11. jan 2019

Sønderjyske kommuner samler sig i energisamarbejde

LÆS I DAG: Sønderjyske kommuner samler sig i energisamarbejde. A.P. Møller Holding er nyt medlem af Grøn Energi. Prisstigning blev varslet for sent. God ide at forbinde tre værker på Sydlolland

Altinget:
Sønderjyske kommuner samler sig i energisamarbejde

De sønderjyske kommuner Aabenraa, Sønderborg, Haderslev og Tønder går sammen i et strategisk samarbejde om energiplanlægning, skriver Altinget.

Sekretariat for Strategisk Energiplanlægning i Sønderjylland skal klæde de fire byråd på til at opnå de politiske mål om grøn energiforsyning i Sønderjylland.

Overskudsvarmen fra de store datacentre fra Google og Apple ved Aabenraa er omdrejningspunkter for sekretariatets indsats. Den manøvre kræver store investeringer i blandt andet fælles transmissionsledning, der forbinder de nuværende fjernvarmenet.

Aabenraas borgmester Thomas Andresen håber på afgiftsfritagelse for transmissionsafgiften i nattetimerne.

- Kan vi slippe for den afgift om natten, så kan vi bruge den overskydende strøm fra vindmøllerne om natten til at holde vandet varmt i fjernvarmenettet. Det vil kunne være en buffer eller et slags batteri, vi kan bruge til varme om dagen, siger Thomas Andresen.

Sekretariat kører i første omgang fire år i det gamle rådhus i Aabenraa. Kommunerne bidrager med 3,5 millioner kroner og SydEnergifonden 4 millioner kroner.

*****

EnergiWatch:
A.P. Møller Holding er nyt medlem af Grøn Energi

Grøn Energi kan nu også skrive A.P. Møller Holding på listen over tænketankens medlemmer. A.P. Møller Holding underskrev i oktober en hensigtserklæring med Aarhus Kommune om at indlede en geotermisk efterforskning, og selskabet har en forventning om, at der er potentiale flere steder i landet, som det kan være interessant for dem at investere i. Det skriver EnergiWatch.

Samir Abboud, der er ansvarlig for A.P. Møller Holdings geotermiprojekter, forklarer, at han ser det som et naturligt skridt for selskabet at blive medlem af fjernvarmesektorens tænketank.

- Grøn Energi arbejder som tænketank med fjernvarmens rolle i et fremtidigt, bæredygtigt energisystem. I Danmark er udnyttelse af geotermi og fjernvarmenettet uløseligt forbundet. Derfor er det oplagt for os at være en del af arbejdet med at udforske det fremtidige potentiale i fjernvarmen, siger han.

Grøn Energis analysechef, Jesper Koch er glad og stolt over, at en kapacitet som A.P. Møller Holding viser Grøn Energi tillid og bakker op om tænketankens arbejde ved at træde ind i medlemskredsen.

Analyser viser, ifølge Dansk Fjernvarme, at op imod 30 procent af den samlede fjernvarmeproduktion på sigt kan komme fra vedvarende energi fra undergrunden.

*****

TV MidtVest:
Prisstigning blev varslet for sent

Viborg Fjernvarme har fra nytår hævet prisen på fjernvarme med omkring 50 procent.

Men fjernvarmeselskabet har ikke varslet prisstigningen i tide, fastslår Forsyningstilsynet. Væsentlige prisstigninger skal ifølge reglerne varsles tre måneder i forvejen. Og det blev de ikke. Viborg Fjernvarmes formand Klaus Keller erkender fejlen:

- Vi kunne simpelthen ikke nå at stoppe opkrævningerne. Løbet var kørt. Derfor må vi også revidere vores procedure i denne sammenhæng, siger Klaus Keller til TV MidtVest.

Prisstigningen skyldes, at byen har mistet grundbeløbet på omkring 60 millioner kroner om året.

*****

Lolland-Falsters Folketidende:
God ide at forbinde tre værker på Sydlolland

Niras har undersøgt fjernvarmen på Sydlolland og fundet, at der kan være en driftsmæssig fordel i at lægge en stor fjernvarmeledning mellem Holeby, Rødby og Rødbyhavn og lade et fælles anlæg i Rødby sørge for, at byernes beboere kan holde varmen.

Det kræver dog, at værkerne i Holeby og Rødbyhavn skifter anlæg om ti år og at man kan reducere anlægs- og driftsomkostninger – ellers er det billigere for hvert værk at udskifte deres kedler.

Anledningen til at sætte arbejdet med rapporten i gang har været den 50 millioner kroner dyre udskiftning af halmvarmekedlen, som Rødby Varmeværk står overfor.

- Rapporten viser, at det er ok, at Rødby går videre med sine planer, siger formanden for kommunens tekniske udvalg, Gert Mortensen (S) til Lolland-Falsters Folketidende