anlægget vil producere det, der svarer til virksomhedens samlede globale energiforbrug i dets bygninger.

- Vi ønskede med projektet at have et direkte indtryk på implementeringen af ny, bæredygtig energi, hvilket både vil hjælpe os med at opnå vores ambitioner i Bestseller, men også efterlade en positiv effekt på verden omkring os, siger direktør for bæredygtighed, kommunikation og juridisk overensstemmelse i Bestseller, Dorthe Scherling Nielsen, i en pressemeddelelse.

Det er ifølge Bestseller første gang, at en dansk solcellepark bliver bygget uden subsidier fra det offentlige.

*****

Sjællandske:
Kom og se nyt varmeværk

Der kommer røg op ad den 44 meter høje hvide skorsten på SK Forsynings nye biomassefyrede fjernvarmeværk på Energivej 11 i Korsør Erhvervspark. Det er tegn på, at værket er færdigt og klar til brug, og derfor inviterer forsyningsselskabet til indvielse og åbent hus i den nye varmegigant med den 11,5 MW store halmkedel af mærket Euro Therm bestående af to dele med en vægt på henholdsvis 38 tons og 42 tons og 12,5 meters højde.

Ifølge Sjællandske er tidspunktet for indvielsen tilpasset energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholts (V) kalender, så det åbne hus finder sted mandag den 25. februar mellem 13.30 og 16.00. Ministeren ventes at holde åbningstalen klokken 14. 

SK Forsyning står for rundvisninger på værket, ligesom der serveres lidt at stille sult og tørst med.

*****

DR.dk:
København snart klar til ny skipiste

Det har taget seks år med udfordringer og adskillige forsinkelser, men nu er skibakken på ARC ved København snart klar til at blive indtaget af skientusiaster fra Hovedstaden. Her i vinterferien åbner Amager Bakke – som den er døbt – nemlig for testture for nysgerrige skiløbere.

Det betyder, at det er muligt at stå på ski ned af en 250 meter lang piste med en fabelagtig udsigt. Underlaget er dog ikke sne, men gummibørster beklædt med silikone. Ifølge DR.dk skulle der være flere pister på vej, så der kommer forskellige sværhedsgrader til at udfordre skiløberne.