07. nov 2018

Politikere: Klogt at begrænse biomasse

LÆS I DAG: Politikere: Klogt at begrænse biomasse. Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning. Energi Fyn melder sig ind i tænketank. 63 tons tung turbine på plads i Kalundborg.

Altinget:
Politikere: Klogt at begrænse biomasse

I den nye energiaftale er politikerne mere skeptiske overfor biomasse end i aftalen fra 2012. Og det er der en god grund til, mener Martin Lidegaard fra Radikale Venstre.

Han påpeger, at der er kommet mere fokus på bæredygtigheden og mangel på samme ved biomasse, og at vind har overhalet teknologien økonomisk.

Derfor synes han, det giver bedre mening at satse på store eldrevne varmepumper. Og det er SFs formand, Pia Olsen Dyhr enig i.

Alternativet er ikke helt så kategoriske, men synes, man skal have med i overvejelserne, hvor biomassen kommer fra:

- Mit indtryk er, at der er kommet et mere nuanceret billede på, hvad biomasse er. Det er ikke CO2-neutralt, men en myriade af brændbare materialer, som kan komme fra rigtig dårlige kilder set i miljø-, klima- og natur-perspektiv. Og det kan også komme fra lokal overskudsbiomasse, som kan være en god idé, siger Christian Poll til Altinget.

Et skifte væk fra biomasse skal dog ske i et tempo, som passer med, hvornår de gamle kedler skal udskiftes, pointerer Martin Lidegaard.

*****

Dagbladet Holstebro-Struer:
Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning

Teknik, -miljø- og klimaudvalget skal i dag tage stilling til, om Struer Forsyning kan få tinglyst en "forblivelsespligt" på 3632 ejendomme, så de bliver bundet op på fjernvarmen. I dag er 1862 ejendomme allerede omfattet.

Forslaget har allerede vakt borgermodstand og kaldes tvang. Et af argumenterne imod er sagen fra Herning, hvor man solgte fjernvarmen og endte med prisforhøjelser. Det fortæller Dagbladet Holstebro-Struer.

*****

Energy Supply:
Energi Fyn melder sig ind i tænketank

Tænketanken Demokratisk Erhverv har fået et nyt medlem i sin fold – nemlig Energi Fyn, der med sit medlemskab ønsker at ”bidrage til at skabe engagement og opbakning til erhvervsdemokrati blandt befolkningen, meningsdannere og beslutningstagere.”

Ifølge Energy Supply er Energi Fyn forbrugerejet, og det giver en særlig forpligtigelse, mener formanden for bestyrelsen i Energi Fyn.

- Vi skal drive en sund forretning med et langsigtet perspektiv og investere, hvor det giver værdi for vores andelshavere. Vi skal levere løsninger, der gør det enkelt og trygt af være andelshaver, uanset om behovet er driftssikker og konkurrencedygtig energi, god service og rådgivning eller lynhurtigt internet, og vi skal deltage aktivt i udviklingen af et bæredygtigt energisystem og i udviklingen af Fyn, udtaler Søren Thorsager.

Blandt medlemmerne af Demokratisk Erhverv findes der i forvejen Eniig, Dansk Energi, Danske Vandværker og Nrgi. Energi Fyn ejes og styres af selskabets 200.000 andelshavere.

*****

Energy Supply:
63 tons tung turbine på plads i Kalundborg

Turbinen i hjertet af Asnæsværkets nye flisfyrede anlæg i Kalundborg er sænket på plads, skriver Energy Supply.

- Det er en vigtig milepæl i byggeriet, vi nu har nået. Turbinen er opbygget af to dele, en højtryksdel på næsten 34 tons og en lavtryksdel på knap 29 tons. De er nu løftet på plads, og det næste skridt er at få gear og generatoren på plads og monteret på turbinen, siger projektleder Henrik Boye Jørgensen fra Ørsted.

Turbinen har maksimal kapacitet på 25 MW el og i alt 129 MJ/s procesdamp og fjernvarme. For at producere energien skal dampen have et tryk på 100 bar og være 540 grader varm.

Doosan Skoda har leveret turbinen, som BMS med en 750 tons kran løftede på plads på kraftvarmeværket.