20. nov 2018

S vil have regeringens tal bag klimaforslag lagt frem

LÆS I DAG: Ministerbesøg i Brædstrup. Google investerer milliarder i datacenter ved Fredericia. Danske energiselskaber interessante for kineserne. Vi skal frygte manglen på kinesiske investeringer. Glarmestre kalder vundet sag en farce. Ewii vinder Kolding Kommunes udbud på el.

Altinget:
S vil have regeringens tal bag klimaforslag lagt frem

Er regeringens forslag om at skrotte CO2-kvoter i stor stil fortsat omkostningseffektivt sammenlignet med andre klimaforslag? Det ønsker Socialdemokratiet svar på, efter Finansministeriet har skruet forventningerne til CO2-kvoteprisen i vejret.

På få måneder har Finansministeriet opjusteret sine forventninger til fremtidens CO2-kvotepris med cirka 150 procent. Fra omkring 47 kroner per kvote, da finanslovsforslaget for 2019 blev præsenteret i august, til 119 kroner nu.

CO2-kvoteannulleringer udgør en fjerdedel af hele klimaindsatsen i regeringens klimaudspil, så det er ikke en ubetydelig del, der svinger i Finansministeriets regneark over udspillet. Det fortæller Altinget.

- Vi er nødt til at få regeringens beregninger på bordet og en genberegning med den nye forventede kvotepris, så vi kan se, hvordan balancen er mellem de forskellige tiltag, og om en højere kvotepris ændrer på, hvilke indsatser som er omkostningseffektive, siger Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel.

Også Det Økonomiske Råd har et lignende ønske om at se regeringens tal. Rådet anbefalede i foråret regeringen at annullere alle de CO2-kvoter, EU tillader. Den anbefaling tog regeringen til sig. Vismændenes beregninger var bare lavet på baggrund af en markant lavere kvotepris.

*****

Horsens Folkeblad:
Ministerbesøg i Brædstrup

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) besøgte mandag Brædstrup Fjernvarme. Her sagde han, at fjernvarmeselskaberne får større muligheder for at vælge brændsel i varme- og elproduktionen – og dermed grøn energi i fremtiden. 

Brædstrup Fjernvarme har længe haft et ønske om frit valg af brændsel. Ønsket har sin baggrund i at nedbringe prisen ved at få mulighed for at bruge flis eller varmepumper i forsyningen. Det er især aktuelt, når grundbeløbet fra 2019 bortfalder. 

- Det er vigtigt at få ministeren hertil for at diskutere de vilkår, der er i landets energiselskaber. Danmark er kendt over hele verden for vores grønne omstilling, og der rejser mange hertil for at blive klogere på, hvordan man klarer samfundsudfordringer inden for energi, miljø og forsyning. Her har Brædstrup Fjernvarmeværk været dygtige og innovative og er langt fremme med solenergi og oplagring af solvarme. Det skal vi gerne blive bedre til, så derfor har vi inviteret ministeren herud for at blive klogere på værkernes vilkår, sagde Birte M. Andersen, folketingskandidat for Venstre til Horsens Dagblad.

*****

DR Nyheder:
Google investerer milliarder i datacenter ved Fredericia

Google vil bruge 4,5 milliarder kroner på at bygge sit tredje datacenter i Danmark, der skal ligge på en mark i Taulov ved Fredericia. Det blev afsløret mandag om de 73 hektar markjord, som Google købte tilbage i 2015 – det fortæller DR Nyheder.

Planerne vækker stor begejstring hos Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard.

- At Google lægger den investering i Fredericia er bare fantastisk. Det er ikke alene mange penge, der er tale om, men nok så vigtigt, at det giver en masse nye job af en type, som vi har manglet. Og så er det ganske enkelt bare stort for kommunens image, siger Jacob Bjerregaard.

I1.500 mand skal nu efter planen i gang med at omdanne det store erhvervsområde til store bygninger i flere etager. Anlægsarbejdet kommer til at vare i flere år. I 2020 ventes første etape af datacentret at stå klar, og når hele centret står færdig i 2021 ventes 150-250 ingeniører, elektrikere og datafolk at være beskæftiget.

Hvis man tager de afledte stillinger med i form af service og ydelser, anslås det, at Googles investering kan kaste 700 jobs af sig.

*****

DR Nyheder:
Danske energiselskaber interessante for kineserne

Udenlandske investorer kan være flossede i kanten, når de blandt andet vil opkøbe danske energiselskaber, skriver DR Nyheder.

Regeringen ønsker derfor med et nyt lovforslag at skabe en nødbremse, der kan bremse en udenlandsk virksomhed eller kapitalfond, inden den får gjort opkøbet færdigt.

Regeringen har især Kina og kinesiske investorer i tankerne med lovforslaget, efter statsejede kinesiske virksomheder i de senere år for eksempel har opkøbt havne i Grækenland, Holland og Belgien, og en kinesisk storentreprenør har været interesseret i at udvikle en lufthavn i Grønland.

Det samme er sket i USA, Australien og andre EU-lande.

- Der er ofte tale om investeringer i sensitive infrastrukturprojekter, der ikke giver det store afkast på kort sigt. Derfor undrer man sig over, hvorfor Kina ønsker at sætte sine penge i dem, forklarer DR’s Asien-korrespondent Philip Khokhar.

*****

DR Nyheder:
Vi skal frygte manglen på kinesiske investeringer

Regeringen arbejder på et nyt lovforslag, der skal sætte en stopklods for udenlandske investorer, når de afgiver købstilbud på dansk infrastruktur. Men vi skal frygte manglen på udenlandske investorer, mener dansk erhvervsliv.

- Vi skal nok lige præcis i Danmark ikke være så bekymrede for den her slags kinesiske investorer, for hidtil har vores største problem været, at det har været utrolig svært for os at tiltrække kinesiske investorer, vurderer Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri, overfor DR Nyheder.

Samme bekymring udtrykker Dansk Erhverv.

Finansminister Kristian Jensen (V) fortæller, at sigtet med den loven er, at Danmark skal sikre sig mod, at nogen vil benytte ejerskabet af kritisk infrastruktur til at presse Danmark til at gøre eller mene noget specielt.

*****

Sjællandske:
Glarmestre kalder vundet sag en farce

Glarmesterlauget i Danmark har vundet en strid med det sjællandske energiselskab Seas-NVE i landsretten, som de også vandt i byretten. Ifølge brancheforeningens direktør, Claus Christian Jensen, er dommene så klare, at sagen nærmer sig en farce. Det skriver Sjællandske.

Seas-NVE havde krævet erstatning for udbetalt tilskud til energiforbedringer, som glarmestrene har udført via energispareordningen i 2009 og 2010. Ifølge Seas-NVE viste stikprøvekontroller, at der var problemer med glarmestrenes dokumentation, og derfor krævede energiselskabet, at brancheforeningen skulle skaffe dokumentationen hos lavets medlemmer.

Det krav har både byretten og landsretten dog pure afvist. Ifølge landsretten er der tale om nye krav om dokumentation fra Seas-NVE, som aldrig var en del af aftalen mellem energiselskabet og glarmestrene.

- Vi har fra starten været overrasket over, at der overhovedet blev rejst en sag imod os. Kravene imod os har været urimelige. Vi har til fulde levet op til de aftaler, der er indgået, og nu har vi hele to domme for det, siger Claus Christian Jensen til Sjællandske.

Landsretten har nu skærpet byrettens dom og har pålagt Seas-NVE at betale 150.000 i sagsomkostninger. Desuden skal energiselskabet betale 150.000 kroner for glarmestrenes udgifter til landsretssagen.

*****

Energi Watch:
Ewii vinder Kolding Kommunes udbud på el

I de kommende tre år skal Ewii Energi levere el til Kolding Kommunes bygninger og vejbelysning. Ifølge Energi Watch skulle det dreje sig om rundt regnet 800 installationer med et forbrug på mere end 18 GWh om året.

Der har været en håndfuld virksomheder, der har givet bud på udbuddet fra Kolding Kommune, oplyser kommunen.

- Vi er underlagt EU's udbudsregler, og de er ikke lavet for at tage lokale hensyn. Vi har udelukkende valgt ud fra et prisparameter, og der var Ewiis bud det mest interessante for Kolding Kommune. Men når det er sagt, er vi da godt tilfredse med, at det er en lokal virksomhed, der vinder, udtaler Ina Hviid, der er leder af Indkøb og forsikring i Kolding Kommune.

Aftalen løber i perioden 2019 til 2021