17. jan 2019

DENFO vil anmelde 342 fjernvarmeselskaber

LÆS I DAG: Gudenådalens Energiselskab hyrer advokat i honorarsag. Minister beroliger Tårs og Vrå. Politisk infight om Radius-salg. Geldsted undviger grundbeløbs-prishop.

Viborg Stifts Folkeblad:
DENFO vil anmelde 342 fjernvarmeselskaber

DENFO – Danske Energiforbrugere vil politianmelde 342 fjernvarmeselskaber for mandatsvig. Mandag blev Gudenådalens Energiselskab meldt til Midt- og Vestjyllands Politi. Tidligere har samme forening meldt Viborg Fjernvarmes bestyrelse til politiet for at udbetale honorar til sig selv, uden at generalforsamlingen har godkendt det.

- Ifølge lov om Dansk Andelsret, så er der ingen regler om, at folk i bestyrelser skal have honorar. Og det er ikke fordi, vi ikke synes, at bestyrelsesmedlemmer skal have et honorar, men reglerne skal følges, og derfor skal selskabets øverste myndighed - altså den årlige generalforsamling godkende det, mener Michael Hvitfeldt, der er formand for DENFO.

Han mener, at Dansk Fjernvarme burde rydde op i lovovertrædelserne, og at Forsyningstilsynet burde have gjort det for længe siden.

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad har foreningen yderligere seks sager på vej.

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Gudenådalens Energiselskab hyrer advokat i honorarsag

Gudenådalens Energiselskab har allieret sig med en advokat, efter DENFO har meldt selskabet for mandatsvig, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Bestyrelsen for Gudenådalens Energiselskab er overrasket over anmeldelsen, som ligner den, DENFO indgav mod Viborg Fjernvarme for nylig.

- Selskabets forbrugere er af den opfattelse, at det er bestyrelsen og ikke generalforsamlingen, der har fastsat honoraret for bestyrelsesmedlemmerne. Det er dog bestyrelsens opfattelse, at det er generalforsamlingen, der formelt godkender både årsregnskab og budget for det kommende år, på den årlige ordinære generalforsamling, siger selskabets formand Preben Sørensen.

*****

Nordjyske:
Minister beroliger Tårs og Vrå

Fjernvarmeværkerne i Tårs og Vrå har fået lidt håb om, at der kan være hjælp på vej til at modvirke de voldsomme prisstigninger, som bortfaldet af grundbeløbet har ført til. Energi- forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt har i hvert fald i et svar til medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, Bjarne Laustsen, vist lydhørhed over for værkernes udfordringer.

Ifølge Nordjyske giver ministeren udtryk for forståelse overfor den frustration, som bl.a. de nordjyske værker har.

”Nogle værker og forbrugere vil blive særlig hårdt ramt. Derfor blev vi med energiaftalen også enige om at afsætte en pulje på 540 millioner kroner målrettet netop de grundbeløbsramte værker og forbrugere, ” skriver ministeren i sit svar til Bjarne Laustsen.

De to nordjyske værker er dog afventende over for, hvorvidt den lovede støtte vil kunne føre til, at prisstigningerne bliver påvirket positivt.

-Jeg vil se det, før jeg tror på, at vi får kompensation. Der er jo fjernet rådighedsbeløb på mere end to milliarder kroner, så 540 millioner er kun en fjerdedel, siger Ivan Larsen, der er formand for Vrå Varmeværk.

*****

Altinget:
Politisk infight om Radius-salg

Under en partilederdebat i Folketinget i denne uge, langede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud efter Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fordi partiet har trukket støtten til salget af Radius. Det skriver Altinget.

- Hvor man havde udsigt til at få en kapitalindsprøjtning på et tocifret milliardbeløb til at fremme den grønne omstilling, så står man nu med tabte værdier, en kurs, der er faldet, og uden kapitalindsprøjtning, mener Lars Løkke Rasmussen.

Frederiksen svarede under debatten ikke på anklagen, men fortalte, at salget ikke var et problem i sig selv, men den eventuelle køber. Hun forklarede, at kritisk infrastruktur skal være forbrugerdrevet, ligesom det offentlige altid har den afgørende stemme.

*****

Fredericia Dagblad:
Geldsted undviger grundbeløbs-prishop

Gelsteds husstande kommer til at undgå en ellers ventet prisstigning på 4.000 kroner om året, når Gelsted Fjernvarme begynder at fyre med rester fra designmøbler. Det fortæller Fredericia Dagblad.

Politikerne har på det seneste byrådsmøde nikket ja til den nødvendige og cirka 20 millioner kroner store lånegaranti, som gør Gelsted Fjernvarme i stand til at sætte gang i det ønskede varmesamarbejde med møbelfabrikken Carl Hansen & Søn.

Samarbejdet betyder, at det lille fjernvarmeselskab sparer sine 406 tilsluttede forbrugere for en forventet prisstigning på omkring 4.000 kroner på grund af grundbeløbets bortfald.

Værket har de sidste par år været på udkik efter løsninger, som kunne nedbringe udgifterne med et beløb svarende til den forventede prisstigning. Det ser nu ud til at lykkes i form af samarbejdet med Carl Hansen & Søn, som selv fyrer sine 22.000 kvadratmeter op på fabrikken i Gelsted med overskudsspåner og flis fra deres designmøbler. Produktionsarealet forventes at vokse med yderligere 15.000 kvadratmeter inden for den nærmeste fremtid

Efter flere møder blev der enighed om, at Gelsted Fjernvarme overtog driften af møbelfabrikkens kedler og nu sørger for varmeforsyningen til fabrikken. For som møbeldirektør Knud Erik Hansen forklarer:

- Vi er gode til møbler, Gelsted Fjernvarme er gode til varme.