02. nov 2018 Presseklip

Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

LÆS I DAG: Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer. Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus. Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram. A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland. Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg. Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige.

Ingeniøren:
Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

Der er spændt ben for ethvert forsøg på at trække overskudsvarme fra de store datacentre ind i fjernvarmesystemet, fordi den politiske energiaftale påtænker at udfase tilslutningspligten til fjernvarme. Det afmonterer lysten til at investere.

Den melding kommer ifølge Ingeniøren fra udviklingschef Ole Damm fra energiselskabet SE og chefanalytiker Nina Detlefsen fra fjernvarmesektorens tænketank Grøn Energi. De har begge været tæt involveret i planerne om at udnytte overskudsvarme fra de to store datacentre, som er på vej ved Kassø uden for Aabenraa. 

- Der er varme nok til at varme hele Sønderjylland op, men der skal investeres over 1,5 mia. kr., fordi der skal et nyt transmissionsnet til. Så er man altså nødt til at være sikker på, at kunderne også er der om 20 år og længere frem, siger Ole Damm. 

Nina Detlefsen peger på, at de politiske barrierer lige nu er betydeligt større end de tekniske. Alle steder skal der investeres i nye rør, hvis det skal lykkes.

- Det bliver en alt for usikker investering, hvis man fjerner tilslutningspligten. Så ender det med, at man lukker den varme luft ud. Vi kommer til at få et fjernvarmesystem med varmepumper med ringere virkningsgrader og en betydeligt større mængde biomasse, end vi kan få, hvis vi udnytter overskudsvarmen, siger Nina Detlefsen. 

*****

Fyns Amtsavis:
Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer

Til sommer næste år står Fyns største solvarmeanlæg klar i Ringe - det kan dække 23 procent af varmeforbruget i byen. Torsdag blev det første spadestik taget af formand for Ringe Fjernvarmeselskab, Niels Andersen, og viceborgmester Søren Kristensen - det fortæller Fyns Amtsavis.

Anlægget, der bliver på 26.000 kvadratmeter, skal ligge i udkanten af Ringe og kommer til at dække 23 procent af Ringe Fjernvarmeselskabs forbrug, fortalte bestyrelsesformanden. Anlægget har tidligere været kritiseret for at ødelægge naturen i området, og Faaborg-Midtfyn Kommune har også modtaget en klage. 

- Men den bør blive afgjort inden for en uge eller to, fortalte bestyrelsesformand Niels Andersen på den nylige generalforsamling, der havde tiltrukket omkring 40 medlemmer.

Ifølge planen skal anlægget stå klar til sommer. Det skyldes den såkaldte energispareplan, der presser energiselskaberne til at reducere energiforbruget. De krav kan Ringe Fjernvarmeselskab indfri ved at have solvarmeanlægget klar til drift inden 30. juli 2018. 

*****

Aarhus Kommune:
Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus
El skal spille en langt større rolle i Aarhus’ energisystem, bl.a. i varmepumper. Derfor har Aarhus Kommune, NRGi og Ørsted udarbejdet en fælles energistrategi, skriver Aarhus Kommune.

El- og hybridbiler vinder frem, og elektriske varmepumper bliver en større del af industri- og fjernvarmesektorerne, og der kommer flere lokale energianlæg, forudser parterne, der vil sikre strøm til den beskrevne omstilling.

- Vi skal sikre, at vi fortsat kan levere bæredygtig, sikker og billig energi til aarhusianerne og virksomhederne. De rammer skal vi skabe i fællesskab og på en måde, hvor vi udnytter de styrker, vi allerede har i Aarhus på energiområdet. Derfor er de vigtigt, at de store energiaktører i Aarhus arbejder sammen om fremtidens energisystem, siger Bünyamin Simsek, der er rådmand for Teknik og Miljø.

*****

Dansk Handelsblad:
Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram

Sommerens energiaftale skal styrke den grønne omstilling, og ved at lempe elvarmeafgiften til cirka 15 øre per kWh ønsker partierne bag aftalen at fremme brugen af overskudsvarme. Men bøvl og bureaukrati har nu fået Coop til helt at opgive udnyttelsen af overskudsvarme fra butikkerne, skriver Dansk Handelsblad.

Coop har standset leveringen af overskudsvarme fra 13 butikker til de lokale fjernvarmeselskaber og droppet planerne om at udnytte potentialet i de øvrige butikker. Ifølge Coops energichef, Peter Kjærgaard Svendsen, skyldes det, at rapporteringskravene til Energitilsynet i forbindelse med salg af overskudsvarme er alt for omfangsrige og bureaukratiske. Samtidig er den økonomiske gevinst ved at sælge overskudsvarme beskedne 10.000 kr. per butik, og den kombination har fået Coop til slå bremsen i.

Coops energichef mener ikke, at den nye energiaftale forholder sig til de største udfordringer, der forhindrer udnyttelsen af overskudsvarme i Coops 1.100 butikker.
- Lige nu er overskudsvarme derfor pillet fuldstændig af brættet i Coops energiprogram. Da jeg præsenterede næste års energiplan for ledelsen, stod der intet nævnt om overskudsvarme. Jeg er nødt til at præsentere målsætninger, der kan realiseres, og når rapporteringskrav er høje og afgiftsforhold ukendte, giver det sig selv, at man fokuserer på noget andet, siger Peter Kjærgaard Svendsen til Dansk Handelsblad.

*****

Frederiksborg Amts Avis:
A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland

A.P. Møller Holdings geotermiselskab har søgt om eneret til at udnytte det varme vand i undergrunden til geotermisk varme i hele Nordsjælland.

- Hele Nordsjælland er interessant. Hvis man tager hele det område, vil man nå op på den størrelse anlæg, som der er behov for, hvis man skal kunne tilbyde en konkurrencedygtig pris. Så vi har søgt om koncession i Nordsjælland, fordi vi tror man kan sammenstykke det, siger Samir Abboud, direktør for geotermi i A.P. Møller Holding, til Frederiksborg Amts Avis.

Hillerød Forsyning var ellers selv i gang med et projekt om at udnytte varmen fra undergrunden, men nye krav fra Energistyrelsen fik forsyningsselskabet til at opgive at investere i geotermi.

*****

Frederiksborg Amts Avis:
Forsyning: Prisen for geotermi skal være god

Hillerød Forsyning har opgivet at efterforske geotermisk varme i området. Det giver mulighed for, at andre aktører kan komme på banen. Og det vil A.P. Møller Holding gerne. Men hos Hillerød Forsyning afventer man et udspil med en pris på geotermi fra A.P. Møller Holding. Direktør Søren Støvring afviser ikke, at det vil være en god idé at aftage varme, lavet på geotermi, til fjernvarmekunderne. Men det kræver, at A.P. Møller kan levere til den rigtige pris. 

- Vi har ikke set et konkret udspil fra A.P. Møller om deres pris, men det gør vi jo nok på et tidspunkt. Vores priser er i dag fornuftigt lave, og hvis de skal bygge et anlæg i Hillerød, der skal konkurrere med vores produktionsanlæg, er de nødt til at tilbyde varmen til os til nogle fornuftige priser. Det, man kan forestille sig, er, at der, hvor vi bruger naturgas, som er om vinteren, kan de konkurrere med prisen, lyder det fra direktøren overfor Frederiksborg Amts Avis.

Søren Støvring mener, at kan A.P. Møller ikke konkurrere på prisen, er det ikke interessant. Og han forudser, at det bliver svært.

*****

Frederiksborg Amts Avis
Kommunale værker på Sjælland hopper fra fælles geotermi
Fjernvarmeselskaberne i Farum, Hillerød, og Helsingør har koncession på geotermi, men Hillerød og Helsingør er hoppet fra og åbner for A.P Møller Maersk, der ønsker en samlet koncession for hele Nordsjælland, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Farum Fjernvarme er fortsat interesseret i geotermi, fortæller adm. direktør Nighat Kamal.

- Vi har indgået en samarbejdsaftale med A.P. Møller Holding om at undersøge en lang række forhold. A.P Møller er ude med forretningsmodel, for hvordan de kan stå for en boring og tilbyde geotermisk varme fra et storskalaanlæg - men vi kender stadig ikke hverken pris eller de mængder varme en endelig aftale, siger Nighat Kamal.

Farum Fjernvarme forhandler med Energistyrelsen om mere tid til undersøgelserne om en prøveboring.

*****

EnergiWatch:
Forsyningstilsynet lægger op til besparelser på elnettet

Forsyningstilsynet har netop sendt en ny metode til benchmarking af elnetselskaberne i høring. Her fremgår det ifølge EnergiWatch, at nogle af landets største elnetselskaber kan skære over 30 procent af deres omkostninger for at blive økonomisk effektive. Samlet viser beregningerne, at sektoren kan spare 1,1 milliard kroner af de samlede omkostninger på 5,5 milliarder kroner. Altså 20 procent.

Dansk Energi mener, at regnestykkerne fra tilsynet ser "interessante ud." Vicedirektør Anders Stouge peger dog på, at der ser ud til at være urimeligt store besparelser forbundet med at blive ”økonomisk effektive”.

-Vi kan eksempelvis konstatere, at der er nogle selskaber, som med udkastet står til at helt at kunne få fjernet alle deres driftsomkostninger, hvis man skal følge modellen. Hvordan nettets så skal drives, det må vi bede om svar på. Hos et andet selskab beregner man nettet til at være langt større, end det er. Så der er helt bestemt lagt op til en dialog om modeltilgangen, datagrundlaget og resultaterne. Nogle af tingene ser umiddelbart dybt underlige ud, siger Anders Stouge til EnergiWatch.

*****

EnergiWatch:
Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg

Inden årsskiftet skal der være truffet en aftale om, hvad der skal erstatte det kulfyrede Esbjergværket. Forhandlingerne mellem Ørsted, der ejer værket, og aftageren DIN Forsyning, det kommunale fjernvarmeselskab, har varet over to et halvt år uden, at man er kommet til enighed.

- Det er mit indtryk, at det er en god og robust dialog, og det skal der være plads til mellem en kunde og en leverandør. Jeg anser det egentlig som en relativt normal del af processen, at man forhandler og argumenterer for forskellige holdninger og synspunkter, siger Henrik Poulsen, direktør i Ørsted, til EnergiWatch.

Ørsted vil erstatte værket med en ”energifabrik”, der kombinerer biomasse, en elpatron, varmepumpe og måske varmelagring, men hvor biomassen vil stå for 90 procent af varmeproduktionen.

DIN Forsyning ser hellere en løsning, der primært anvender store varmepumper og overskudsvarme. Og det skulle ifølge dem selv over 20 år være 1,2 milliarder kroner billigere end Ørsteds planer.

*****

Berlingske:
Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige

Mulige købere sværmer lige nu om Ørsteds danske elforretning, der tæller Radius og én million elkunder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland. 

I regnskabet for tredje kvartal fremgår det, at der skulle være ”god interesse” for at købe den lukrative forretning.

Men i Folketinget stiller flere partier sig kritiske over for salget. Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, vånder sig ved tanken om at sælge mere dansk infrastruktur. Det samme gælder SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen og for nylig har S-formand Mette Frederiksen slået fast, at partiet ikke kommer til sælge mere dansk infrastruktur til Goldman Sachs, hvis Socialdemokratiet har magten.

- Der kan godt være et politisk element, der gør, at man bliver nødt til at skære potentielle købere fra, fordi storaktionæren (staten red.) ikke kan holde til at sælge til bestemte investorer, siger Morten Imsgard, analytiker i Sydbank til Berlingske

Processen om elforretningen ventes at være færdig inden udgangen af første halvår 2019.

Nyheder

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

06. nov 2018

LA afviser nye grønne afgifter

LÆS I DAG: Energispareordning var milliarddyr. Energiforskning får over en halv milliard. Billigere energibesparelser trods højere omkostninger. Krydssubsideringssag lander på Vestagers bord. Repræsentantskaber vedtager storfusion. Overskudsvarmeafgift bremser Stryhns-projekt.

05. nov 2018

Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

LÆS I DAG: Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning. 4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb. Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund. Glamsbjerg og Haarby er fusioneret. Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019. Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret. 

01. nov 2018

Virksomhed er klar til at levere overskudsvarme i Ans

LÆS I DAG: Virksomhed er klar til at levere overskudsvarme i Ans. Energinet skal fyre omkring 40. Bestyrelsesformand: Vi kan ikke bestemme, hvor folk kører. Byggeri af solvarmeanlæg er begyndt. Nyt værk tages i drift til marts. Varmen er klar - men endnu ingen gennemkørsel.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.