13. feb 2019 Presseklip

Fjernvarmeprisen stiger i Vinderup

LÆS I DAG: Thomas og Nathja skal betale 5000 kr. mere om året. Prisen nogenlunde i ro i Sønderborg. S ser ingen grund til flere frasalg efter Radius-forlis. Energistyrelsen nærmer sig geotermiaftale med A.P. Møller. EU er enige om Nord Stream 2. Varmepumpe i klemme i Solid-konkurs. Reparation af utætheder i fjernvarme udskydes.

Dagbladet Holstebro-Struer:
Prisen stiger i Vinderup

I Vinderup er der en højere regning på fjernvarme i vente. Det skyldes, at det lokale fjernvarmeværk – og 172 andre landet over – ikke længere modtager det grundbeløb, der hidtil har kompenseret værkerne for at stå til rådighed med elproduktion. Således modtog Vinderup Varmeværk indtil 2019 5,4 millioner hvert år fra staten, men uden det bliver prisen på varme derfor dyrere.

- Vi kan ikke rigtig gøre noget ved det, for vi har haft lovkrav, der har sagt, at vi ikke må omlægge eller ændre vores produktion fra naturgas til eksempelvis flis, siger driftsleder på værket, Jørgen Sørensen til Dagbladet Holstebro-Struer.

Vinderup Varmeværk er lovbundet til af aftage naturgas, og det er dyrere end mange alternativer. Man har søgt at sænke varmepriserne gennem investeringer i en elkedel, som kan udnytte billige priser på strøm. Det hjælper imidlertid ikke på, at grundbeløbet bortfalder, hvorfor prisen på varme stiger.

*****

TV2 Nord:
Thomas og Nathja skal betale 5000 kr. mere om året

Det er blevet væsentligt dyrere at være fjernvarmekunde flere steder i Nordjylland, fordi grundbeløbet til fjernvarmeværker er faldet bort fra årsskiftet. Det rammer bl.a. Thomas og Nathja Jensen i Vrå, der har oplevet en markant stigning i prisen for deres fjernvarme – fra 580 kroner til nu 983 kroner om måneden mod tidligere 580 kroner. Derfor overvejer de, om Vrå er blevet for dyr at bo i.

- Vi har jo overvejet om vi skulle til at flytte - finde et andet sted - for man kan godt mærke det på pengepungen, siger Thomas Jensen til TV 2 Nord.

Indtil videre har de valgt at skrue ned for varmen, så de nu kun har varme på i stuen og i soveværelset.

Vrå Varmeværk været nødsaget til at hæve prisen med 7000 kroner om året for et såkaldt standardhus på grund det manglende grundbeløb.

Se indslaget fra TV 2 Nord i bunden af siden.

*****

Sønderborg Nyt:
Prisen nogenlunde i ro i Sønderborg

De seneste dage har medierne været fulde af historier om stigende fjernvarmepriser, der skyldes, at fjernvarmeselskaberne ikke længere får det såkaldte grundbeløb, som er en kompensation for at producere el på kraftvarmeværkerne, der sikrer forsyningssikkerheden på elmarkedet.

I Sønderborg er prisstigningen dog kun på 300 kroner for såkaldt standardhus, som er et hus på 130 m2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh / 65 GJ. Det fortæller Sønderborg Nyt.

Årsagen til at prisen ved Sønderborg Varme ikke stiger drastisk er, at selskabet drives effektivt, og at man har forberedt sig aktivt over en længere periode, blandt andet ved at investere i nye anlæg, som er en kombination af vedvarende energier som biomassekedler, solvarme og geotermi.

*****

EnergiWatch:
S ser ingen grund til flere frasalg efter Radius-forlis

Socialdemokratiet slår nu fast, at partiet ikke har ambitioner om, at der skal sælges yderligere ud af statens selskaber lige foreløbigt. Meldingen er bl.a. aktuel, idet det nuværende forlig om det statsejede energiselskab Ørsted udløber næste år, hvorfor det skal besluttes, hvad der skal ske med selskabet fremadrettet.

- Vi har ikke statslige selskaber, som der aktuelt er den store grund til at ændre ejerskabsstrukturen i. Langt de fleste er veldrevne, og derfor så skal vi ikke sælge mere fra nu og her, siger finansordfører Benny Engelbrecht ifølge Berlingske.

EnergiWatch fortæller, at Socialdemokraterne bl.a. har Danske Spil og Det Danske Klasselotteri i tankerne, når de melder ud om et stop for yderligere frasalg af statslige selskaber.

Socialdemokratiet får delvis opbakning fra DF, der dog er mere åben for salg af andre statslige virksomheder, mens SF gerne ser et salg af bl.a. Klasselotteriet. Både V og LA vil gerne sælge fra, i de tilfælde hvor det kommerciel mening.

*****

EnergiWatch:
Energistyrelsen nærmer sig geotermiaftale med A.P. Møller

Energistyrelsen er tæt på at offentliggøre rammerne for at benytte geotermivarme fra dansk undergrund, der baner vejen for A.P. Møller Holdings satsning på geotermi i som fjernvarme i Aarhus og andre store byer, skriver EnergiWatch.

A.P. Møller Holding ønsker sikkerhed for selskabets milliardinvesteringer i geotermi. Substitutionsprincippet, der beskytte forbrugerne mod at betale for meget for varme, har været et kardinalpunkt for A.P. Møllers møder med Energistyrelsen.

Folketinget bakker enigt op om udviklingen af geotermi i Danmark, men klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt mener, at forhold i den nuværende regulering gør det svært at realisere et geotermiprojekt.

*****

DR:
EU er enige om Nord Stream 2

Der er blevet sat et foreløbigt punktum i striden om den nye gasrørledning, Nord Stream 2, der skal løbe fra Rusland til Tyskland. Sent tirsdag aften nåede forhandlere for Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Europa-Kommissionen frem til et kompromis om EU's nye gasdirektiv, der også kommer til at gælde for gasrørledningen.

Førhen har det været op til de enkelte medlemslande at tage stilling til det. Men nu bliver det op til Europa-Kommissionen at sætte rammerne, og derfor kommer der mere kontrol med den gas, som eksempelvis Rusland vil sælge til Europa.

Ifølge DR.dk vækker kompromiset glæde hos den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen, der var forhandler for Europa-Parlamentets liberale Alde-gruppe.

- Putin kommer ikke til bare selv at bestemme prisen på gas i Europa. Det gør vi sammen gennem Europa, lød det efterfølgende på Twitter.

Det står dog fortsat EU-landene frit for at indgå aftaler med lande uden for unionen om nye gasrørledninger.

*****

Energy Supply:
Varmepumpe i klemme i Solid-konkurs

Hos Ringkøbing Fjernvarme håber man på, at det lykkes at rekonstruere de dele af Solid Group, der for nylig blev erklæret konkurs. Solid Group ejer nemlig også selskabet Ringkøbing Varmepumpe ApS, som driver et varmepumpeanlæg, som leverer billig varme til Ringkøbing Fjernvarme.

Anlægget har fungeret som et demonstrationsanlæg for Solid Group med den klausul, at Ringkøbing Fjernvarme kan købe varmepumpen til nedskrevet pris, når de vil. Og det kan ende med blive tilfældet nu, hvis det ikke lykkes at rekonstruere de konkursramte dele af Solid Group – det fortæller Energy Supply.

- I værste fald - hvis ikke der findes en rekonstruktions-model - kan vi blive nødt til at købe anlægget. I så fald risikerer vi, at vi skal til at forhandle med en kurator i konkursboet, og det vil vi helst undgå, siger Jesper Skovhus Andersen, direktør for Ringkøbing Fjernvarme.

*****

TV 2 Bornholm:
Reparation af utætheder i fjernvarme udskydes

I november gik Bornholms Energi- og Forsyning i gang med at undersøge hele rørsystemet for utætheder, og her konstaterede man ifølge forsyningens direktør, Rasmus Sielemann Christensen, utætheder i 12-14 muffer, der samler rørene.

Der er dog ikke akutte problemer med utæthederne, så i stedet for reparere på dem her og nu, vælger forsyningen at vente på, at vejret bliver varmere og bedre, fortæller TV 2 Bornholm. Det vil nemlig ikke bare gøre reparationsarbejdet nemmere, men også billigere.

- Vi er allermest optagede af, at det er anlæg, der skal leve i både 20, 30, 40 og 50 år. Når nogle af dem ikke er tætte, så er vi meget optagede af at få skabt et overblik over, hvor stort problemet er og få lagt en plan for at få udbedret de fejl, der måtte være, lyder forklaringen fra Rasmus Sielemann Christensen. 

Hvornår reparationerne går i gang er endnu uvist. Fjernvarmebrugerne i Vrå i Nordjylland får et voldsomt prissmæk, fordi grundbeløbet falder bort. Se klip fra TV 2 Nord.