25. okt 2018

Energiforlig blokerer for at udnytte overskudsvarme fra datacentre

LÆS I DAG: Fra prisfald til stigning i Brædstrup. Frivillige kræfter har hjulpet fjernvarmen på vej til landsbyen Haar. Frederikshavn erstatter gasturbine med varmepumpeVerdo skal drive biomasseanlæg i Salling. Så kom der fut i Egedals nye anlæg.

Ingeniøren:
Energiforlig blokerer for at udnytte overskudsvarme fra datacentre

I Energiforliget har man aftalt at udfase tilslutningspligten på fjernvarmeområdet. Men udnyttelse af overskudsvarme kræver store investeringer, og uden langsigtet sikkerhed for kundeunderlaget er disse investeringer for risikable. Derfor kritiserer både fremtrædende borgmestre og branchekilder beslutningen.

De politiske barrierer er størst, skriver Ingeniøren.

- Lige nu er de politiske barrierer betydeligt større end de tekniske. Alle steder skal der investeres i nye rør, hvis det skal lykkes. Det bliver en alt for usikker investering, hvis man fjerner tilslutningspligten. Så ender det med, at man lukker den varme luft ud, siger chefanalytiker Nina Detlefsen fra fjernvarmesektorens tænketank, Grøn Energi.

Et eksempel er de to datacentre ved Kassø uden for Aabenraa, som Apple og Google er på vej med. Grøn Energi har analyseret mulighederne for at udnytte overskudsvarmen til at levere fjernvarme til Tønder, Haderslev, Aabenraa, Sønderborg, Padborg og Flensborg. I det scenarie, hvor man medregner leverance til Flensborg, der i dag får varme baseret på kul, er man tæt på at opnå en konkurrencedygtig pris.

- Der er varme nok til at varme hele Sønderjylland op, men der skal investeres over 1,5 mia. kr., fordi der skal et nyt transmissionsnet til. Så er man altså nødt til at være sikker på, at kunderne også er der om 20 år og længere frem, siger Ole Damm, udviklingschef i energiselskabet SE.

Udsigten til at miste retten til tilslutningspligt har allerede fået borgmestre over hele landet til reagere. Blandt andet har borgmestrene fra landets seks største byer sammen med formanden for KL’s miljø- og forsyningsudvalg, Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard (S) sendt et brev til regering og folketing, hvor de opfordrer til, at man sætter bestræbelserne på at udfase tilslutningspligten på stand-by, indtil man har et mere kvalificeret overblik over konsekvenserne.

- Både samfundsøkonomisk og klimamæssigt peger det den gale retning, og man risikerer, at fjernvarmeselskaberne står tilbage med den kundegruppe, som ikke har økonomisk mulighed for at etablere deres egen varmeforsyning, siger Fredericia-borgmesteren, Jacob Bjerregaard.

*****

Horsens Folkeblad:
Fra prisfald til stigning i Brædstrup

Efter prisfald i årevis får Brædstrups fjernvarmeforbrugere et prischok fra nytår, når det det bortfaldne grundbeløb fra nytår presser varmeprisen i vejret, skriver Horsens Folkeblad.

 Brædstrup Fjernvarme mister tilskud på cirka syv mio. kroner om året.

- Vi har stadig ikke et fuldt overblik over, hvad grundbeløbets ophør kommer til at betyde for os. Meget af lovgivningen er stadig på vej eller er i høring, og vi kender derfor ikke vores rammevilkår fuldt ud for næste år. Det, vi ved, er, at vi kommer til at mangle de penge, og dem er vi derfor nødt til at indarbejde i vores budget for næste år, siger Jørgen Korshøj, formand for Brædstrup Fjernvarme.

Grundbeløbet alene får varmeprisen til at stige 4.000 kr. om året for et standardhus, som i forvejen koster 7.819 kroner at opvarme i Brædstrup. Værket er desuden bundet til gas, som prisen stiger på, som i givet fald også vil bidrage til højere priser i Brædstrup.

*****

Favrskov Kommune:
Frivillige kræfter har hjulpet fjernvarmen på vej til landsbyen Haar

Landsbyen Haar ved Hinnerup har igennem flere år ønsket at komme med på Hinnerup Fjernvarmeværks net, og i begyndelsen af 2019 går det ønske i opfyldelse. Det fortæller Favrskov Kommune i en pressemeddelelse.

Hinnerup Fjernvarme fik i 2016 godkendt en udvidelse af fjernvarmeværkets kedler, og dermed blev der kapacitet til også at føre fjernvarmen til Haar. Det krævede dog opbakning fra mindst 50 procent af indbyggerne, og den opgave påtog Haar Grundejerforening sig.

- Vi tror på, at fjernvarme er godt og kan bakke op om byens positive udvikling. Vi tog derfor initiativ til et informationsmøde, og vi fulgte op ved at gå fra dør til dør i de husstande, vi ikke havde hørt fra, så vi sikrede os, at alle var godt informeret, fortæller Claus Esbensen, formand i Haar Grundejerforening.

Borgerne bakkede godt op om projektet, og efterfølgende besøgte Hinnerup Fjernvarme hver enkelt husstand og lavede individuelle beregninger, og herefter var de 50 procent tilmeldte nået.

*****

Nordjyske Stiftstidende:
Frederikshavn erstatter gasturbine med varmepumpe

Frederikshavn udskifter næste år en gasturbine med en stor varmepumpe, når statens kompensation for at stå til rådighed for elmarkedet bortfalder. Det oplyser formand for forsyningen, Jens Hedegaard Kristensen (S) til Nordjyske Stiftstidende.

Bortfaldet af grundbeløbet resulterer mange steder i landet i en ekstraregning på flere tusinde kroner om året til hver fjernvarmeforbruger. Men i Frederikshavn går det ikke så galt, fordi det meste af byens fjernvarme produceres ved afbrænding af affald.
Den ny varmepumpe, der forventes at koste omkring 150 millioner kroner, skal nu i udbud. Ifølge beregningerne vil investeringen ikke resultere i højere varmepriser.

Jens Hedegaard oplyser, at den 30 år gamle gasturbine er solgt til et græsk selskab for otte millioner kroner. Den skal fremover levere el til en græsk ø.

*****

Pressemeddelelse:
Verdo skal drive biomasseanlæg i Salling
Forbrugerne i Balling og Rødding i Salling får til foråret grøn fjernvarme fra et flisfyret værk, Verdo skal drive.

Verdo vandt ordren på pris, teknik og funktionalitet. Anlægget får en 5,5 MW flisfyret kedel med et teknisk tvist, så driften bliver effektiv og lever op til skærpede krav.

- Vi har nedskaleret noget af den teknik, vi har gode erfaringer med fra væsentligt større anlæg. Derfor får dette anlæg integreret nogle komplekse, tekniske løsninger, som både gør driften mere effektiv, men som også tager højde for de skærpede miljøkrav, siger salgschef for energianlæg i Verdo, John Martin Myrup.

Ordren omfatter projektering, levering, montering og opstart af det nye maskinanlæg, der erstatter to ældre anlæg i Balling og Rødding. Kedlen forventes installeret i marts næste år, og anlægget står færdig med udgangen af 2019.  

*****

Frederiksborg Amts Avis:
Så kom der fut i Egedals nye anlæg

Onsdag blev endnu et nyt og væsentligt kapitel skrevet i Egedal Fjernvarmes historie da varmeværkets nye anlæg blev taget i brug.

Anlægget har en varmekapacitet på 9,5 MW og det er nu klar til at forsyne de nye boliger i Egedal By med grøn energi. 

Viceborgmester Ib Sørensen (S) stod for at indvie det nye anlæg og give det et par ord med på vejen. 

- Ved fjernvarme er der en forsyningssikkerhed for den enkelte borger. Som fjernvarmekunde er man ikke afhængig af skiftende energipolitiske tiltag. Så var el inde, så ude, så inde. Så var det gas, brændeovne også videre. Så er der tilskud, så er der ikke. Ved fjernvarme er det muligt at skifte energikilde, så vi hele tiden kan levere varme og energi lavet på den til en hver tid mest miljørigtige måde.

Nyheder

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

06. nov 2018

LA afviser nye grønne afgifter

LÆS I DAG: Energispareordning var milliarddyr. Energiforskning får over en halv milliard. Billigere energibesparelser trods højere omkostninger. Krydssubsideringssag lander på Vestagers bord. Repræsentantskaber vedtager storfusion. Overskudsvarmeafgift bremser Stryhns-projekt.

05. nov 2018

Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

LÆS I DAG: Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning. 4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb. Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund. Glamsbjerg og Haarby er fusioneret. Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019. Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret. 

02. nov 2018 Presseklip

Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

LÆS I DAG: Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer. Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus. Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram. A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland. Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg. Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.