07. feb 2019

Langt billigere varme på vej til Nordals

LÆS I DAG: Langt billigere varme på vej til Nordals. Pelle Dragsted sluger over halvdelen af stemmerne ved Radius-valg. Varme fra Lemvig på vej til Ramme og Lomborg. Rørvig har kig på fjernvarme.

JydskeVestkysten:
Langt billigere varme på vej til Nordals

Sønderborg Forsyning vil sænke varmeprisen 20-30 procent. Det er baggrunden for, at selskabet nu bruger 200 millioner på opførelsen af nyt kraftvarmeværk ved Danfoss og udlægning af rør på Nordals. Det fortæller JydskeVestkysten.

-Nordals har haft den tvivlsomme ære, at ligge i top 10 over dyreste varmeforsyning i Danmark, men nu kommer der billigere varmepris deroppe. 20-30 procent lavere end det er i dag, siger Lars Riemann, direktør i Sønderborg Forsyning.

Varmeforsyningen i det nordalsiske er speciel dyr. Den kommer fra naturgas, og den gennemsnitlige varmepris har været næsten dobbelt så høj på Nordals som i Sønderborg, viser statistik fra Energistyrelsen.

En aftager fra varmecentralen i Nordborg betalte i 2017 i gennemsnit 21.797 kroner om året for et hus på 130 kvadratmeter, mens prisen i Sønderborg var 11.178 kroner og i Gråsten 11.466 kroner årligt.

Det nye fjernvarmeværk skal køre på halm, og det skal stå klar til brug marts 2020 og forventes at give en CO2-reduktion årligt på cirka 350.000 ton.

*****

Altinget:
Pelle Dragsted sluger over halvdelen af stemmerne ved Radius-valg

Radius har fået ny bestyrelse og langt over halvdelen af de i alt 17.000 kunder, der har stemt, har givet deres stemme til Pelle Dragsted fra Enhedslisten. Han fik 9.640 stemmer og dermed er en af Radius' tre nye bestyrelsesrepræsentanter. 

Ifølge Altinget er der tale om en voldsom stemmefremgang i forhold det seneste bestyrelsesvalg, hvor 2000 afgav deres stemme.

- Jeg er totalt overvældet over opbakningen og glad over, at stemmedeltagelsen næsten er tidoblet siden sidste valg. Det viser, at mange mennesker deler modstanden mod, at vores elnet sælges til spekulanter eller udenlandske kapitalfonde, skriver Pelle Dragsted i en kommentar. 

Den høje stemmedeltagelse ved dette valg kommer i kølvandet på, at Ørsted sidste sommer satte elnettet til salg. Det er Pelle Dragsted stærkt imod, og det lykkedes ham at finde tilstrækkelig opbakning i Folketinget til at bremse salget.

I alt stillede 38 kandidater op til valget. Ud over Pelle Dragsted er Flemming Strøm og Anders Jensen også valgt ind i bestyrelsen.

*****

Folkebladet Lemvig:
Varme fra Lemvig på vej til Ramme og Lomborg

Politikerne i kommunens teknik- og miljøudvalg har i denne uge godkendt, at Ramme og Lomborg kan få en transmissionsledning fra Lemvig Varmeværk. Ramme Varmeværk kan samtidig lægges sammen med Lemvig.

- Nu skal sagen videre til Økonomi- og Erhvervsudvalget, inden det senere overgår til byrådet. Men lige nu glæder vi os over, at Lemvig Varmeværk er klar til at gå ud og forsyne både Lomborg og Ramme med den varme, der skal til, siger formanden for udvalget, Steffen Damsgaard til Folkebladet Lemvig.

Både i Ramme og i Lomborg kan borgerne se frem til en besparelse på mindst 1.200 kroner om året på deres varmeregning. Hvis man erstatter et oliefyr med fjernvarme vil besparelsen være på 9.000 kroner om året.

Det var også planen, at der samtidig skulle føres fjernvarme til Rom. Men det bliver ikke i denne omgang.

*****

Nordvest Nyt:
Rørvig har kig på fjernvarme

I Odsherred Kommune er en gruppe borgere i Rørvig gået i gang med at undersøge mulighederne for at lave et lokalt varmeværk. De regner med 100-200 borgere til et kommende borgermøde om sagen, men på forhånd har allerede 75 borgere meldt sig til fjernvarmen. Der skal dog være 212 inden det kan komme i gang.

- Vi ser mest på miljøet. Målet er en fremtid med fælles fjernvarme, der sikrer den lavest mulige pris og undgår forurening, siger Peter Arklint, som er med i arbejdsgruppen til Nordvest Nyt

En foranalyse har vist, at Rørvig er et godt sted at få et varmeværk, fordi her anvendes olie til opvarmning.
247 boliger ud af 782 opvarmes nemlig med oliefyr. 

Arbejdsgruppen håber på, at et varmeværk kan være parat om halvandet år.