09. nov 2018

Datacentre kommer til at fyre for fuglene

LÆS I DAG: Vi skal udnytte overskudsvarmen bedre. Politisk flertal støtter tilslutningspligt i Horsens Kommune. Uenighed om tilslutningspligt i Struer. Stort forbrændingsanlæg fortsat ude af drift efter brand.

Ingeniøren:
Datacentre kommer til at fyre for fuglene

På trods af alle intentioner om det modsatte ser det ud til, at størstedelen af de kæmpestore datacentre, som Google, Facebook og Apple planlægger at bygge i Danmark, vil fyre for fuglene. Det fortæller Ingeniøren.

I forhold til fjernvarmeselskaberne kommer datacentrene nemlig til at ligge for langt væk til at det kan betale sig at udnytte den ellers enorme mængde overskudsvarme, de vil producere.

- De virkelig store datacentre ligger, hvor der er god adgang til strøm. Man har slet ikke prioriteret fjernvarme, og der er for lidt, eller slet intet, fokus på, hvor mulighederne er for at få noget ud af overskudsvarmen, forklarer Nina Detlefsen, chefanalytiker fra Dansk Fjernvarmes tænketank, Grøn Energi til Ingeniøren.

Hvis varmen fra fx de to kommende datacentre i Kassø skal udnyttes i Aabenraa, Haderslev, Sønderborg, Tønder og Padborg, vil det kræve over 90 kilometer fjernvarmeledning. Det viser en analyse, som Grøn Energi har udarbejdet med det rådgivende ingeniørfirma Priebe. 

Mens et fjernvarmerør fra Apples center 13 kilometer fra Viborg vil koste 100 millioner kroner at etablere.

Et andet problem er, at it-giganterne er meget lukkede omkring deres projekter med datacentrene. Det besværliggør også mulighederne for at udnytte overskudsvarmen.

- Det har været enormt svært at få en dialog med de store datacentre. Det er svært for et fjernvarmeselskab og for offentligheden at få informationer at basere investeringer på, siger chefanalytiker Nina Detlefsen. 

*****

Ingeniøren:
Vi skal udnytte overskudsvarmen bedre

I det nye energiforlig skal parterne indgå en aftale om en konkret omlægning af afgiften på overskudsvarme. Det skriver Ingeniøren.

Ifølge chefkonsulent i Skatteministeriet Jens Holger Helbo Hansen diskuterer politikerne en mere enkel model end den nuværende, hvor der kun er én afgiftssats: 20,5 kr./GJ, der skal gælde både sommer og vinter, og uanset om virksomheden forærer varmen væk eller får penge for varmen, skriver Ingeniøren.

Den nye afgift skal så enten betales af virksomheden eller af fjernvarmeselskabet.

Den nye model har fået stor kritik fra brancheforeningen Dansk Fjernvarme, da man mener, den vil forhindre meget udnyttelse af overskudsvarme.

Det afviser chefkonsulent i Skatteministeriet Jens Holger Helbo Hansen og pointerer, at med en varmepumpe med en årsvirkningsgrad på for eksempel 4 koblet på overskudsvarmekilden vil afgiften på varmen reelt være 5 kroner pr. GJ.

- At betale en afgift på 5 kroner pr. GJ varme anser vi ikke som en meget stor byrde for et fjernvarmeprojekt, siger han til Ingeniøren.

Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel køber dog ikke argumenterne fra Skatteministeriet og vil på grund af kritikken fra både industri og fjernvarmebranchen ikke støtte forslaget.

*****

Horsens Folkeblad:
Politisk flertal støtter tilslutningspligt i Horsens Kommune

Alt tyder på, at 2100 husstande i Hatting, Lund og Gedved i Horsens Kommune får tilslutningspligt til fjernvarme, skriver Horsens Folkeblad.

Da plan- og miljøudvalget diskuterede sagen tirsdag, støttede Socialdemokratiet, Venstre og Liberal Alliance, at fjernvarmeplanen udrulles på samme vis i Hatting, Lund og Gedved som i andre områder af kommunen med tilslutningspligt.

Konservative stemte imod tilslutningspligten, mens Dansk Folkeparti først tager stilling, når sagen er i byrådet. SF og Enhedslisten er ikke repræsenteret i plan- og miljøudvalget, men ventes at stemme for i byrådet.

Venstres opbakning skyldes, at et projekt med overskudsvarme fra Hamlet Protein kun kan realiseres, hvis Hatting, Lund og Gedved kommer med på tilslutningspligt.
*****

Folkebladet Lemvig:
Uenighed om tilslutningspligt i Struer

Et flertal i teknik-, miljø- og klimaudvalget i Struer Kommune har godkendt Struer Forsynings planer om at få tinglyst en forblivelsespligt på 3.632 ejendomme, så grundejerne bliver bundet op på at skulle betale tilslutningsafgift til fjernvarmen - uanset, om de på et tidspunkt skifter over til andre energikilder som sol og vind, det skriver Folkebladet Lemvig.

Dermed kom udvalgsformand Marianne Bredal (V) og hendes partifælle Peter Astrup i mindretal.

- Dette her er ikke en sort/hvid sag. Det er det heller ikke for os. Men det udfordrer mit liberale hjerte, at Struer Forsyning vil have planerne gennemført nu her i 11. time, inden det bliver ulovligt fra 1. januar 2019, siger Marianne Bredal til Folkebladet Lemvig.

Sagen bliver nu sendt videre til kommunens økonomiudvalg og derefter til byrådet.

*****

TV2 Lorry:
Stort forbrændingsanlæg fortsat ude af drift efter brand

De to anlæg på Vestforbrænding, der producerer fjernvarme til mange tusinde husstande i hovedstadsområdet, er fortsat ude af drift efter brand mandag. Det fortæller TV2 Lorry.

- Vi arbejder stadig på at klarlægge skaderne på de to anlæg, der blev ramt af branden. Vores ovne er fortsat for varme til, at vi kan gå ind i dem og besigtige skaderne på elkabler og styrekabler til kontrolrummet. Vi arbejder fortsat på at danne os et overblik, oplyser direktør Peter Basland.

Vestforbrænding i Glostrup, der er ejet af 19 hovedstadskommuner, modtager husholdnings- og erhvervsaffald fra omkring 950.000 borgere og godt 60.000 virksomheder og omdanner det til varme og energi.

Hverken husstande eller erhvervskunder vil mærke noget til driftsforstyrrelserne. Andre anlæg er trådt til og tager imod noget af affaldet, mens andet oplagres på forbrændingsanlæggets eget mellemlager. For at sikre kunderne på fjernvarmenettet er der lavet aftaler med andre energileverandører, der supplerer Vestforbrændings decentrale varmeenheder.

Hvornår driften på det store forbrændingsanlæg vil blive genoptaget som normalt, kan direktøren dog endnu ikke sige noget om.

Nyheder

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

05. nov 2018

Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

LÆS I DAG: Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning. 4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb. Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund. Glamsbjerg og Haarby er fusioneret. Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019. Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret. 

02. nov 2018 Presseklip

Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

LÆS I DAG: Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer. Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus. Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram. A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland. Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg. Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige.

01. nov 2018

Virksomhed er klar til at levere overskudsvarme i Ans

LÆS I DAG: Virksomhed er klar til at levere overskudsvarme i Ans. Energinet skal fyre omkring 40. Bestyrelsesformand: Vi kan ikke bestemme, hvor folk kører. Byggeri af solvarmeanlæg er begyndt. Nyt værk tages i drift til marts. Varmen er klar - men endnu ingen gennemkørsel.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.