16. jan 2019

Ørsted-kunder kan havne hos naboen

LÆS I DAG: Farvel til Radius? Professor: Radiusstriden kunne være undgået. Prisen for Radius kunder kan kun blive billigere. Neas Energy betaler bøde for markedsmanipulation. På langt sigt er import af affald dårligt. Gudenådalen sætter prisen op. Fjernvarmefolk går stadig og "hygger sig" med den ulmende flis. Dyrere varme i Hillerød på grund af flispriserne. Fjernvarmen i Holsted stiger med 30 procent.

Sjællandske Medier:
Ørsted-kunder kan havne hos naboen

Ørsteds en million elnet-kunder i Roskilde-området, Nordsjælland og København kan meget vel ende i hænderne på det andelsejede, sjællandske energiselskab Seas-NVE. Ørsted vil nemlig ”fortsætte sin afdækning af exit-muligheder”, som det hedder i en fondsbørsmeddelelse.

En af de mest oplagte muligheder er nabo-selskabet Seas-NVE, der er ejet af 380.000 andelshavere og elnet-kunder i Vest- og Syd-Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Både S og SF, der er en del af energi-forligskredsen, kræver nemlig, at over 50 procent af aktierne i Radius forbliver på statens hænder, eller at selskabet sælges til et forbrugerejet selskab.

Og det giver god mening, mener energiforsker og professor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen.

- Det der gør det opportunt gør, at man sælger til Seas-NVE er, at selskabet rent bogstaveligt ligger lige ved siden af Radius. Det giver mere mening, end at man eksempelvis sælger til et af de andelsejede, jyske energiselskaber, siger han til Sn.dk.

*****

P1 Debat:
Farvel til Radius?

”Et populistisk lavpunkt”. Sådan lød det fra finansminister Kristian Jensen, da han søndag måtte erkende, at der var manglende politisk opbakning til at sælge Radius, der til dagligt forsyner omkring en million danske hjem og virksomheder med el.

P1 Debat sætter salget til debat for at finde ud af, om det er regeringen eller oppositionen, der har ret i forhold til et eventuelt salg.

Lyt til debatten her.

*****

P1 Morgen:
Professor: Radiusstriden kunne være undgået

Frede Hvelplund er professor på Institut for Energiplanlægning under Aalborg Universitet og han mener, at den nuværende strid om Radius helt kunne være undgået. Det kræver en ”normalisering” Radius, så den som alle øvrige el-distributionsselskaber i Danmark overgår til at være forbrugerejet, siger han til P1 Morgen.

Lyt til interviewet her.

******

P1 Orientering:
Prisen for Radius kunder kan kun blive billigere

Cheføkonom Martin Salamon fra Forbrugerrådet TÆNK mener, at forbrugerne ikke skal frygte for, at der vil kunne komme prisstigninger, selv om Radius ville blive solgt. For selv om Radius skulle blive solgt, vil den fremtidige ejer være tvunget til at overholde kravene til et prisloft.

Det fremgår af et interview, som Orientering har med Martin Salamon.

Lyt til interviewet her.

*****

Energiwatch.dk:
Neas Energy betaler bøde for markedsmanipulation

For anden gang på kort tid har bagmandspolitiet udstedt en bøde til et energiselskab for i flere tilfælde at have deltaget i markedsmanipulation på en del af det nordiske engrosmarked for el. Det oplyser Forsyningstilsynet ifølge Energi Watch.

Det er Energiselskabet Neas Energy A/S, der har betalt en bøde for i fire tilfælde at have deltaget i markedsmanipulation på en del af det nordiske engrosmarked for el i 2015.

Bøden er på 150.000 kroner og samtidig får Neas konfiskeret den fortjeneste, selskabet har opnået hvilket beløber sig til beskedne 3.000 kroner. Dermed har Neas betalt et samlet beløb på 153.000 kroner.

I december accepterede også energiselskabet Energi Danmark A/S at betale en bøde på 750.000 kr. for i 10 tilfælde at have manipuleret med en del af engrosmarkedet for el i Norden.

*****

DTU Nyheder:
På langt sigt er import af affald dårligt

En ny analyse fra DTU peger på, at de danske kraftvarmeværker på længere sigt udelukkende bør dimensioneres til de danske affaldsmængder. Derfor skal den nuværende import helt eller delvis ophøre, fortæller DTU Nyheder.

Professor Marie Münster på DTU Management Engineering har sammen med kollegaer set på, om det fortsat vil kunne betale sig økonomisk og klimamæssigt at importere affald. Svaret er, at det lige nu giver god mening – også klimamæssigt – men allerede indenfor de næste 10 år vil det ikke kunne svare sig klimamæssigt.

Analysens resultater kommer ikke bag på direktøren for Amager Ressourcecenter, Jacob H. Simonsen. Han har tidligere været direktør for Dansk Affaldsforening og har længe fulgt med i branchens udvikling. Men om der kun vil gå 10 år, før det klimamæssigt ikke kan svare sig, kan han godt tvivle lidt på.

- Hvor lang tid, der går, vil bl.a. afhænge meget af, hvor hurtigt de lande, som vi importerer fra i Europa, får investeret i nye anlæg i stedet for f.eks. at deponere deres affald på lossepladser, samt hvordan importlandenes og vores energisystemer udvikler sig, siger Jacob H. Simonsen til DTU Nyheder.

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Gudenådalen sætter prisen op

På seneste generalforsamling bebudede Gudenådalens Energiselskab en prisstigning i 2019 som konsekvens af grundbeløbets bortfald. Nu viser det sig, at prisstigningen ikke bliver helt så høj.

- De kommende á conto priser i 2019 blev godkendt umiddelbart før nytår, og det er en positiv udmelding, vi kan komme med, idet vores prisstigninger ikke har nået det niveau, der oprindelig blev meldt ud, siger formanden for Gudenådalens Energiselskab Preben Sørensen til Viborg Stifts Folkeblad.

Det betyder en stigning for forbrugerne i Bjerringbro på cirka 2450 kroner og i Ulstrup på cirka 3000 kroner. Priserne er for et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh.

Formanden mener, at det især kan tilskrives et velfungerende værk. Og han oplyser, at en transmissionsledning mellem Bjerringbro og Ulstrup og en ny varmepumpe vil reducere prisen med omkring 500 kroner pr. husstand.

*****

Fyens Amts Avis:
Fjernvarmefolk går stadig og "hygger sig" med den ulmende flis

Marstal Fjernvarme arbejder stadig på at slukke de sidste gløder i den brand, som opstod i fjernvarmens flisbjerg den 15. december. Selvom branden nu har stået på en måned, har beboerne i området ikke klaget over lugtgener, fortæller driftsledere

- Østenvinden har heldigvis gjort, at røgen ikke er gledet ned over byen. Vi har ikke fået nogen klager, men det er jo heller ikke et problem, vi har kunnet gøre så meget ved ud over at fortsætte slukningsarbejdet, siger Lasse K. Larsen, der er driftsleder på værket.

Ifølge Fyens Amts Avis forventer Marstal Fjernvarme, at alle skader fra branden bliver dækket af forsikringen.

*****

Frederiksborg Amts Avis:
Dyrere varme i Hillerød på grund af flispriserne

Fjernvarmen bliver dyrere i 2019 i Hillerød. Faktisk stiger den 16,7 procent i 2019, og det skyldes primært stigende flis- og gaspriser. 

- Prisen på flis har været opadgående og prisen på naturgas har været meget opadgående, siger administrerende direktør i Hillerød Forsyning, Søren Støvring til Frederiksborg Amts Avis.

Varmeprisen for en standardkunde stiger dermed fra cirka 10.200 kroner i 2018 til cirka 11.900 kroner i 2019. Dermed koster det under 1000 kroner om måneden at varme et hus op, og det er ifølge Søren Støvring stadig blandt de billigste på Sjælland.

*****

Jydske Vestkysten:
Fjernvarmen i Holsted stiger med 30 procent

Bestyrelsen for Holsted Varmeværk undersøger alle muligheder for at bringe forbrugerprisen ned. Halm, flis og varmepumper kan være en løsning, men det vil kræve en investering på op mod 40 millioner kroner. Det skriver JydskeVestkysten.

Desværre er der ikke noget at gøre ved, at prisen lige nu og her stiger fra fra 400 til 600 kroner plus moms per megawatt. Det betyder et årligt prishop på mellem 4.000 og 4.500 kroner i et gennemsnitshus. Prisstigningen skyldes bortfaldet af grundbeløbet. 

- Tidligere lå vi i Holsted på landsplan i den billige ende. Nu havner vi så i den dyrene ende, og det er selvfølgelig ikke sjovt for forbrugerne. En årlig stigning på 4.000 kroner er rigtig mange penge for de fleste, siger driftsleder Per Bøllund. 

Holsted Varmeværk har arbejdet på at imødekomme grundbeløbets bortfald og indviede for et par år siden et solvarmeanlæg, der dengang sænkede prisen fra 480 til 400 kroner per megawatt. Det er altså den pris, der nu stiger til 600 kroner.