05. nov 2018

Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

LÆS I DAG: Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning. 4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb. Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund. Glamsbjerg og Haarby er fusioneret. Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019. Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret. 

Energi Watch:
Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

Hvis man fortsat vil have en forsyningssikkerhed i vores elsystem, må statens infrastrukturselskab Energinet komme op med en finansieringsmodel, så varmekunderne ikke fortsat kommer til at betale. Det mener Dansk Fjernvarme.

Statens infrastrukturselskab Energinet bør som ansvarlig for forsyningssikkerheden komme op med en ny finansieringsmodel, der sikrer, at de danske varmekunder ikke fortsat skal finansiere hovedparten af omkostningerne, når kraftvarmeværkerne producerer el og varme i samme produktion, og som værkerne er politisk pålagt.

Det siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme til Energi Watch. Han mener, at det ikke – som i dag – skal være ”udvalgte varmeforbrugere”, der betaler for den elforsyningssikkerhed, som elsystemet nyder godt af.

- Det er elsystemet, der har afhængigheden af, at kraftværker og kraftvarmeværker er til rådighed. Det er den betaling, der skal finansieres, og den kan kun finansieres over elregningen, siger Kim Mortensen.

Han forklarer, at elsektoren betalte sin del, da prisen på el var højere, men at en stadig større andel af omkostningerne siden er blevet dækket af varmesiden.

- Men hvis man gerne vil have en forsyningssikkerhed i vores elsystem, må man skabe en mekanisme, der betaler for denne forsyningssikkerhed i elsystemet. Det er en ændring, man må forholde sig til, siger Kim Mortensen.

*****

Energiwatch:
Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning

Din Forsyning er uenig om fremtiden for varmekunderne. Ørsted vil erstatte det kuldrevne Esbjergværk med blandt andet et biomasseanlæg, men det vil det kommunale varmeselskab ikke.

I Ørsteds tegning vil biomasse stå for op mod 90 pct. af varmeproduktionen, men så stort ønsker Din Forsyning ikke, det skal være. Her vil man i stedet en løsning, der anvender store varmepumper og overskudsvarme fra spildevandsanlæg og områdets kommende datacentre. Ifølge Din Forsyning vil det over 20 år være 1,2 mia. kr. billigere end Ørsteds variant.

Din Forsynings tidligere direktør og nuværende bestyrelsesmedlem Jesper Frost Rasmussen, der også er borgmester for Venstre i Esbjerg og formand for Dansk Fjernvarme er utilfreds med, at han oplever, at Ørsted søger at hindre kommunens ønsker ved at skrive til ministeren og Folketingets energipolitiske ordførere om, at de oplysninger, de har givet politikerne for at få det til at ske, er forkerte.

- Som vi ser det, er Ørsted, der har monopol, bange for, at en gigantordre på et biomassefyret, kombineret el- og varmeværk ryger sammen vej som deres monopol, hvis kraftvarmebindingen ikke fastholdes. Jeg synes ikke, det er det allerbedste signal at sende til en samarbejdspartner, at man påtager sig at gå i rette med vores henvendelser til Christiansborg, har Jesper Frost Rasmussen sagt til Jyske Vestkysten.

Den anklage vil man ikke forholde sig til hos Ørsted. Her mener man, at der er en god dialog.

*****

Randers Amtsavis:
4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb

Forbrugerne må til lommerne for at dække varmeregningen, når grundbeløbet fra staten på 1,7 milliarder kroner årligt forsvinder fra årsskiftet, skriver Randers Amtsavis.

Bortfaldet rammer forbrugere på omkring 200 små, decentrale kraftvarmeværker landet over, der siden 2004 har modtaget tilskuddet for at sikre balance i elnettet.

Ifølge Forsyningstilsynet har 45 værker allerede hævet varmeprisen mere end 1.000 kroner. Heraf har 17 værker hævet prisen med 3.000-8.400 kroner. Dansk Fjernvarme vurderer, at de ramte værker må hente 4.000 kr. ekstra om året per husstand.

- Det er en meget alvorlig sag. Ikke mindst i landdistrikterne, hvor størstedelen af de berørte selskaber forsyner. Jeg frygter, at vi indtil nu kun har set toppen af isbjerget, og at en lang række selskaber vil være nødt til at sætte prisen op, fordi der ikke er andre end forbrugerne til at betale. Det er meget svært at se meningen i, at udvalgte varmekunder, der er tilsluttet fjernvarmeselskaber med kraftvarmekrav og tvungen naturgasbinding, skal betale ekstra for at sikre elforsyningssikkerheden, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

*****

Randers Amtsavis:
Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund

I løbet af ti år er det blevet 20.000 kroner billigere for andelshaverne at hente varme hos Værum Ørum Kraftvarmeværk, skriver Randers Amtsavis.

I 2008 kostede det 32.500 kroner at opvarme et standardhus i Værum Ørum Kraftvarmeværks forsyningsområde. I dag er prisen 10.885 kroner om året.

Nyt træpillefyr, optimering af drift og nye kunder er nogle af tiltagene, der har banket prisen i bund og holdt den nede. Derfor var Værum Ørum Kraftvarmeværk nomineret til Dansk Fjernvarmes Fjernvarmeprisen.

Randers Kommune har sagt ja til, at Værum Ørum Kraftvarmeværk kan udvide med solvarme med støtte fra Region Midtjyllands miljøpulje med EU-midler. Puljen er øremærket til rådgivning og investering, så selskaber, der rammes hårdest af grundbeløbet, kan investere i grøn energi.

*****

Fyens.dk:
Glamsbjerg og Haarby er fusioneret

Glamsbjerg Fjernvarme og Haarby Kraft-Varme er nu endelig fusioneret. Det blev bekræftet og konfirmeret på byrådsmødet onsdag, skriver Fyens.dk.

Formand for det nye selskab Glamsbjerg-Haarby Varmeværk, Niels Jørn Lindeloff (Glamsbjerg) bekræfter også fusionen og siger, at der kommer nogle ændringer, forbrugerne skal tage højde for.

- Som det ser ud nu, er der uændrede priser i Glamsbjerg-Haarby Varmeværk. Fra 31. december har vi lagt varmeåret om. Det vil sige, at der kommer årsopgørelser i februar. Og vi har omlagt opkrævningsrater således, at der fremover vil være fem rater, fortæller Niels Jørn Lindeloff til Fyens.

Den nye bestyrelse i det nye Glamsbjerg-Haarby Varmeværk starter med medlemmer, men frem mod 2022 skæres der et medlem væk om året, så bestyrelsen ender med at have syv medlemmer. Målet er, at der altid skal være mindst to medlemmer fra hver by.

*****

Midtjyllands Avis:
Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019

Sidste års usædvanligt våde efterår vil kunne ses på varmeprisen i Kjellerup, fordi prisen på skovflis er steget mere end forventet, skriver Midtjyllands Avis.

På Kjellerup Fjernvarmes generalforsamling fortalte formand Benny Møller Thomsen om prisstigningen, der først vil slå igennem næste år.

- Det påvirker ikke det forløbne år, men skal indregnes i priserne for 2019. Varmepumpen i det nye værk vil, når den kommer i drift, sammen med en lav returtemperatur, trække økonomien lidt i den rigtige retning, sagde Benny Møller Thomsen.

I løbet af regnskabsåret har Kjellerup Fjernvarme fået 13 nye forbrugere, så man nu er oppe på 1.796.

Et standardhus i Kjellerup har en varmeregning på 10.103 kroner om året, mens gennemsnitsprisen i Danmark er 12.272 kroner.

*****

TV2 Østjylland:
Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret

Det er langtfra alle i Danmark, der har adgang til fjernvarme. Trustrup-Lyngby Varmeværk på Djursland har fundet på en billig løsning til et miljøvenlig alternativ til oliefyr – nemlig varmepumper og såkaldt nærvarme.

Løsningen er mere miljøvenlig end et oliefyr. Tidligere og andre steder skal den enkelte husejer selv købe en varmepumpe. Men på Trustrup-Lyngby Varmeværk har de altså valgt at gøre det på en ny måde – det fortæller TV2 Østjylland.

Økonomisk fungerer det lidt ligesom fjernvarme. Kunderne betaler et tilslutningsbidrag til et andelsselskab, der hedder Nærvarme.

- At det er et andelsselskab gør, at vi kan holde priserne meget fornuftige. Vi kan ikke tjene penge på det, fordi det er forbrugernes egne penge, siger Michael Meldgaard Christensen, der er driftsleder på Trustrup-Lyngby Varmeværk.

Der er stadig 150.000 husstande, der bliver varmet op med oliefyr i Danmark.

Se indslag fra TV2 Østjylland om nærvarme på Djursland.

Nyheder

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

06. nov 2018

LA afviser nye grønne afgifter

LÆS I DAG: Energispareordning var milliarddyr. Energiforskning får over en halv milliard. Billigere energibesparelser trods højere omkostninger. Krydssubsideringssag lander på Vestagers bord. Repræsentantskaber vedtager storfusion. Overskudsvarmeafgift bremser Stryhns-projekt.

02. nov 2018 Presseklip

Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

LÆS I DAG: Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer. Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus. Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram. A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland. Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg. Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige.

01. nov 2018

Virksomhed er klar til at levere overskudsvarme i Ans

LÆS I DAG: Virksomhed er klar til at levere overskudsvarme i Ans. Energinet skal fyre omkring 40. Bestyrelsesformand: Vi kan ikke bestemme, hvor folk kører. Byggeri af solvarmeanlæg er begyndt. Nyt værk tages i drift til marts. Varmen er klar - men endnu ingen gennemkørsel.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.