24. okt 2018

Ny lov vil fjerne pligt til at bruge fjernvarmen

LÆS I DAG: Venstre er klar til at tvangslukke urentable fjernvarmeværker. Skygger fra Dong-balladen truer nyt frasalg af Ørsted. 7221 har takket ja til fjernvarme. Varmepris stiger næsten 10 procent. Mærsk vil pumpe milliardbeløb i aarhusiansk geotermi.

Ingeniøren:
Ny lov vil fjerne pligt til at bruge fjernvarmen

Den grønne omstilling vil gå i stå øjeblikkeligt, lyder advarslen fra fjernvarmebranchen til politikerne og resten af verden i kølvandet på en ny lov, der er på vej gennem Christiansborg. Loven vil ophæve tilslutnings- og forblivelsespligten, så fjernvarmeværkerne ikke længere kan være sikre på, at de har aftagere til fjernvarmen.

Dermed vil fjernvarmeselskaber skulle konkurrere med anden varmeforsyning. Og når der på denne måde ikke længere vil være tale om et monopol, kan de kommunegaranterede lån til selskaberne komme på kant med EU's statsstøtteregler – og dermed skrider finansieringsmuligheden for selskaberne.

- Den grønne omstilling vil gå i stå øjeblikkeligt, da ingen bestyrelser ved deres fulde fem vil godkende nye projekter. Uden lånene er det slut med at investere i ting som solvarme, der har en lang tilbagebetalingstid, siger vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke, til Ingeniøren.

Hidtil har fjernvarmeselskaberne kunne optage kommunegaranterede lån til lave renter af kommunernes og regionernes kreditforening Kommunekredit. Det har de kunnet gøre under EU’s regler om statsstøtte, da der er tale om en ‘offentlig opgave’, og fordi fjernvarmeselskaberne ikke har været i ‘direkte konkurrence’ med andre selskaber.

Fjernvarmeselskabernes monopol på varmeforsyningen forsvinder dog, hvis muligheden for at pålægge ny tilslutningspligt ophæves, og det kan sætte lånene på kant med EU-reglerne, fortæller Kim Behnke.

- Hvis fjernvarmen lige pludselig er i fri konkurrence med varmepumper, elradiatorer og alt muligt andet, så kan man jo ikke længere hævde, at det er en monopolaktivitet. Og så må kommuner ikke længere give garantier, da det vil være i strid med reglerne, siger Kim Behnke.

*****

Energi Watch:
Venstre er klar til at tvangslukke urentable fjernvarmeværker

Den energipolitiske ordfører for Venstre, Thomas Danielsen lægger ikke fingrene imellem, når han overfor Energi Watch gør det klart, at Venstre er klar til at tvangslukke fjernvarmeværker, hvis de ikke længere kan klare skærene, når grundbeløbet falder bort fra årsskiftet.

- Hvis vi virkelig skal lave noget, der batter, kan det betyde, at vi skal lukke nogle værker. At vi indfører en skrotningsordning, siger Thomas Danielsen-

Meldingen kommer, efter at nye tal fra Forsyningstilsynet viser, at 44 fjernvarmeværker har hævet prisen mere end 1.000 kr. som følge af, at værkerne fra nytår mister et såkaldt grundbeløb. Af de 44 værker har 17 øget prisen med 3.000-8.400 kr.

Alene i 2018 ventes grundbeløbet at sikre værkerne omkring 1,7 mia. kr., men fra nytår er det slut, og det vil tvinge mange af de lokale fjernvarmeværker til at øge varmeprisen markant. Det er i den forbindelse, at Venstre åbner for at indføre en regulær skrotningsordning for de hårdest ramte fjernvarmeværker.

Han gentager samtidig, at Venstre ikke vil se positivt på en erstatning for grundbeløbet.

- Nej, men vi fra start har sagt, at der ikke bliver tale om, at vi kommer med en ny grundbeløbsordning. Derfor er der tale om et noget mindre beløb, som er tænkt brugt på en rådgivningsindsats eller i værste fald skal bidrage til en skrotningsordning, siger Thomas Danielsen.

*****

Finans.dk:
Skygger fra Dong-balladen truer nyt frasalg af Ørsted

Ørsteds planer om at sælge eldistributionen i hovedstaden truer med at rippe op i det politiske rivegilde fra 2014, da Ørsted hed Dong, og et bredt politisk flertal solgte ud af statens aktier til den omstridte amerikanske kapitalfond Goldman Sachs.

Flere udenlandske kapitalfonde er ifølge Finans’ oplysninger stærkt interesserede i elforsyningen til godt 1 mio. kunder i hovedstaden, som Ørsted i dag tjener 1,3 mia. kr. på årligt. Men endnu et frasalg til en kapitalfond er udelukket, fastslår SF.

- Vi kommer ikke til at sælge til en kapitalfond, siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen i følge Finans.dk.

Formelt set har SF ikke vetoret, men finansminister Kristian Jensen går efter opbakning fra den såkaldte Dong-forligskreds, som foruden de nuværende regeringspartier består af S, R og SF.

»Regeringen vil i lyset af de politiske rammer for statens ejerskab af Ørsted holde forligskredsen – og dermed et bredt flertal i Folketinget – orienteret om salgsprocessen med henblik på at sikre opbakning om, at et evt. frasalg sker til en egnet køber,« oplyser Kristian Jensen i et skriftligt svar til Finans.

Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, har tidligere sagt, at hun ikke vil bakke op om yderligere salg til Goldman Sachs.

*****

Horsens Folkeblad:
7221 har takket ja til fjernvarme

I 2015 begyndte Fjernvarme Horsens på udrulning af fjernvarme til nye områder og nye kunder. Og det går strygende med at få forbrugere til at tilslutte sig fjernvarmenettet, hvor 70 procent af de potentielle kunder nu har sagt ja og tak til tilbudet.

Det svarer til, at 7.221 husstande siden 2015 har sagt, og dermed nærmer fjernvarmeselskabet sig en fordobling af de tilsluttede fra for tre år siden, da udrulningen gik i gang. Dengang talte Fjernvarme Horsens 8.500 brugere – det fortæller Horsens Folkeblad.

- Vi har dagligt 200 mand i gang med at rulle fjernvarme ud, og det giver gener for borgerne. Alligevel møder vi stor forståelse, og 70 procent af dem, som er blevet tilbudt fjernvarme, har sagt ja. Det er meget tilfredsstillende, sagde bestyrelsesformand Niels Karl Grønlund i sin nylige årsberetning. 

Fjernvarme Horsens er i øjeblikket i gang med udrulningen i Stensballe, Torsvang og Horsens Vest, mens Hatting, Gedved og Lund er de sidste etaper i projektet. Potentielt kan det ende med 10.000 nye tilslutninger i løbet af kampagnen, der ventes at være færdig i 2023.

*****

Frederiksborg Amts Avis:
Varmepris stiger næsten 10 procent

Andelshaverne i Vejby-Tisvilde Fjernvarme kan mærke, at Energistyrelsen fjerner grundbeløbet, når de fremover skal betale deres varmeregning. Ekstraregningen for bortfaldet af grundbeløbet løber nemlig op i 1.810 kroner om året i gennemsnit – det fortæller Frederiksborg Amts Avis.

For Vejby-Tisvilde Fjernvarmeværk betyder det et samlet tab på omkring tre millioner kroner om året, der giver en stigning på 80 kroner pr. megawatt time.

- Vi havde håbet, at vi kunne modvirke denne stigning ved at investere i et anlæg, hvor vi kan fyre med træflis som supplement til naturgas og solenergi. Det anlæg installerede vi i 2016, men vi må erkende, at det ikke har givet den ønskede gevinst det første år, siger formand Karl Terpager Andersen.

Forklaring er, at kvaliteten af den træflis, de fik leveret, ikke har været god nok, og at man derfor på værket overvejer at brug træpiller i stedet for – ligesom varmepumper også bliver overvejet.

*****

Ingeniøren: 
Mærsk vil pumpe milliardbeløb i aarhusiansk geotermi

Mærsks erfaring med olieboring, milliarder af kroner i risikovillig kapital, AffaldVarmes store fjernvarmenet og sandsten flere kilometer under Aarhus. Den kombination er grundlaget for at bringe geotermisk varme ud i de aarhusianske radiatorer.

Tirsdag eftermiddag blev sløret løftet for en plan, hvor Mærsk og Aarhus Kommune vil begynde med undersøgelsesboringer næste år, og de vil forhåbentligt afdække, hvad man derefter kan forvente af projektet.

- Alt afhænger af, hvad eksplorationsfasen afdækker. Vi skal først have afklaret, hvilken temperatur vi kan få op, hvilket varmebehov det kan dække og hvornår det kan være klar, siger Mathias Schou Gammelgaard, projektleder fra AffaldVarme til Ingeniøren.

Planen er, at der skal der skal etableres 10 til 14 små, decentrale værker, hver med et nedløb og et opløb, og derudover varmepumpe og varmeveksler for at få geotermien til at spille og sikre, at omkring 100.000 aarhusianere i fremtiden får varmen fra vand hentet op fra undergrunden.

(Se også nyhedsindslag fra TV 2 Østjylland)

TV 2 Østjylland havde tirsdag aften interview med Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune, om den nye aftale med A. P. Møller Holding om geotermi til kommunens 100.000 fjernvarmebrugere.

Nyheder

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

06. nov 2018

LA afviser nye grønne afgifter

LÆS I DAG: Energispareordning var milliarddyr. Energiforskning får over en halv milliard. Billigere energibesparelser trods højere omkostninger. Krydssubsideringssag lander på Vestagers bord. Repræsentantskaber vedtager storfusion. Overskudsvarmeafgift bremser Stryhns-projekt.

05. nov 2018

Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

LÆS I DAG: Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning. 4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb. Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund. Glamsbjerg og Haarby er fusioneret. Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019. Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret. 

02. nov 2018 Presseklip

Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

LÆS I DAG: Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer. Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus. Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram. A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland. Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg. Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.