19. nov 2018

Regeringen vil indføre nødbremse mod udenlandske opkøb

LÆS I DAG: Regeringen vil indføre nødbremse mod udenlandske opkøb. Helsingør vil af med biomasse. Var kampen mod Nord Stream 2 det hele værd? Vedvarende energi hjælper på regningen. Affaldsanlæg er ikke klar til drift efter brand.

Energi Watch:
Regeringen vil indføre nødbremse mod udenlandske opkøb

Regeringen mener, at Danmark skal kunne sige nej til salg af kritisk infrastruktur. Det fremgår af en lovforslag, der skal give staten mulighed for at gribe ind og forhindre, hvis udenlandske statsejede kapitalfonde eller virksomheder vil købe eksempelvis danske elnet.

- Skrækscenariet er, at der er nogen, som køber dansk infrastruktur op med det formål at presse Danmark. Enten presse os til, at vi ikke må mene noget politisk, eller presse os til, at vi skal agere på en bestemt måde, eller presse os til et eller andet, som vi aldrig selv ville have valgt, siger finansminister Kristian Jensen til Politiken.

Ifølge Energi Watch er spørgsmålet om nødbremsen ikke mindst aktuelt indenfor energisektoren, hvor Ørsted planlægger salg af sit elnetselskab, Radius, der angiveligt har tiltrukket sig interesse fra adskillige udenlandske kapitalfonde.

Det kommende tiltag er ikke særegent dansk. En række andre lande i især den nordvestlige del af Europa har ligeledes gennemført screeninger af udenlandske indkøb, efter at EU i sommer gav mulighed for dette efter opfordring fra Tyskland, Frankrig og Italien, skriver Energi Watch.

*****

Helsingør Dagblad:
Helsingør vil af med biomasse

Prøvedriften af Helsingørs nye kraftvarmeværk er netop sat i gang, men allerede inden det 770 mio. kr. dyre nye biomassefyrede kraftvarmeværk er taget rigtigt i brug, foreslår Helsingør Kommune nu, at der skal sættes en langsigtet udfasning i gang af afbrænding af biomasse. 

- Det foreslår vi, fordi vi betragter det nye kraftvarmeværk som et overgangsværk. Ud fra de muligheder, vi har i dag, giver et flisfyret varmeværk mest mening. Vi får reduceret CO2-udledningen betragteligt ved at gå fra naturgas til træflis. Men det er ikke det endelige langsigtede anlæg. Der er noget emission og udledning ved afbrænding af biomasse, og det er der ikke ved vedvarende energi, som vi på sigt skal gå over til, siger fungerende borgmester Henrik Møller til Helsingør Dagblad.

Det nye værk vil ellers reducere udledningen af CO2 fra fjernvarmeproduktionen med op til 88 procent.

*****

Altinget:
Var kampen mod Nord Stream 2 det hele værd?

I første omgang ville Rusland føre Nord Stream 2 syd om Bornholm. Det medførte massive protester fra både bornholmerne og i Folketinget. 11 måneder efter har russerne sat turbo på en alternativ rute nordvest om Bornholm – men uden for dansk territorialfarvand, hvorfor regeringen ikke længere kan bruge sikkerhedspolitiske argumenter til at blokere for den russiske gasledning, skriver Altinget.

En miljørapport godkender også den nye rute. Og derfor er flere begyndt at stille spørgsmål til, om den danske modstand var det værd? Det mener Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører i Venstre.

- Rusland har annekteret Krim-halvøen og er stadig i krig i det østlige Ukraine. Det eneste, der stopper russerne fra at trænge længere ind i Østukraine, er, at de har brug for at transportere gas gennem landet. Den mulighed må vi ikke fratage dem ved at tillade Nord Stream 2-ledningen. Vi har at gøre med en aggressiv stat, og den danske modstand har været mere end berettiget, siger Michael Aastrup Jensen, der har savnet opbakningen fra Danmarks tætte allierede i sagen.

*****

Viborg Stift Folkeblad:
Vedvarende energi hjælper på regningen

Karup Varmeværk vil fordoble deres solvarmeanlæg til i alt 16.000 kvm.  Og derudover vil de udvide med en eldrevet varmepumpe. Samlet pris bliver 35 millioner kroner.

Det skal til gengæld hindre alt for store prisstigninger for de 1200 forbrugere, når grundbeløbet bortfalder til nytår.

- Når det hele er kørt i 2020/2021, regner vi med, at stigningen i forhold til tidligere kun vil være på cirka 1200 kroner om året, siger formand Steffen Madsen til Viborg Stift Folkeblad.

I de senere år er prisen til gengæld faldet med 4.000 kroner.

Hos Frederiks Varmeværk satser man på biogas for at imødegå prisstigningerne efter grundbeløbet.

I første omgang siger prisen med 1200 kroner for de 870 forbrugere, men fra næste varmeår - 2019/2020 - håber man, at prisen kan sættes ned igen, så den bliver omtrent som i varmeåret 2017/2018. 

*****

Energy Supply:
Affaldsanlæg er ikke klar til drift efter brand

Vestforbrænding var mandag den 5. november udsat for en brand, som opstod under et renoveringsarbejde. Det fortæller Energy Supply.

Forbrændingsanlæggets to ovne er derfor ikke i drift for tiden, men Vestforbrænding er nu kommet med en udmelding om, hvornår anlæggene ventes at være oppe at køre igen.

Anlæg 5 forventes i drift medio december, mens anlæg 6 først forventes i drift noget senere- Når anlæg 5 kommer i drift forventes omdirigering af husholdningsaffald at kunne indstilles, mens en del erhvervsaffald fortsat vil blive om omdirigeret til et mellemlager.