06. nov 2018

LA afviser nye grønne afgifter

LÆS I DAG: Energispareordning var milliarddyr. Energiforskning får over en halv milliard. Billigere energibesparelser trods højere omkostninger. Krydssubsideringssag lander på Vestagers bord. Repræsentantskaber vedtager storfusion. Overskudsvarmeafgift bremser Stryhns-projekt.

Altinget:
LA afviser nye grønne afgifter

Det bliver ikke med Liberal Alliances velvilje, at der skal indføres nye skatter eller skrues op for afgifter i klimaets navn. Liberal Alliances klima- og energiordfører, Carsten Bach, vil ikke følge trop med Konservatives nye grønne ordfører, Erik Lund, der har opfordret til at droppe den "ideologiske frygt" for at bruge afgiftsinstrumentet til at gøre danskernes adfærd mere klimavenlig.

Carsten Bach konstaterer, at tanken ”bekymrer” ham, siger han til Altinget.

- Vi har en borgerlig-liberal regering, som har et afgifts- og byrdestop for erhvervslivet. Og vi vil i Liberal Alliance i hvert fald gerne gøre opmærksom på, at der er ikke behov for at gøre nogen afgifter større. Danskerne er et af verdens mest skatteplagede folk i verden – derfor er der for os også kun en vej for afgifterne, og det er ned, siger Carsten Bach.

Erik Lund slog forleden fast, at de konservative ikke ønsker, at danskerne skal betale mere i afgifter, for hvis man hæver en afgift af hensyn til klimaet, skal en anden afgift eller skat sænkes tilsvarende. Men afgiftsinstrumentet bør tages langt mere i brug, for klimaets tilstand accelerer i den forkerte retning, mener K-ordføreren.

Men hos regeringspartneren Liberal Alliance er man stejl modstander af at hæve en hvilken som helst skat eller afgift. Også selvom en anden måtte falde tilsvarende.

- Vi vil kun lempe skatter og afgifter, men gerne på en måde, så forbrugeren får lettere ved at træffe et grønt valg. Det har vi allerede gjort ved at lette elafgiften, siger Carsten Bach.

*****

Energi Watch:
Energispareordning var milliarddyr

I 2017 kostede energispareordningen de danske energikunder 1,3 milliarder kroner.

- Det er et ret betydeligt beløb, som bliver indregnet i de priser, som forbrugerne betaler for strøm og varme. Derfor er det et vigtigt område at holde øje med, siger Carsten Smidt, der er direktør for Forsyningstilsynet til Energi Watch.

Der har tidligere været snydt med ordningen. Derfor er Forsyningstilsynet blevet oprettet, og kontrollen skærpet. Derfor vil tilsynet også yderligere undersøge de benchmarktal, de har offentliggjort.

*****

Energy Supply:
Billigere energibesparelser trods højere omkostninger

Selvom omkostningerne til tilsyn og kontrol er steget, viser nye tal fra Forsyningstilsynet, at det i 2017 lykkedes fjernvarmeselskaberne at gøre det billigere at gennemføre energibesparelser i henhold til energispare-ordningen, der også omfatter el- og naturgasselskaberne. Det skriver Energy Supply.

Sidste år kunne fjernvarmeselskaberne gennemføre energibesparelser for gennemsnitligt 46,3 øre/kWh, mens de i gennemsnit brugte 48,5 øre/kWh på besparelserne i 2016.

- De laveste frugter og de billigste energibesparelser er for længst høstet, og alligevel er det lykkedes at reducere omkostningerne og prisen på energibesparelser til glæde for forbrugerne. Det er meget glædeligt, siger afdelingsleder i Dansk Fjernvarme Louise Overvad Jensen til Energy Supply.

Energispareordningen har alt i alt kostet el-, naturgas- og fjernvarmekunderne 1,3 milliarder kroner i 2017. I 2016 var beløbet 1,5 milliarder kroner.

Energiselskaberne fik i sommeren 2017 fik pålagt yderligere omkostninger til øget tilsyn med ordningen.

*****

Energy Supply:
Energiforskning får over en halv milliard

Folketingets partier har den 2. november indgået en aftale om udmøntning af 1.394 millioner kroner til forskning og udvikling i 2019. Det samlede beløb til forskning og udvikling på energiområdet ventes at blive på rundt regnet 635 millioner kroner, hvilket er en pæn fremgang i forhold til beløbet i 2018.

Det samlede forskningsbeløb fra Folketinget er dermed på næsten 400 millioner kroner mere, end det tilsvarende i år, altså 2018. Det fortæller Energy Supply.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers omtaler det som en fremragende beslutning.

- Vi prioriterer miljø- og klimaforskningen, der kan være med til at løse nogle af fremtidens store udfordringer. Og så glæder jeg mig over, at alle partier står bag at sætte 180 millioner af til de nye pionercentre, så vi skaber flere enestående forskningsmiljøer i verdensklasse, siger ministeren.

*****

Energi Watch:
Krydssubsideringssag lander på Vestagers bord

Forbrugerorganisationen Denfo har netop anmeldt en mulig sag om krydssubsidiering i den danske energisektor til EU. Det sker, fordi en række kilder i fjernvarmesektoren har fortalt, at fjernvarmekunder flere steder i landet skulle have betalt for elproduktionen på de danske kraftvarmeværker og dermed måske ydet ulovlig støtte.

- Det har været en mistanke i mange år, at det er fjernvarmeforbrugerne, som giver tilskud til elproduktionen. Især hos de små værker. Nu kan vi så se, at Dansk Fjernvarme går ud og advarer mod det samme, så derfor reagerer vi på det, siger næstformand i Denfo, Louis Boe Carslund-Sørensen til Energi Watch.

Ifølge EU-lovgivningen er krydssubsidiering ulovlig statsstøtte, og derfor har Denfo sendt sagen til konkurrencekommissær Margrethe Vestagers kontor i EU-Kommissionen.

*****

Eniig.dk:
Repræsentantskaber vedtager storfusion

Repræsentantskaberne for SE og Eniig sagde i aftes ja til fusionere som Norlys, meddeler Eniig på sin hjemmeside.

Dermed ser Norlys ud til at være en realitet med mulighed for udviklingspotentiale synergier, der skal give stordriftsfordele, robust økonomi produkter og lavere priser.

- Vi er meget tilfredse med opbakningen til Norlys blandt vores medlemmer af repræsentantskabet – en opbakning, som vi har oplevet på både vores indledende dialogmøder og her i aften ved afstemningen. Vi ser nu frem til at kunne begynde samarbejdet, hvis fusionen bliver godkendt hos konkurrencemyndighederne, udtaler Jan Skytte Pedersen, formand i Eniig a.m.b.a.

*****

Dagbladet Roskilde:
Overskudsvarmeafgift bremser Stryhns-projekt

211 tons CO2 kunne være sparet om året, og 220 parcelhuse kunne være varmet op med overskudsvarme fra Stryhns' produktionsanlæg i Himmelev ved Roskilde, hvis ikke det var for regeringens påtænkte overskudsvarmeafgift, skriver Dagbladet Roskilde.

Stryhns, Fors og Roskilde Kommune har arbejdet med projektet ”Grøn kollektiv varme”, og analyser viser, at projektet kan opnå god økonomi med den reducerede elvarmeafgift. Fors har dog sat projektet i bero på grund af den af Skatteministeriet varslede overskudsvarmeafgift på 20,50 kr./GJ.

Indføres regeringens nye, højere fast afgift, bliver projektets business case negativ.

Nyheder

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

05. nov 2018

Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

LÆS I DAG: Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning. 4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb. Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund. Glamsbjerg og Haarby er fusioneret. Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019. Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret. 

02. nov 2018 Presseklip

Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

LÆS I DAG: Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer. Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus. Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram. A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland. Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg. Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige.

01. nov 2018

Virksomhed er klar til at levere overskudsvarme i Ans

LÆS I DAG: Virksomhed er klar til at levere overskudsvarme i Ans. Energinet skal fyre omkring 40. Bestyrelsesformand: Vi kan ikke bestemme, hvor folk kører. Byggeri af solvarmeanlæg er begyndt. Nyt værk tages i drift til marts. Varmen er klar - men endnu ingen gennemkørsel.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.