12. nov 2018

Minister skuffet over udnyttelse af overskudsvarme

LÆS I DAG: Datacentre på vej: Hvem vil have de vindmøller, der følger med? Alternativet: Svært at udnytte overskudsvarme fra datacentre. Dansk fjernvarme kan løse Europas klimaproblemer. Middelfart og Ejby er på vej mod fusion. Kristians Jensen i samråd om Radius. Norlys skal satse på el og fiber. Fælles varmeselskab i Viborg nærmer sig frysepunktet. Datacenter måske ikke så grønt alligevel.

JP.dk:
Datacentre på vej: Hvem vil have de vindmøller, der følger med?

Der er lagt op til nye slagsmål rundtom i landet, for alt tyder på, at der skal bygges hundredvis af nye vindmøller i Danmark. Primært for at skaffe grøn strøm til de kommende datacentre – men også for at skaffe strøm til en million el- og hybridbiler i 2030.

Det følger af, at Danmark har åbnet dørene for en række nye datacentre, som verdens største tech-giganter er i fuld gang med at opføre rundtom i landet. Og disse centre sætter helt nye standarder for, hvor meget strøm der skal være adgang til i kongeriget.

Alene de op mod seks nye datacentre, som Energistyrelsen vurderer vil blive bygget de kommende år, ventes at bruge 7,5 TWH, svarende til forbruget fra 1,9 millioner husstande – eller 16,5 pct. af Danmarks samlede elforbrug i 2030.

Derfor vurderer eksperter i vedvarende energi, at det vil betyde, at der skal rejses masser af nye vindmøller – ikke mindst på land. Det skriver Jyllands-Posten.

Hos Danmarks Naturfredningsforening, der med sine 130.000 medlemmer er Danmarks største miljøorganisation, vil man ikke være med til at rejse flere vindmøller på land, oplyser afdelingschef Morten Pedersen:

- Som udgangspunkt er vi varme tilhængere af grøn omstilling., men at rejse 700 vindmøller eller endnu flere inde på land vil være meget problematisk og unødvendigt. Vindmøllerne skal ud på havet, siger afdelingschef Morten Pedersen.

*****

Ingeniøren:
Minister skuffet over udnyttelse af overskudsvarme

Det vil være en skuffelse for energiminister Lars Chr. Lilleholt, hvis kun et ud af seks store datacentre i Danmark udnytter overskudsvarmen til at producere grøn fjernvarme til de danske stuer. Det fortæller Ingeniøren.

Sådan tegner billedet sig ellers ifølge en kortlægning, som Ingeniørens kortlægning af de store danske datacentre, som opføres af Google, Apple og Facebook. Kortlægningen viser, at kun ét af de seks enorme datacentre har konkrete planer om at udnytte overskudsvarmen.

- Jeg håber naturligvis, at overskudsvarme fra datacentre udnyttes bedst muligt. Det vil i mine øjne derfor være en skuffelse, hvis det i sidste ende kun bliver 1 af 6, men det er endnu for tidligt at konkludere,« skriver Lars Chr. Lilleholt, Energi-, forsynings- og klimaminister i et svar til Ingeniøren.

Han påpeger, at reglerne omkring overskudsvarme stadig er ret uklare, og for de fleste vil det være billigere at lukke varmen ud. Dermed slipper man for at bekoste et anlæg, så man kan give overskudsvarmen væk vederlagsfrit, som Facebook har valgt at gøre ved datacentret i Odense.

*****

Fyens.dk:
Alternativet: Svært at udnytte overskudsvarme fra datacentre

Virksomheder bør certificeres, hvis de vil udnytte overskudsvarme.

Sådan lyder et forslag fra Alternativet, efter at Ingeniøren fredag kunne fortælle, at kun et ud af seks planlagte datacentre på dansk jord kommer til at udnytte overskudsvarmen. Man kan nemlig ikke bare stille et krav om, at datacentrene skal udnytte overskudsvarmen, mener partiets energiordfører Christian Poll.

- Så skal man lave et generelt krav til alle virksomheder, der har et energispild. Det vil jeg synes, var rigtig relevant, men det er en meget større opgave, siger han til Fyens.dk.

Hvis ikke overskudsvarmen fra datacentrene udnyttes risikerer Danmark at få et stigende CO2-udslip, hvis ikke den strøm centrene skal bruge kommer fra vedvarende energi. Problemet er, at hvis virksomhederne får en økonomisk tilskyndelse til at udnytte overskudsvarme, så får de samtidig en mindre interesse i at investere i energibesparelser, mener Christian Poll. Det er derfor, Alternativet foreslår en certificering, der skal bevise, at virksomheden har taget alle skridt til at bringe sit energiforbrug så langt ned som muligt.

*****

dr.dk:
Dansk fjernvarme kan løse Europas klimaproblemer

En kombination af vindkraft, dansk fjernvarmeteknologi og energieffektive bygninger kan gøre Europas energiproduktion meget grønnere, mener eksperter. Det foreslår en ny rapport om Europas varme- og køleforbrug.

Hvis det sker, kan vi reducere vores CO2-udledning dramatisk, da halvdelen af vores samlede energiforbrug går til at varme vores huse og fabrikker op. Det mener hovedmanden bag rapporten, professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet, der mener, at løsningen på vores klimaproblemer ligger lige for i en kombination af den vedvarende energi og det danske fjernvarmesystem.

- Vi skal opgradere vores produktion af vedvarende energi fra fx vindkraft og så bruge varmepumper til at lagre energien som varmt vand i fjernvarmesystemet. Når det blæser kan vi gemme overproduktionen af el som varmt vand. Og vi får også brug for at opvarme vores huse og tage bad i 2050, siger han til dr.dk.

Forskningsprojektet Heat Roadmap har brugt de seneste seks år på at kortlægge Europas varme og køleforbrug - og CO2-udledningen. Den fjerde rapport fra projektet er lige udkommet og viser blandt andet, at CO2-udledning fra energisystemet inklusiv varme og kølesektoren i Europa kan reduceres med 86 procent i forhold til 1990-niveau.

Det kan ifølge rapporten gøres ved at lave mere energieffektive huse, ved at bruge spildvarme fra industrien og ved at udvide fjernvarme-infrastrukturen i Europa.

*****

Fyens Stiftstidende:
Middelfart og Ejby er på vej mod fusion

Til nytår overtager Middelfart Fjernvarme driften af Ejby Fjernvarme. Og hvis det går, som de to bestyrelser forventer, ender samarbejdet i løbet af det kommende år med en egentlig fusion af de to selskaber. Når den er gennemført, er der udsigt til en besparelse på 2,4 millioner kroner og 3.500 ton CO2, skriver Fyens Stiftstidende.

Sammenlægningen vil være en fordel for forbrugerne i begge selskaber. I første omgang kan fordelene mærkes mest i Ejby, hvor fjernvarmeforbrugerne havde udsigt til en prisstigning på 4.500 kroner om året, når grundbeløbet forsvinder.

Formanden for Ejby Fjernvarme, Morten Nielsen, forventer, at prisstigningen på sigt bliver halveret med det nye samarbejde med Middelfart Fjernvarme, der for to år siden blev lagt sammen med Nørre Aaby Fjernvarme og i dag har cirka 6.500 forbrugere. Forbrugerne i Middelfart og Nørre Aaby kan reducere varmeprisen med cirka 225 kroner årligt.

Morten Nielsen lægger da heller ikke skjul på, at det var ham, som indledte flirten med Middelfart Fjernvarme.

- Vi er blevet for små med de stigende politiske krav om analyser, dokumentation og benchmarking, der lægges ned over fjernvarmeværkerne. Så det driftssamarbejdet er ikke kun sund fornuft, det er nærmest en nødvendighed for et lille værk, som vores, siger Morten Nielsen til Fyens Stiftstidende.

*****

Altinget:
Kristians Jensen i samråd om Radius

På torsdag er Finansminister Kristian Jensen (V) kaldt i samråd i Finansudvalget om Ørsteds salg af Radius. Selskabet må ikke ende på udenlandske hænder, mener Enhedslisten, der har stillet spørgsmål til ministeren om salget. Det fortæller Altinget.

Enhedslisten vil have Kristian Jensen til at slå fast, at salget ikke udvikler sig til en ny "Dong-sag" med salg til en udenlandsk kapitalfond. Et andet går på, om ministeren vil sikre, at et eventuelt salg bliver til et bruger- eller kundeejet selskab?

Salget af Radius er en strategisk beslutning af Ørsted, som ønsker at fokusere mere internationalt og på havvindmøller. Tidligere var elforretningen en del af kerneforretningen hos Ørsted, det tidligere Dong.

*****

Horsens Folkeblad:
Norlys skal satse på el og fiber

Norlys skal koncentrere sig om el og fiberkabler. Det skal være slut med småprojekter, som belaster omdømmet. Det siger DNiels Duedahl, som står i spidsen for fusionen mellem de to jyske energiselskaber SE og Eniig.

- Vores bagland siger, at vi skal tilbage til kernen, og det er både Eniig og SE i dag. Det virker godt for os, siger Niels Duedahl til Horsens Folkeblad.

Niels Duedahl er i sin tid hos SE blevet kritiseret for at investere i ladestandere til elbiler, et projekt med fiberbaseret sundhedsteknologi samt teknologiprojekter i Kina og Polen, som alle er enten afviklet eller solgt fra. Fremover er det el og fiber, der skal være kerneforretningen, og det er Niels Duedahl enig med repræsentantskabet i.

Norlys kommer til at omfatte over 700.000 jyske elkunder og 40 procent af landets areal, når fusionen er godkendt af konkurrencemyndighederne. Selskabet vil have en egenkapital på 18 milliarder kroner. 

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Fælles varmeselskab i Viborg nærmer sig frysepunktet

Konstitueringsaftalen efter kommunalvalget for snart et år siden slår fast, at fjernvarmeproduktion, som Energi Viborg Kraftvarme har monopol på, og distribution af varme, som Viborg Fjernvarme står for broderparten af, skal samles i ét selskab.

Hvordan det skal ske, er de to selskaber mere uenige om end nogensinde, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

På seneste bestyrelsesmøde i Energi Viborg Kraftvarme besluttede et flertal et forslag om en fremtidig model til kommunen, som vil gøre det fremtidige fælles varmeselskab til datterselskab under kommunalt ejede Energi Viborg.

Viborg Fjernvarme afviser blandt andet modellen med henvisning til, at forbrugerne mister ejerskab. Viborg Fjernvarme har tidligere tilbudt at købe Energi Viborg Kraftvarme, så Viborg Fjernvarme bliver producent og distributør af fjernvarmen, men det tilbud har Energi Viborg afvist.

Viborg Fjernvarme vil nu samle de to selskaber i et nyt forbrugerejet andelsselskab, men den idé er Energi Viborg Kraftvarme ikke med på.

*****

TV Midt-Vest:
Datacenter måske ikke så grønt alligevel

Efter næsten fire år er det stadig et uløst problem, hvordan overskudsvarmen fra Apple bliver udnyttet til billig fjernvarme. Det er nemlig endnu ikke løst, hvordan overskudsvarmen fra Apple skal udnyttes til billig fjernvarme.

En af landets førende eksperter i energiplanlægning, professor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, kalder det for en katastrofe.

- Det er noget der kan ændre hele fjernvarmesystemet i Danmark, og derfor så er det enormt ærgerligt, og en katastrofe for den grønne omstilling, at vi har sat nogle barrierer op, som gør at det ikke bliver brugt, siger han ifølge TV Midt-Vest.

Viborg Fjernvarme skal investere over 100 millioner kroner i en 13 kilometer lang rør-forbindelse til datacentret. Dertil kommer, at der stadig er en afgift på overskudsvarme. Og den afgift er ifølge formand Klaus Keller fra Viborg Fjernvarme en klods om benet.

- Det er brandærgerligt. Det er jo varmeforbrugerne, det går ud over. Det ville jo være fantastisk, hvis vi kunne udnytte den varme og vi skal gøre, alt hvad vi kan for at det skal lykkes.

Se indslag fra TV Midt-Vest.